luni, 16 mai 2011

cum se mai învață carte

 Zică cine  ce-a vrea să zică, mie îmi plac cei doi domni- Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu.
Îmi place să-i ascult .
Este ceva special în vorba lor, acea rafinată atitudine  , în care vorbele se aștern  fără pretenții, deși, fie vorba între noi, distanța între ei și alții,  care se dau mari cunoscători în toate și în nimic,  este uriașă. 
Nu m-am referit, Doamne, ferește, la persoane de pe aici. Vorbesc despre doamnele și domnii care cred că, fără ei, lumea  și-ar opri mersul.
Ascultându-i aseară pe cei doi filozofi- pentru cine nu știe, este vorba despre emisiunea lor , de pe TVR1, de la orele 18, când , deja, acumulasem destulă revoltă,  în urma unei discuții cu niște colegi- o învățătoare, un profesor de matematică și câțiva părinți de copii școlari-m-am convins  că nu doar eu   văd  cum,  zi de zi,   între  educație și competență,  se adâncește  rapid prăpastia.
Nimeni nu  vine cu  o soluție clară, bună, roditoare.  
Cu niște săptămâni în urmă, vorbeam despre mica mea prietenă, fiica unei unei cunoștințe apropiate, un ghemușor de fată, care,    la cei opt ani și șase luni,   este  elevă în clasa a II-a. 
Joi, bietul copil , de fapt, mai întâi , mama ei, ajunsese la capătul puterilor. Temele pentru a doua zi  erau-șase  probleme la matematică, patru erau , hai să spunem, acceptabile, a cincea solicita multă atenție-  pentru un adult zic .
Fetița, deja,  refuza -sau nu mai putea- să se concentreze.
 Luați , domniile voastre,  o foaie și un creion și  rezolvați  următoarea problemă-

Dacă adaugi  la suma numerelor de două cifre egale, mai mici „ca„, mă rog, ar fi trebuit să se scrie „ decât71parcă asta mai contează,   diferența dintre cel mai mare număr par  și cel mai mare număr de sute, cât vei obține?
Eu am dat soluția  posibilă, după mintea mea..
 Trebuie să fac niște observații, adică să explic de ce eram revoltată - în timp ce mă chinuiam să-i explic mamei punctul meu de vedere, ea primește un telefon , și încă unul și..tot așa, vreo patru în total. Primul  telefon venea  de la un tânăr  procuror,  părinte și el al unui băiețel din aceeași clasă. Tocmai  o sunase pe contabila, angajată la firma fratelui său. Doamna avea o soluție care se potrivea cu opinia mea  doar în parte.
O mămică , de meserie  educatoare,  solicitase ajutor de la  administratorul blocului, am scris bine- bloc, nu blog. Domnul a refuzat, pur și simplu- asta este școală, domle?//
 Nu știu ce alte intervenții se vor mai fi făcut de către părinții tuturor copiilor din respectiva clasă  pentru a se afla numărul cu pricina.  Și nici câte personaje din oraș/județ etc. se vor fi implicat în rezolvarea temei. A acestei teme, că mâine o să fie și mai și..
Nici domnul profesor cu care am discutat nu mi-a spus ceva sigur.
Zicea că  niște calcule cu numere naturale se fac , abia în clasa a V-a.
 Trebuie să adaug că   fetița,  prietena mea,  mai avea pentru ziua cu pricina  de conceput și de  realizat   și un  portofoliu la cunoștințe despre natură:
  1. fișă cu programul zilnic de lucru
  2.  fișă cu reguli de păstrare a curățeniei în locuință
  3.  de alcătuit o compunere- Mătura și aspiratorul
  4. de compus o poezie- ai n-ai talent, o faci, titlul- Tabla și buretele.// La radio aud că Nicoleta Luciu va avea tripleți. Mă întreb la ce vârstă îi va duce la școală. p.s. Discutăm despre învățământ, dar , vă rog, rezolvați și problema, vreau să văd ce și unde am greșit . Sau, dimpotrivă, să mă laud!

26 de comentarii:

  1. As vrea enuntul clar ala problemei, te rog, fara nicio interventie. Problema pare incompleta; unde-i factorul al doilea de comparatie?

    Sau romaneasca mea o fi suferit atat de mult incat nu-o mai pricep....

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim,
    Problema este sub forma unei întrebări:
    ”Dacă adaug la suma numerelor de două cifre egale, mai mici decât 71, diferența dintre cel mai mare număr și cel mai mare număr de sute, cât vei obține?”

    RăspundețiȘtergere
  3. vai , nu-mi adu aminte de enunturi de probleme de clasa a doua ca .....dau in balbaieli . Am un prunc constincios si pus pe invatat de iti vine sa-l mananci :D in clasa a doua insa genul asta de pb il sleiau de puteri , pe el care facuse matematica in jocuri din acelea educative pe computer de la 4 ani .
    Nu degeaba suntem pe ultimul loc in EU in materie de calitatea invatamantului . Am vazut niste statistici facute de UE si mi s-a pus un nod in gat .

    Stii ca aici Catalin al meu face o scoala de stat dar care are program normal pana la ora trei si jumatate. Dar acolo in clasa fac totul , nu au teme ptr acasa . Primesc un plan de saptamana si ramane la alegerea lor cand il fac . Dar sunt sfatuiti ca acasa sa se deconecteze de chestiunile de la scoala. Cine este atent in clasa si se concentreaza fluiera mai apoi .
    La sfarsitul clasei a patra au un test destul de serios si cumulat cu media generala decide daca elevul continua la gimnaziu unde se face carte serios si pana la bacalaureat nu mai exista nici un examen sau merge la scoala reala de unde nici Papa nu te mai scoate , ptr ca nu se face carte ...dora asa sa treaca neinteresatii prin scoala .
    Mie imi place sistemul acesta . Copiii lucreaza mult in echipe , ii ainvata sa-si foloseasca cunostintele .
    Scuze ca am scris asa mult dar am eu un pitic pe creier cand vine vb de scoala si educatie :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu pot sa cred!Eu ii urmăresc cu mare interes pe cei doi domni în emisiunea de duminică...Fenomenal!
    Am gustat cu plăcere această postare!

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai avem mai multe situatii: numerele de doua cifre egale mai mici decat 71 sunt: 11,22,33,44,55,66
    Acuma eu nu inteleg: se aduna numai numerele egale? Adica 11+11, 22+22 etc sau si combinatii? Adica 11+22, 11+33, etc.

    In tot cazul diferenta este 999-998=1
    Care se aduna la sumele obtinute.

    Problema este foarte neclar enuntata si lasa mult de inteles interpretarilor. Tipic romanesc :). Ca la legi...:).

    Te pup Gina, sper ca am fost de folos...

    RăspundețiȘtergere
  6. Tabla și buretele

    -Mami, azi e ziua cea mare
    Trebuie sa fiu gata de plecare

    -Fetita mea iubita,
    Unde pleci asa grabita ?

    -Iti voi da un indiciu
    Sunt eleva de serviciu
    Eu sunt cea care deschide usa
    Daca intarzii primesc nuielusa

    -Si ce-nseamna sa fii de serviciu?
    Iti aduce vreun beneficiu?

    -Beneficii sunt peste tot
    Sterg tabla oricand pot
    Spal buretele murdar
    Si primesc un zece-n dar

    RăspundețiȘtergere
  7. Zică cine ce-o vrea să zică, şi mie îmi plac cei doi domni :)

    RăspundețiȘtergere
  8. cand ma uit la cei doi domni,parca as vedea o "sezatoare de cuvinte".Calmi in vorba si totusi directi.Nu apuc,sau nu-mi permite momentan tiompul sa zabovesc prea mult alaturi de ei,din pacate.

    Acum problema,asa cum suna ea eu as rezolva-o...
    * Gasim numerele de doua cifre egale mai mici decat71...11;22;33;44;55;66.

    * Suma acestor numere este:(aici vor asocia termenii...11+66;22+55;33+44:)),ca de !sunt grozavi copiii din clasa a doua la sfarsitul anului scolar!)
    11+22+33+44+55+66=77+77+77
    =231
    * Acum ne gandim care este cel mai mare numar invatat de copiii nostri in clasa a II-a si-l gasim pe 1000,iar cel mai mare numar format numai din sute este 900.Facem diferenta acestor numere:
    1000-900=100

    *Acum pot adauga cele doua numere pentru a afla rezultatul:
    231+100=331
    R:331


    Astfel de probleme se gasesc in tot felul de culegeri,dar nu sunt neaparat bune ca tema de casa ,nu de altceva,dar daca acel copil nu intelege enuntul,nici mami,nici tati...,iar copilul aude ca de la adultii care le inspira increderea...Doamne ce problema mai primesc ,de n-o stim nici noi rezolva! ...la randul lor raman cu aceasta impresie...nu se poate rezolva,sau e prea complicata pentru el/ea.
    Poti face astfel de probleme ,dar explicand copilului,pas cu pas,in clasa,iar cei "talentati" la matemetica vor si prinde modul de rezolvare,iar pentru restul clasei se va rezuma doar la un exercitiu matematic.

    Mereu imi da de gandit modul in care"EDUCATORUL" ISI FACE MESERIA...sau lasa pe seama altora acest proces de formare.

    RăspundețiȘtergere
  9. Alm,
    Te cred când spui de „piticul pe creier„.
    S-ar putea să fiu acuzată de ipocrizie- ”vorbește acum „.
    Am spus-o de câte ori am avut prilejul, doar că la vremea respectivă , într-un colectiv de profesori, foarte puțini oameni recunoșteau faptul că în acest sistem de învățământ elevul este o victimă.
    N-am auzit niciun lider de sindicat cerând să se stopeze modul acesta insuportabil de sufocare a copiilor .
    Cum nu citesc pe nicăieri că niște părinți ar conștientiza gravitatea fenomenului.
    Părinții își „pun în mișcare” toate cunoștințele, întreabă, dau telefoane, rezolvă ei problemele și exercițiile, apoi copilului i se dictează rezolvarea.
    Care ar fi câștigul?
    Ce câștig?

    RăspundețiȘtergere
  10. Vera,
    Crede-mă- problema este chiar lângă mine...

    RăspundețiȘtergere
  11. Salmi,
    Tu urmezi cea de-a doua facultate, eu am absolvit secția reală a liceului, am rezolvat la viața mea sute de probleme..
    Ce să înțeleagă bietul copilaș din conținutul acestei probleme?
    Uite , eu nu știam care să fie cel mai mare număr par, dacă în prima parte a problemei era vorba de numărul 71...să fie 998?
    Apoi, numărul sutelor este 9 sau 900?
    Revin la copil- ce a câștigat el, încercând să rezolve asemenea tipuri de probleme?

    RăspundețiȘtergere
  12. Şi eu îi urmăresc, de fiecare dată când am timp. Discuţia despre "cum se mai învaţă carte" ar trebui purtată de la "se mai învaţă carte?"
    Mie mi se pare - şi sper să mă înşel, aceasta însemnând că în anii următori voi observa revigorarea învăţământului românesc - că nu se mai învaţă (mai) nimic. Poate că exagerez, auzând în jurul meu mulţi adolescenţi care vorbesc oricum, numai cum trebuie, nu. Poate că aceia care sunt interesaţi şi atraşi de şcoală stau mai mult prin casă... Poate...

    RăspundețiȘtergere
  13. @Andrei, este foarte simpatic textul tău!
    Chestia este că autorul trebuie să fie copilul.
    Am făcut și eu , ca mamă, greșeli la viața mea, am „pus umărul„, când simțeam că „ omulețul nu mai poate„, dar, astăzi, ceea ce li se cere copiilor, mai ales celor mici, este din ce în ce mai greu și nejustificat.
    Copiii se îndepărtează de activitatea școlară. Unii , chiar dacă sunt inteligenți, refuză să mai muncească, atunci când li se cere prea mult.
    Am reținut ce mi-ai spus. Cu cea mai mare plăcere încerc să te ajut- nu sunt străină de ceea ce vrei tu să faci!
    Mult succes îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  14. Arcadia,
    Deja, mi-e mai bine!
    Avem gusturi asemănătoare!

    RăspundețiȘtergere
  15. Da, e foarte ambiguu formulata...eu am DEDUS ca e vorba de cel mai mare numar par de sute, caci altfel care e "cel mai mare numar par"? Cel mai mare numar de sute eu il inteleg ca 999...repet: ASA am inteles EU problema. La cat e de interpretabila...

    Cu regret spun ca eu citesc pe un forum, discutii ale mamelor care au copii intr-a-ntaia si a doua si ma ingrozesc uneori ce lucreaza la matematica. Si imi aduc aminte de cei 4 ani de scoala primara facuti de Diana acolo...cata bataie de cap si energii consumate fara sens...plus nervi ai nostri si lacrimi ai copilului. Pentru CE? Ca sa se mandreasca apoi cu un CV pliiiiin de diplome si masterate si ce folos? Stii parerea mea, nu ma mai intind.

    RăspundețiȘtergere
  16. Angi,
    Cred că rezolvarea ta este logică!
    recunosc , am greșit!
    Din câte văd, copilul trebuie să recurgă, să zicem, la un „artificiu de calcul„, adică să aplice și faptul că cel mai mare număr par învățat( în clasa a doua) este 1000.Cel mai mare număr de sute este 900, aici n-am greșit.
    Vezi tu, dragă Angi, sunt convinsă, din câte te știu, că tu nu faci chestii de genul acesta- adică nu dai teme care îi pun pe ambițioșii părinți în situații ridicole, iar pe copii îi transformă în marionete.
    Mulțumesc, Angi!!

    RăspundețiȘtergere
  17. Cris,
    Le dau dreptate în totalitate celor doi domni , care identificau două direcții în învățământul actual
    - creșterea analfabetismului-este vorba despre cei care abandonează școala- din diverse motive;
    -goana unora după diplome/masterate/doctorate , care nu au nicio acoperire în planul realității.
    Grav! Foarte grav!

    RăspundețiȘtergere
  18. Salmi,
    În pedagogie este o regulă clară, strictă- profesorul, învățătorul trebuie să formuleze întrebări limpezi, fără ambiguități, altfel ele nu-și au rost. Chiar dăunează.
    Există o cantitate uriașă de experiență, de metode, de studii aparținând profesorilor obligați să-și încheie activitatea,dată uitării.
    Nu pledez pro domo, doamne, ferește!
    Mă gândesc doar că multe neajunsuri se produc din ignoranța unora ajunși , întâmplător, sus de tot; de acolo iau decizii care anulează tot ce s-a făcut bine înainte. Sau, în cel mai rău caz,impun direcții greșite, obositoare, traumatizante pentru diversele vârste școlare.
    O seară bună!

    RăspundețiȘtergere
  19. Da, e logic cum a explicat Angi, eu mi-am pierdut indemanarea la rezolvat astfel de probleme...dar eu am inteles ca "cel mai mare numar par"...asa scrie in enuntarea din postare. In plus, eu nu stiu ce au invatat copiii pana in cl.2-a :). iar pentru mine cel mai are numar de sute e 999...dar depinde cum invata la scoala.

    RăspundețiȘtergere
  20. Salmi,
    Angi este învățătoare!
    Chestiunea este, în opinia mea, că dificultățile problemelor date ca temă pentru acasă ar trebui să fie de grad mediu. Dacă sunt copii cu un ridicat nivel de inteligență , acestora li se pot da teme în plus. Cred că și aici este de discutat- doar dacă vor, la vârsta asta.
    Nu se cultivă inteligența copiilor așa. Nu se cultivă logica.
    Îți dai seama câte „manevre„ fac părinții pentru a rezolva asemenea tipuri de probleme?
    Copilul este lăsat undeva, deoparte, până când se găsește o soluție
    Întrebarea este- la ce bun???

    RăspundețiȘtergere
  21. Sarut mana, buna dimineata Gina!
    Avem pareri diferite despre cei doi "filosofi". Inteligenti, culti, nimic de zis! Dar, cand sfera lor de interes atinge politica,- din pacate de foarte multe ori- "taifasul" devine un fel de claca. Putin (?!) infatuati?
    331.Daca formularea este corecta!

    RăspundețiȘtergere
  22. Uneori nici nu mai suntem constienti de nivelul mediu al unei clase... Am vazut si eu emisiunea. Am ramas ingrozita de continutul manualelor de biologie a micutilor din clasa a VI-a.

    RăspundețiȘtergere
  23. @Victor,
    Nu iau în calcul politicul, chiar dacă , de cele mai multe ori, discuțiile ating, cu sau fără intenție, zona.
    Pe mine mă interesează strict tema și tot ce ține de elaborarea ei istorică și metodologică.
    Dacă în privința „ gazdei„ am avut și , încă, am niște nedumeriri, când vine vorba despre autorul primei lucrări citite „Minima moralia„, înțeleg că „e foarte greu să te descurci în labirintul vinovățiilor istorice, iar postura judecătorului, oricât de îndreptățită, este totdeauna antipatică.Cu atât mai mult, liniștea interioară...„

    RăspundețiȘtergere
  24. Cristina,
    Nu ai timp, dar, dacă ai foileta culegerile pentru învățământul primar, ți-ai dori ca fiul/fiica/ruda ta să învețe după cu totul alte manuale.

    RăspundețiȘtergere
  25. Programa este absurda.
    Totusi, programa a fost intocmita de catre "niste cadre didactice" nu de catre ingineri sau contabili...
    Ce fac sindicatele din invatamant?
    Sunt convins ca si invatatoarele au probleme in rezolvarea acestor ...probleme.

    PS. Cei doi domni cu emisiune la tv n-or fi avand nepoti? Ei chiar ar putea vorbi 'mai sus"; chiar l-ar putea trage de urechi pe ministrul Fumuriu sau cum s-o fi numind...
    Daca nici cei doi nu pot, atunci purceaua-i moarta...

    NOTA: A PUTEA INSEAMNA A VREA !

    RăspundețiȘtergere
  26. @Daurel,
    Lucrurile se complică - unul dintre cei doi domni are o editură-Humanitas, la care s-au realizat multe manuale.
    Unele sunt stufoase, greoaie. Dacă ar fi să le urmezi, la sfârșitul clasei a VI-a, un elev ar trebui să aibă cunoștințe comparabile cu cele ale unuia care termină clasa a VIII-a.
    Ajungem la eterna noastră problemă- o mână o spală pe cealaltă.
    Copilul și problemele lui se pierd în învălmășeala asta..

    RăspundețiȘtergere