duminică, 27 iunie 2010

intre statii



Citim carti de tot felul- pentru suflet, pentru minte, impuse, recomandate, dorite, necesare, asteptate, intamplatoare. Recitim carti. Putine. Pentru ca .., pentru ca.
Citesc o carte recomandata’ Alimentatie inteligenta’, autor, cum era de asteptat, un medic- Emil Radulescu. Nu stiu mai nimic despre el. Cartea este interesanta, documentata, cum altfel ar putea fi o carte semnata de un specialist?scrisa pe intelesul oricarui cititor.
Ma opresc la un capitol care m-a impresionat, si, pe care , de altfel, chiar imi doream sa-l gasesc- Stilul de viata influenteaza sanatatea si longevitatea’. Cred ca tot omul, fie ca recunoaste, fie ca nu, isi doreste sa traiasca cat mai mult si cat mai frumos.
Uite ce spune cartea mea: acum 35 de ani, doi autori americani au initiat un studiu, pentru a vedea care factori ai stilului de viata ajuta la prelungirea ei, avandu-i ca subiecti pe cei sapte mii de locuitori ai oraselului Californian Alameda Country.
Belloc si Breslow- cei doi cercetatori- au identificat 7 factori de sanatate, care intretin si mentin longevitatea:
1.zilnic , 7/8 ore de somn;
2. sa nu se manance nimic intre mese;
3.masa de dimineata( nu mic dejun) sa fie luata cu regularitate;
4.mentinerea greutatii corporale in limite normale;
5. activitatea fizica efectuata in mod regulat;
6. abtinerea de la alcool sau, cel putin, un consum moderat;
7. abtinerea de la fumat.
Urmarirea , timp de 9 ani , a subiectilor
a condus la ideea ca procentul deceselor celor care au incalcat toti factorii sau pana la 4 dintre ei, a fost de 20%, in timp ce , pentru cei care au respectat toti indicii, mortalitatea a fost de 5,5%.
Nu mi-am propus – nici sa fac vreo reclama cartii, nici un rezumat . O chestiune mi se pare demna de luat in seama- varsta sanatoasa, in legatura cu care si eu m-am supus unui test.Rezultatul m-a bucurat. Nu-l comentez.
Lucrurile ar sta cam asa: o persoana de 50 de ani, care ar respecta un numar bun de obiceiuri sanatoase, poate avea aceeasi varsta fiziologica sau aceeasi sanatate cu o persoana de 35 de ani.
O alta persoana, care n-a respectat un stil de viata sanatos, ar corespunde varstei de 70 de ani. Esenta acetui experiment ar fi ca varsta sanatatii cuiva poate fi mai mare sau mai mica decat cea inscrisa in actul de identitate, in functie de stilul de viata adoptat.
As incheia cu o anume secventa din carte, referitoare la relatia dintre creativitate si imbatranire- un artist poate fi productiv , pana in ziua mortii. Exemple sunt multe:Tizian, Monet, Hokusai, Cassela, Goya.
Am cautat, spre exemplificare, Nuferii lui Monet. I-am gasit in Wikipedia.//

De-abia plecasesi, Tudor Arghezi

De-abia plecasesi. Te-am rugat să pleci.
Te urmăream de-a lungul molatecii poteci,
Pân-ai pierit, la capăt, prin trifoi.
Nu te-ai uitat o dată înapoi!

Ti-as fi făcut un semn, după plecare,
Dar ce-i un semn din umbră-n depărtare?

Voiam să pleci, voiam si să rămâi.
Ai ascultat de gândul cel dintâi.
Nu te oprise gândul fără glas.
De ce-ai plecat? De ce-ai mai fi rămas?

16 comentarii:

  1. Si eu mi-am propus sa acord mai multa atentie alimentatiei si stilului meu de viata. Si o sa incep cu o detoxifiere a organismului. O sa fie mai greu cu renuntatul la McDonalds unde intr-un timp mai ca imi facusem abonament !

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit si eu cartea si practic de mai mult timp pricipiile alimentare mentionate acolo. Si cred ca sunt vitale pentru mentinerea tonusului, dar si a unei gandiri lucide. Deci, recomand tuturor sa adopte un stil de viata echilibrat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu am dat prea mare importanta acestor lucruri. Cred ca ar trebui sa ma apuc si eu de cautat informatii si pe tema aceasta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Anielle, Cred ca un mod sanatos de viata se impune pentru orice varsta.
    Nu spun ca este usor. Sunt niste deprinderi, la care trebuie sa renunti, un anume stil care, de asemenea, trebuie respectat.
    Este foarte importanta si miscarea!!
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  5. Florentin,
    Felicitari! Chiar ca este formidabil sa-ti poti impune un asemenea mod de viata!

    RăspundețiȘtergere
  6. Orry,
    am adus o poezie scrisa in ultima parte a vietii poetului, ca un argument ca talentul si munca nu au varsta.

    RăspundețiȘtergere
  7. Denisia, da
    important este sa constientizezi fenomenul in sine si importanta respectarii lui pentru tine, pentru viata ta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Este valabil; totul este sa merite...Am un vecin care are 103 ani; merge la pescuit, n-are familie, este chirias intr-o fosta casa nationalizata; ii chinuie pe proprietari...

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Daurel,
    adica respectivul vecin nu se hraneste numai cu peste ?

    RăspundețiȘtergere
  10. Vecinul centenar da bani unor escroace sentimentale...,zic proprietarii casei in care batranul este tolerat crestineste...Chiar, ar trebui sa-l intreb despre sentimente...

    RăspundețiȘtergere
  11. @ Daurel,

    saracu' de el.. o fi prins vreo sirena!( sau invers)

    RăspundețiȘtergere
  12. Imi amintesc cand am recitat prima poezie...era chiar aceasta...Ma-m pierdut in versuri si am inceput sa inventez...a fost ciudat..

    RăspundețiȘtergere
  13. Cred ca toate se invata cu timpul... realizez tot mai mult cum constientizez ce se intampla in jurul meu si parca tot mai multe incep sa ma afecteze, sa lase o amprenta destul de puternica.

    RăspundețiȘtergere
  14. @lfthfyou, grea poezie ti-ai ales pentru prima recitare!

    RăspundețiȘtergere
  15. Denisia, sigur,
    Timpul este cel mai bun sfetnic!

    RăspundețiȘtergere