joi, 7 februarie 2008

FORMA SI FONDUL

In anii de scoala, a venit in liceul nostru ministrul Invatamantului de atunci, Stelian Paun. Pastrez intre cartile mele, romanul sau, cu autograf,"Pamant salbatic".Tin mult la aceasta carte.
Mai tarziu, la Casa studentilor din orasul unde invatam, am facut parte din delegatia de studenti care s-a intalnit cu un barbat frumos si distins , avand o dictie placuta- Mircea Malita-ministrul Invatamantului . Nu mai stiu despre ce ne-a vorbit - era profesor de matematica: ceea ce n-am uitat este ca toti am fost impresionati de personalitatea si de stilul deosebit al omului Malita.
Am citit undeva ca, SPIRU HARET, pe cand era ministru al SCOALELOR, mergand intr-o scoala rurala iarna, a vazut un copil , care tremura de frig. Si-a scos haina si i-a dat-o scolarului sarman.
EMINESCU n-a fost ministru, ci numai REVIZOR scolar, in cateva judete sarace din Moldova, dar a daruit literaturii romane un mare povestitor, poate cel mai mare- ION CREANGA. L-a descoperit in persoana unui modest invatator de tara.
Mi-au venit in minte aceste ganduri , intr-o seara, cand urmaream la televizor niste comentarii despre tezele cu subiect unic, din invatamantul gimnazial. Un reporter discuta cu junele nostru ministru al educatiei si cercetarii, cam durduliu, costumat sumar, aflat intr-un bazin de inot, dornic sa spuna cat de bine face sportul , in locuri acoperite, intelectului.
Nu m-am mirat, pentru ca il mai vazusem , cu cateva saptamani inainte , intr-o emisiune cu mare cautare, cand o persoana cam intepata il intrebase:
_ Nu credeti, domnule ministru, ca atunci cand se stie ziua in care veti vizita o scoala de la tara, aceasta este zugravita in timpul noptii?
Deloc surpins, ministrul a replicat cu mandrie, lasandu-l pe curios cu gura cascata de uimire:
_ Domnule, eu nu pot fi pacalit!!!!Stii dumneata ce facultate am terminat?Si a raspuns tot domnia sa-CONSTRUCTII, domnule.

2 comentarii: