vineri, 24 septembrie 2010

remember







În urmă cu exact un an , scriam:

DIVA- Mărie  și Mărioară


Când Maria Tănase cântă, dincolo de vocea ei, inteligenţa se simte în permanenţă trează. E o inteligenţă ca un spărgător de nuci: un instrument care a spart coaja lucrurilor pentru a ajunge la miezul lor preţios.”Geo Bogza




Dacă pe pământ n-ar fi suferință și boli, astăzi ar fi implinit 96 de ani.
Trăiește !
Dincolo de timp! Pentru că este nemuritoare! Cine nu-si amintește vocea ei , in gâlgâiri de must proaspăt, turnat in ulcele de lut roșu ars?
Fiica de florar din mahalaua Cărămidarilor bucureșteni, a debutat la teatrul de revistă bucureștean, condus de marele Constantin Tănase.
Cu pseudonimul Mary Atanasiu a apărut apoi in revista” Cărăbuș Express”.
Cu vocea ei inconfundabilă a cucerit, a iubit, a suferit, i-a fericit pe mulți .Bărbați frumoși si bogați i-au așternut covoare de flori, la picioare. Însoțite de cereri in căsătorie.
 A cântat pentru celebrități ale timpului- președintele Turciei, regele Mihai I al Romaniei , regina Elena, mamă.Au ascultat-o, vrăjiți-președintele Americii, Hoover, George Enescu, Constantin Brancuși, Andre Gide, Yehudi Menuhin.
Era idolul tuturor romanilor.
 Multe dintre textele  cântecelor ei ii aparțin-”M-am jurat de mii de ori”, Cine iubește si lasă’, „Mi-am pus busuioc in păr’,’Habar n-ai tu’,’Geaba mă mai duc acasă”, „ Aseară ți-am luat basma”,’ Trenule, mașină mică”.’Când o fi la moartea mea”.
A fost Mașa in filmul „ Cadavrul viu” , după romanul lui Tolstoi. Și Anica, din „Ciulinii Bărăganului”, după cartea lui Panait Istrati. Si Jeny Spelunca, din „Opera de trei parale” a lui Brecht.
 Drumul către celebritate a fost un lung șir de hățișuri- un concurs de miss ratat, la 15 ani, pentru că nu era formată, deși ulterior a devenit o frumusețe , alături de care nume sonore feminine, ale timpului, se ofileau in uitare, pe coperte strălucitoare.
O familie săracă, in care toti munceau in grădina de zarzavat, pentru supraviețuire.Abandonul scolii.O idilă scurtă cu un medic stagiar, la 16 ani, in urma căreia, dupa un avort, n-a mai putut fi mamă niciodată. Lipsuri, multa muncă .Privațiuni. Arest.
Talent . Uriaș.
Primele cântece , la radio , in 1938 , au facut-o celebră. Apoi, alături de Constantin Brancuși, cu care, pentru o vreme si-a împărțit iubirea, a participat la „Expozitzia Mondială de la Paris.  După 19 ani, în care a vrajit lumea, întrecându-se cu trilurile păsărilor și cu suspinul izvorului tzashnit dintre pietre , avea sa primească titlul de „ artist emerit”.
La nici 50 de ani, MARIA TANASE a aflat cel mai neiertator adevăr- avea cancer la sân. Nu s-a operat. Și-a susținut ultimul concert , până la căpat, deși simțea că nu mai are putere.
Sfâșiata de dureri, le-a spus celor din sală că nu mai are de trăit.Vestea s-a răspândit fulgerător.
Se zice ca toți- care o auziseră sau ii știau doar numele- plângeau in hohote.
Chiar și țiganii din mahalalele îndepărtate ale orașului.
 Peste 3 zile, privind lumea, fără să o vadă, s-a despărțit de toți. Și de toate.. Ii avea alături pe bătrânul ei tată și pe bărbatul pe care nimeni nu știe dacă l-a iubit vreodată- doctorul în științe juridice, Clery Sachelarie, un boier scăpătat, împătimit al curselor de cai.
Când viața n-a mai vrut-o in tumultul ei, lăsându-i sufletului libertatea de a urca la stele, Artista și-a dorit , în urmă-i , o fântână.
Undeva prin Făgăraș, de unde venise mama ei.Ca semn al trecerii printre oameni. Un izvor, din care trecătorii, potolindu-și setea, să și-o amintească. În năvalnica ei dragoste de lume.. Fântâna nu s-a construit niciodată.
A rămas Dorința.
S-a înălțat , peste timp, Mitul.
Dăinuie, neîntrecut, Cântecul .
Fericirea se măsoară in clipe...de tine depinde cum profiți de ele.”Maria Tănase












10 comentarii:

  1. Frumos ca ti-ai adus aminte de ea. O ascult si acum, uneori, gandindu-ma la patima cu care a trait si ce a putut aduce pe aceasta lume prin trecerea ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sorina, bine-ai venit!

    Diva este o voce inconfundabilă, nu poate fi uitată!

    RăspundețiȘtergere
  3. Intr-adevar, niciodata nu vom osteni sa vorbim despre vocea ei, repertoriul ei, talentul ei, sensibilitatea ei si mai ales, tumultuoasa ei existenta...Sa vorbim despre ea cu respect si sa le aratam tinerilor ce inseamna ARTA...

    RăspundețiȘtergere
  4. Maria,

    Ai dreptate,
    Diva este demnă de un soclu!
    Viața ei are ceva demn de marile filme!!

    RăspundețiȘtergere
  5. N-am stiut ca a trait atat de intens, nici ca mama-sa era ardeleanca; zona zarzavagiilor de pe Vacaresti am mai prins-o prin 1974, cand m-am trezit bucurestean...

    PS. Comentariul cu meciul de la Sevilla , de la articolul cu pozele partial recuperate, l-am "semnat anonim'' din obisnuinta; de regula nu sunt acceptat altfel pe blogspot...; cu exceptiile notabile.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Daurel,

    Da, o viață atât de tumultuoasă!Plină!
    p.s. mi-am dat seama cine este ” anonimul”.

    Herta Muller conferențiază luni la Ateneu, sper să-mi reușească aranjamentele și să o văd( ascult).

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru mine, Maria Tanase va ramane nereu un exemplu de om care a stiut sa-si traiasca viata intens, clipa de clipa, cu fiecare fibra a fiintei. De aceea decizia de a nu se opera de cancer, precum si cea de a tine secreta conditia sa fizica pana aproape in ultima clipa, nu mi se par surprinzatoare...
    O Femeie admirabila si un Om absolut impresionant!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Iubesc vocea ei!Ador sa-i ascult muzica!
    Multumesc ca ai adus atatea lucruri interesante despre aceasta Doamna!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ruxi,

    Ce minunată definire-
    O Femeie admirabila si un Om absolut impresionant!!
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Angi,
    Sunt bucuroasă dacă ai aflat de la mine lucruri care îți plac despre această minunată Femeie!

    RăspundețiȘtergere