duminică, 4 iulie 2010

America !America!

Ai aripi sau ai maini. Niciodata ambele.

Este prea multa durere la noi, atat de multa, ca astazi, multi isi indreapta, ca odinioara bunicii, gandul catre pamantul fagaduintei.


Cuvantul America l-am auzit pentru prima oara de la bunicul. Astepta mereu sa vina americanii.
Mai apoi, in magazine, a aparut o panza alb- incert, din care se faceau cearsafuri . Se numea america. N-am aflat niciodata de ce.

N-am fost in America. Nici nu cred ca m-am gandit vreodata.
O stiu de la orele de geografie si de istorie. Din carti . Si din filme.
Am citit proza americana de-a lungul anilor, de la Mark Twain si Jack London, la Hemingway, Faulkner, Steinbeck, Henry James.
Mai putina poezie. Tocmai l-am descoperit pe Len Roberts.
Despre cum vad romanii pamantul fagaduintei, am aflat de la Romulus Rusan America ogarului cenusiu.
Si de la Octavian Paler Aventuri solitare.

Daca nu sunt in stare sa spun „ce este Europa”, cum sa cred ca as putea intzelege America? N-as vrea, totusi , sa incep cu asta..Am invatat , sper, sa ma feresc si de cei care se prapadesc dupa tot ce este american si de cei care reprosheaza Americii ca e” prea moderna”…..Incerc sa-mi explic de unde vine sentimentul de disconfort pe care mi-l da un asemenea megalopolis( Los Angeles). Am ramas , oare, sufleteste un rural?Nu cred. Sau, oricum, nu intr-o forma care sa ma faca sa am nostalgii samanatoriste…Ma voi duce sa fac o baie. Nu am in fiecare zi sansa de a ma simti in pielea unui milionar care se poate inviora inainte de micul dejun, intr-o piscina cu apa albastra, ca in filme. Nu pot sa ratez o astfel de ocazie cu care la Bucuresti nu am cum sa ma intalnesc”.

„New Yorkul nu inseamna America se zice. Li se intampla multor americani sa fie indispusi de Babelul new-yorkez. Dar New Yorkul este vitrina Americii. Statuia Libertatii se profileaza pe zgarie-norii din New York. Si e ceva hiperreal, excesiv, care ma intimideaza aici, ma provoaca, ma impinge sa exersez, sa privesc , din aceasta pivnita , New Yorkul ca pe un oras in continua fierbere, incapabil sa se relaxeze, grosolan si obscen, unde, cu excepzia eroilor si a sfintilor, e loc pentru oricine”.

Maestrul isi incheie aventura dedicata parinților lui care n-au vazut niciodata marea si au cunoscut doar aventura sacrificiului, cu o dorinta-as dori ca America sa ramana in America, iar Europa sa ramana”lumea veche”, subliniind ca americanii isi traiesc viata pur si simplu, astfel ca ei sunt” macar din acest punct de vedere, mai intelepti decat noi.

Am cautat proverbe americane.
Si am gasit cateva -
” Nu suntem ceea ce vrem sa fim ; nu suntem ceea ce vom fi , ci suntem ceea ce am fost”,
„ Barbatul vaneaza femeia pana cand ea il prinde”.
Inchei cu spusele unui european
Americanii si americanele . Ei se instaleaza in jurul unei mese; ele in jurul alteia- dar pentru a vorbi despre acelasi lucru: despre bani. Ei, despre banii pe care ii castiga , si cat, si cum; ele despre cei pe care ii cheltuiesc; si cat, si cum”-G. Cesbron.

23 de comentarii:

  1. ... si au venit pana la urma ...

    RăspundețiȘtergere
  2. I-am primit , apoi le- am intors vizita!

    RăspundețiȘtergere
  3. Fara sa iti cer permisiunea am preluat ideea temei pe care ai dezvoltat-o ieri. Ca sa imi manifest si eu frustrarea. Chiar merita!

    RăspundețiȘtergere
  4. Suntem niste frustrati. Noroc cu miticii..

    RăspundețiȘtergere
  5. Cand am fost la nepoata mea,mergeam in muzee si gradini publice,admiram impreuna cu localnicii minunatiile care nu au cine stie ce varsta dar civilizatia,draga mea,pe unde am fost eu nu seamana deloc cu cea din Europa.Oricum,in locuri publice nu am vazut nimic stanjenitor,curatenie... de sclipea si oameni manierati,vorbind incet,fiecare isi vedea de treaba lui,nimeni nu vroia sa iasa in evidenta fiindca astfel ieseau in evidenta motivele pentru care ne aflam acolo.
    La restaurant nepoata mea nu ma lasa sa ma uit mai mult de cateva secunde la o persoana fiindca se sesizeaza,nu ai de ce sa te chiombanesti"""" la altul,chiar daca are pene-n .....ma rog.
    Ar trebui sa te duci dar invitata de familii care duc o viata normala,nu vorbesc despre bani si nici despre cuceriri,fac poante de calitate,sunt multumiti de vietile lor ,isi fac vacanteleplecati din tara si asta se vede de la o posta.
    Asta-i America pe care o stiu eu,draga Gina :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Excelent citatul de final... De reţinut. Un final de săptămână excelent, Gina, gânduri bune!

    RăspundețiȘtergere
  7. Elisa,
    Mă bucur că ai avut un asemenea prilej de a stabili niște comparații. Cine știe căți ani vor trece, pănă cănd nu vom mai inchide ochii de rușine, cand se vorbește despre noi..
    O seară frumoasaă!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cris,
    Pana la urma, femeile si barbatii sunt cam la fel , peste tot.
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  9. @INCERTITUDINI
    Cati bani speranta ai introdus in fantanita de la Cozia? :)

    RăspundețiȘtergere
  10. @Plano10,
    Este secretul meu!
    Doar așa pot spera sa mi se implineasca dorința!

    RăspundețiȘtergere
  11. Paler mai spunea ca tehnologizarea ne-a barbarizat. Si ii dau dreptate.

    Am cunoscut o data un european care s-a dus in SUA (Silicon Valley) pt ca primise o oferta de munca la o firma celebra IT. N-a rezistat decat 2 luni. Nu si-a putut face prieteni pt ca era privit ca un emigrant. Nu s-a imprietenit cu nici o femeie pt ca toate il intrebau in prima secunda ce cont are in banca? Putea in schimb sa faca sex pt ca acolo nu mai ecxista dragostea tipic europeana, cu sentimentalisme... Sexul e un fel de desert. Nu se implica emotional.

    Da, americanii vorbesc numai despre bani. Asta e modul lor de viata. De aia sunt dobitoci in rest. Stiu sa munceasca cat e ziua si noaptea de lunga, sa-si schimbe masina din curte pt ca vecinul tocmai si-a luat una mai cu mot, sa mearga la biserica duminca pt ca l-ar blama comunitatea iar de comunitate ai nevoie, dupa 12 ore de munca se intorc acasa, fac un dus si adorm in fata televizorului deschis pe un meci de fotbal american sau hockey etc.

    Nu-mi doresc sa vizitez SUA. N-am ce invata de acolo. In plus, cladirile fiind toate la nivel "mega" (si lucrurile), ai senzatia ca te apasa ingrozitor chiar si atunci cand mergi pe strada!

    De apreciat: americanii merg cu fruntea sus, cu privirea spre cer (nu ca romanii, cu privirea in pamant si cocosati de griji), au mentalitate de invingator nu de victima, isi cunosc drepturile si au marea sansa de a spera intr-o realizare profesionala pe merit daca isi doresc cu adevarat asta. Ceea ce la noi este imposibil!

    RăspundețiȘtergere
  12. Shanti,
    Radicala, ca de obicei.
    Cred ca avem o problema cu privirea. E ca si cum toți am cauta ceva pierdut.
    Privesc sus, doar pe sus,de cate ori ma aflu intr-un loc strain- sunt atat de multe lucruri frumoase de vazut dincolo de frunte!
    p.s. Mie nu-mi displac americanii(ei). cat despre atitudine, cred ca sunt oameni si oameni.

    RăspundețiȘtergere
  13. @INCERTITUDINI
    Spre deosebire de actiune... speranta este o incertitudine!

    RăspundețiȘtergere
  14. @Plano10,
    Am multe incertitudini.Ma gandeam ca speranța ma apropie de un anume fel de certitudine.
    p.s. Am ajuns la Fontana di Trevi intr-o noapte superba. A fost divin! Am aruncat banuțul peste umar, dorindu-mi sa ma intorc. S-a intamplat, a doua zi de dimineața.
    A fost o intamplare, desigur, dar imi place sa ma gandesc la ea!Ca la o certitudine!

    RăspundețiȘtergere
  15. da In, e multa durere la noi, uneori nu mai putem nici sa ascultam, si ploile acestea care nu se mai termina...acum nici macar Pamantul Fagaduintei nu mai e ce-a fost

    RăspundețiȘtergere
  16. LPP,
    Ma tot intreb- ce vrea cerul cu noi?

    RăspundețiȘtergere
  17. Natura isi regleaza singura dezechilibrele!
    Nu-i pasa de fiintele care care-i strica armonia.

    RăspundețiȘtergere
  18. @Plano10,
    Cine s-ar mai bucura de perfecțiunea ei, dacă n-ar exista ființe?

    RăspundețiȘtergere
  19. Si fiintele fac parte din armonia, nu mereu perfecta, a Mamei Natura Creatoare!

    RăspundețiȘtergere
  20. Citisem , mai demult, ceva , cred ca Radulescu- Motru spunea cam așa-distincțiunea de majestate a omului faîâ de pământ stă tocmai in tragicul de a se ști supus imbătrânirii și morții..poate că asta il(ne) salvează- efemeritatea, Mama Natură Creatoare, rămânând nemuritoare.
    Asta cred..

    RăspundețiȘtergere
  21. Iar te-ai cufundat în stele
    Si în nori si-n ceruri nalte?

    RăspundețiȘtergere