joi, 19 mai 2011

între limite

Mă pregăteam să răspund cu detalii unei provocării primite ieri, despre adevărata viață la țară, văzută astăzi, cu sufletul copilului de  altădată.
M-a smuls din visul meu cu ochii deschiși un mail  de la o prietenă dragă. Tot ce află, tot ce descoperă nu păstrează doar pentru ea. Mă avertizează și pe mine, dacă de rău, mă răsfață , dacă este de bine.
Astăzi m-a înarmat cu tot ce se poate ști despre lupta contra  creșterii nivelului  colesterolului.
Cu fiecare paragraf citit, descopeream că mai  tot  din ce faci/mănânci/bei este potrivnic.
Dezamăgită, am vrut să închei lectura, când, brusc,  aflu ceva nu doar  demn de reținut.
Mark Twain,  scriitorul care a încântat copilăria atâtor generații cu   extraordinarele lui cărți turnate în povești fabuloase, deși toată viața lui  a avut  mari probleme cu bugetul familial , și-a păstrat un umor strălucitor. S-a stins, după cum se știe, la 75 de ani.
A privit totdeauna viața în latura ei spectaculoasă, frumoasă.
De la el  se păstrează   o rețetă  originală,  despre  viață și  despre cum trebuie să  ne ferim de primejdii-
Singurul mod de a rămâne sănătos este să mănânci ce nu vrei, să bei ce nu-ți place și să faci ceea ce n-ai face
Scriitorul anticipase că impresiile lui nonconformiste despre viață, politică, religie ar scandaliza lumea. De aceea, a cerut ca ele să fie publicate la 500 de ani de la moartea sa.
 Cu toate acestea,  au fost publicate la primul  centenar,
epuizându-se în câteva minute.//
Chestiunea este că , dacă ne luăm după statistici, aflăm ceva greu de acceptat, suficient  de alarmant, cât să ne dea de gândit -acest dușman , botezat   colesterol, de-a lungul istoriei vieții pe pământ , a ucis mai multe persoane decât toate războaiele și molimele, care au avut loc vreodată.
Eu caut și o muzică , chiar dacă nu figurează prin nicio rețetă.

23 de comentarii:

  1. Eu am scris azi despre leustean, insa n-am uitat de cainii vagabonzi si, bineinteles, MONARHIE.
    Despre Patriciu am uitat, dar o s-o comit cat de repede, cat de des...
    Sa ne citim sanatosi !

    RăspundețiȘtergere
  2. Sar'mana-Ati scapat Esentialul!!!
    La tara -traind viata,, autentica de la tara"- deci fara jipanul cu portbagajul doldora cu produse de la...si dela...colesterolul rau(stiti ca este si unulbun!??!) nu prea este de gasit!!
    De ce ? Va las pe dumneavoastra sa gasiti enigma!!

    RăspundețiȘtergere
  3. PS. "Singurul mod de a rămâne sănătos, este să mănânci ce nu vrei, să bei ce nu-ți place și să faci ceea ce n-ai face. "---chestia asta mi se pare o aberatie mare ,mare...

    RăspundețiȘtergere
  4. In concluzie,eu ar trebui sa mananc sarmale si varza calita ca sa fiu fericita? :))

    RăspundețiȘtergere
  5. eh! treaba asta nu este chiar de ignorat , zic eu care nu cred ca intru in randul disperatilor care isi calculeaza caloriile . Dar nu opot sa nu vad in jurul meu atata lume chinuita din cauza lui , sau statutul bine meritat de ucigas . Numai ca ! ....am vazut oameni care au mancat ce le-a poftit inima , au avut un spirit optimist , si au murit la batranete fara sa fi stiut ce e aia pat de spital . Si am mai vazut oameni care si-au numarat fiecare imbucatura si tot colesterolul i-a rapus .
    Pe mine un stil de viata sanatos m-a salvat de la moarte la 26 de ani
    Insa eu cred ca este bine fiecare sa se cunoasca , sa-si cunoasca limitele corpului si sa-si grijeasca caroseria in functie de nevoi , numai ca sa nu iutam sa ne bucuram de viata , si de cate o mancare buna . :)
    Sanatate !

    RăspundețiȘtergere
  6. @Daurel,
    Oameni suntem, toate câte le avem le ducem cu noi.
    Am citit, am luat aminte!

    RăspundețiȘtergere
  7. @Cezar, de două ori,
    Cum v-aș putea contrazice? Este părerea dumneavoastră!
    Trebuie să-mi dați, dacă nu vă este greu, informația despre colesterolul bun.
    p.s. de ce să vi se pară aberantă concluzia marelui scriitor? Chiar totdeauna facem ce ne-am dori?

    RăspundețiȘtergere
  8. Iulia,
    Nu fericită, ci sănătoasă!
    Este o vorbă, nu spun că am aplicat-o vreodată- pofta vine mâncând .
    Mulți cred în ea, și mai mulți o aplică.

    RăspundețiȘtergere
  9. Alm,
    Și eu zic că este o problemă serioasă, chiar foarte serioasă!
    Cred și încerc să trăiesc sănătos.
    Și mai cred că este foarte importantă armonia dintre interior și exterior!
    O seară frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  10. Muzica aceasta îmi merge la suflet,aș putea trăi etern în ea...Cât despre colesterol,desigur că trebuie să existe o limită...

    RăspundețiȘtergere
  11. Vera,
    Mă bucur că preferințele mele muzicale se apropie de ale tale!
    O noapte frumoasă!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu cred ca omul ar trebui sa se gandeasca astfel:Sa manance cat sa traiasca nu sa traiasca doar sa manance!
    In rest,sanatatea pana la urma e cea mai mare avutie...

    RăspundețiȘtergere
  13. Despre colesterol si trigliceride pot sa spun ca le am de multa vreme,iau si medicamente care sa-mi regleze nivelul grasimilor din sange.
    Sunt cazuri cand nu mancarea e vinovata de cresterea grasimilor din sange, mai e si ereditatea, stresul, fumatul....
    Din pacate, in Romania, bolile cardiovasculare ucid foarte multi oameni.Suntem pe locul I in Europa. :(
    E interesanta "reteta originala' a lui Mark Twain.

    RăspundețiȘtergere
  14. Angi,
    Cred că ar mai fi ceva foarte important- să se înceapă educația despre cum și ce trebuie să mănânci, din copilărie.
    Cine îl lasă pe copil să decidă greșește mult. După aceea, este mult mai greu de reparat.O spun din experiență.
    O zi bună!

    RăspundețiȘtergere
  15. Gabi,
    Așa este- cum spui- sunt mulți factori care se adună, dar între ei există niște legături, pe care, adesea, le ignorăm..
    Sănătate multă își doresc!

    RăspundețiȘtergere
  16. Colesterolul (C27H46O) este un alcool organic, sterol, identificat în membrana celulară și în țesuturile organismului și transportat în sânge. Termenul provine din grecescul chole (bilă) și stereos (solis) plus sufixul „ol”, fiind identificat în calculii colesterolici în anul 1784. De regulă, el nu se absoarbe prin alimentație, ci se sintetizează în oragnismul animal. Se concentrează la nivelul ficatului, măduvei spinării, a creierului dar și la nivelul plăcii de aterom, conducând la ateroscleroză. Colesterolul are un rol important în organism, numeroase procese biochimice avându-l drept precursor. Hiperproducerea de colesterol (cel din lipoproteine de mică densitate) este asociată cu afecțiuni vasculare: accidente vasculare cerebrale, cardiace, oculare ș.a., periclitante pentru viață.

    Termenul de colesterol sanguin se referă de fapt la 2 tipuri de lipide:

    * LDL (low density lipoproteine) lipoproteine cu densitate mică așa numitul colesterol “rău”
    * HDL (high density lipoproteine) lipoproteine cu densitate mare




    Colesterol-ul este necesar pentru

    * mentinerea integrității celulare; de asemenea are rol în reglarea vâscozității fluidelor celulare (sînge). Datorită grupării hidroxil, interacționează cu restul fosfat al membranei celulare, iar steroizii cu moleculă mare și lanțul hidrocarburic sunt introduse în membrană.
    * sinteza bilei (acizi biliari)
    * metabolismul vitaminelor liposolubile: A, D, K, E; este precursor major al vitaminei D.
    * precursor al reacțiilor de sinteză a
    o hormonilor steroidici (cortisol și aldosteronă în glandele suprarenale)
    o hormonilor sexuali progesteron, estrogen și testosteron.
    * intervine la nivelul sinapselor nervilor;
    * intervine în sistemul imunitar, inclusiv împotriva cancerului.

    Recent colesterolul a facut obiectul unui studiu desfășurat în 2001 de Haines[necesită citare], experiment care a scos la iveală faptul că ar reduce permeabilitatea pentru ionii de sodiu și protonilor.
    [modificare] Proprietăți fizico - chimice

    Este aprope insolubil în apă, din această cauză transportul său se realizează prin intermediul lipoproteinelor („cărăuși” ai colsterolului), care sunt hidrosolubile și transportă colesterolul și grăsimile în interioriul organismului. Proteinele formate la suprafața particulelor lipoproteice determină zona de unde colesterolul va fi extras și unde va fi transportat. Prima cale de transport o constituie chilomicronii, niște lipoproteine mari care, încărcate cu trigliceride și colesterol de la nivelul mucoasei intestinale, se îndreaptă către ficat!

    RăspundețiȘtergere
  17. Gina, mi-e dor sa am destul timp pentru a-ti citi minunatele scrieri. Doua zile de Bucuresti m-au tinut departe e blog. Revin duoa masa, citesc si comentez, abia astept! Povestea parfumata va fi propusa de Gabriela Elena si sapt. viitoare de Danielle. Imbratisari!

    RăspundețiȘtergere
  18. "Singurul mod de a rămâne sănătos, este să mănânci ce nu vrei, să bei ce nu-ți place și să faci ceea ce n-ai face."

    Greu de tot, greu de tot. Mă întreb cine ar încerca să facă aşa ceva. Şi a doua întrebare ar fi dacă, totuşi, organismul ar fi, la rândul său, mulţumit. Cred că nu...

    Gânduri bune la final de săptămână, Gina, ţie şi musafirilor care îţi calcă pragul!

    RăspundețiȘtergere
  19. @Cezar,
    Păi, ce mi se spune aici și încă de cinci pe atât, mi-a trimis și prietena mea.
    Credeam că este ceva , mai în fașă.
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  20. Mirela, mulțumesc!
    Să ne documentăm!!
    O zi bună!!

    RăspundețiȘtergere
  21. Cris,
    Mi-a venit în minte un proverb- nevoia îl învață pe om!1
    Cred că toate sunt relative..

    RăspundețiȘtergere
  22. Ce aveti cu colesterolul?
    Intrebati un nutritionist si o sa va sperie cand va va spune ce rau este sa ai colesterolul prea scazut.

    RăspundețiȘtergere