joi, 25 martie 2010

despre un anume fel de masura

Comunicam. Aici sau in realitate. Avem sau nu avem noroc sa gasim armonie. Sa vibram pe aceleasi coordonate. Suntem diferiti. Nu pana intr-acolo, incat sa nu ne putem opri in fata unor reguli de bun-simt, care, in paranteza fie spus, ne este daruit de mama natura sau de mama proprie. Sau, de ce nu? slefuit de noi ins(e)ine.

O introducere cam mare pentru o problema insignifianta pentru unele/unii- nu prea mult(e)i- suficient(e)i , insa, pentru a tulbura, cu buna- stiinta – echilibrul sufletesc al altora. Se cred buricul pamantului, ascunzandu-se in spatele anonimatului, punandu-si eticheta de pragmatici. De aici , pana la a da cu pietre in geamurile vecinilor nu este decat un mic, foarte mic pas.

Nimeni nu imparateste pamantul. De aceea , trufia ar trebui rupta , de cand este in fasa. Asta , in cazul in care suntem oameni.

Persoane pe care le voi numi unii cred ca nu le-ar sta bine daca nu inteapa, daca nu arunca vreo sulita , otravita, eventual.

In punctele sensibile ale cuiva . De care habar nu au cine este, ce vrea, de unde vine..

O vorba spune ca acela care are pasiune pentru ironie, chiar pentru sarcasm, determinandu-i pe ceilalti sa se teama de ascutimea spiritului sau necrutator, ar trebui sa se teama de memoria celor atinsi.

Cel care pune intrebari suparatoare se vrea a fi examinator. Regula unei bune conversatii cere sa nu te impui , sa nu-ti doresti , ca prin vorbe sa-l acoperi pe celalalt- mai grav- pe ceilalti. Cineva- gazda- trebuie sa gaseasca niste cai de a-l intrerupe pe neobositul vorbitor, dand, astfel, celorlalti posibilitatea sa graiasca. Este, cumva, gestul pe care il face muzicantul, la balul din sat , de a-l opri pe cel care danseaza prea mult, lipsindu-i pe ceilalti de placerea de a se prinde in hora.

Vorbele care ii lezeaza pe altii trebuie folosite cu economie. Conversatia, spune un cunoscator „ trebuie sa fie asemenea unui camp deschis, fara sa duca acasa la cineva”.

As adauga , nu vorbele mele, ci o farama din invatatura dobandita din intelegerea altora- sa-i vorbesti cuvenit cuiva cantareste mai mult decat a construi fraze iscusite ( insirand neologisme ori sintagme englezesti, foarte la moda).

Inchei , cu un dicton , in care cuvantul” baiete” trebuie inlocuit cu femininul ( veninos)" Cruta , baiete, pintenii si trage mai tare de frau”.//

p.s.

comentariile persoanelor despre care am facut vorbire au fost totdeauna respinse.



8 comentarii:

  1. "Vorbele care ii lezeaza pe altii trebuie folosite cu economie. Conversatia, spune un cunoscator „ trebuie sa fie asemenea unui camp deschis, fara sa duca acasa la cineva”" -

    Excelentă postare. Foarte mulţi ar trebui să tragă concluziile care se impun din cuprinsul ei, pentru că sunt situaţii destule în care aruncăm cuvinte cu toată artileria...

    RăspundețiȘtergere
  2. Iar am gresit? Tot voiam sa-mi cumpar un calut...

    RăspundețiȘtergere
  3. Cris, multumesc!
    N-am scris pentru a oferi sfaturi.
    Am simtit ca trebuie sa 'lamuresc' niste impulsuri , pentru acele persoane care cred ca detin adevarul. Si in numele capacitatii lor de a sfida niste norme nescrise isi pot permite sa poarte bocanci noroiti chiar pe alei curate.

    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Daurel,

    Nu este vremea pentru asemenea investitii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru a coversa avem nevoie de cuvinte,iata ce poezioara invat eu cu clasa a II-a,dar e potrivita pentru orice varsta...

    Cuvintele

    Nu exista paznic la cuvinte!
    Intra in gradina lor bogata
    Si culege-atat cat poti cuprinde.
    Nu exista paznic nici la la gura.
    Un cuvant taios ori grosolan
    Nu-ti aduce dragoste,ci ura.
    Din amic iti face un dusman.
    Iar cuvantul linistit si dulce
    Si pe-o fiara o-calzeste-un pic.
    Semanat,el roada buna-aduce:
    Din dusman iti face un amic.
    Stefan Tudor

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumos textulet , Angi!
    Adica micutii stiu cam cum este cu vorba.
    Din pacate, unii adulti au trecut in goana prin scoala.

    O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  7. Gina, blogul te expune si la asemenea "vizite". Personal consider ca oricine poate avea o parere contrara fata de a mea daca si-o exprima politicos si fara atac la persoana. In cazul in care incalca aceste pretentii absolut firesti intr-o comunitate normala, inchid usa deoarece libertatea, de cele mai multe ori este inteleasa prost. Libertatea nu inseamna de a jigni, de a umili, de a face cum vrei si ce vrei cu oricine si orice! Libertatea mea se intinde pana acolo unde as putea incalca libertatea altuia. Trecand peste "granita" dintre libertatea mea si libertatea celuilalt, nu demonstrez decat ca sunt necivilizat si evident ... iresponsabil!

    Daca e sa pui la suflet tot felul de vizitatori nepoftiti si nepoliticosi ajungi sa te izolezi si in lumea virtuala. Fiecare este liber sa intre in casele noastre virtuale dar nu cu bocancii plini de noroi!

    Iti doresc o duminica frumoasa si o saptamana plina de bucurii. Nu lasa lacrima sa-ti atarne in coltul ochiului. Gandeste-te ca esti deasupra rautatilor si ele nu te vor atinge. Finetea si bunul simt au ajuns astazi ... handicapuri! Asa ca... remodeleaza-te si mergi mai departe cu fruntea sus. Nu te impiedica de cioturi! Drumul fara obstacole este cu siguranta un drum gresit :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Shanti, sigur ca iti dau dreptate- blogul este un 'jurnal' deschis. Pana la chestia cu bocancii.


    Una dintre persoanele despre care vorbeam poarta bocanci in toate anotimpurile. Poate ca nu si-i scoate nici cand doarme.
    Incerc sa-ti urmez sfatul. Sau sa-i respect continutul!

    Multumesc mult!


    O zi frumoasa , cu multe flori!

    RăspundețiȘtergere