marți, 9 august 2011

greu de crezut

Vulturul zboară pe cer, dar își face cuibul pe pământ -proverb albanez.

Poate că știați, eu acum am aflat; sursa- mail.
    Ca și alte state europene, Albania  s-a zvârcolit decenii întregi  sub cruda dictatura stalinistă.
Astăzi,  are cea mai promițătoare economie din Europa, singura, de altfel , care a crescut realmente.
        Este uluitor, nu?
Să afli asemenea lucruri despre Albania!
Toate acestea,  dintr-o publicație americană de referință, 
pentru analizele economice și politice pe care le avansează societății, Steve Forbes, editorul șef și proprietarul faimoasei publicații cu același nume, fondată în 1917, cu  sediul principal la New York.
Primul ministru al Albaniei, Sali Berisha, a fost invitat in birourile Forbes pentru a prezenta cifre si informații de altă natură privind miracolul numit Albania .
În 1992, venitul pe cap de locuitor era de doar 200 de dolari. Astăzi el depășește 3.500 de dolari.
Și este în plină ascensiune.
Țara se schimbă cu repeziciune. 
Cum Dumnezeu s-a întâmplat această minune ? 
Si de ce nu se întâmplă și la noi ? 
De ce Albania a decolat și se înalță în ritm amețitor, în timp ce România , după zece ani de creștere, s-a prăbușit? 
Unde este diferența?
        În Albania exista o taxă unică de impozitare. De numai 10%. și, atenție! Aceasta taxa de numai 10 la suta este atât pe veniturile personale, cât și pe cele din afaceri.
Și un singur impozit pe salarii. Care s-a micșorat de la 35 la 15 la sută.
În România , pentru un salariu de 1.000 de lei mai plătești, tu salariat și tu intreprindere, statului, încă 680 de lei. 
În Albania plătești doar 150 de lei. Asta, evident, contribuie, pe de o parte, la creșterea consumului, pe de alta parte, la dinamizarea activităților economice, la lărgirea bazei de impozitare si, nu in ultimul rând, la eliminarea muncii la negru și la diminuarea evaziunii fiscale.
În Albania TVA-ul este de 10 la sută.
În România TVA-ul este de 24 la sută, unul dintre cele mai mari din Europa. Mai ales dacă ținem cont de faptul că limita maximă admisă în Uniunea Europeana este de 25 la sută.
În Albania, sistemul judiciar este independent. Independența este garantată. Acum patru ani, a intrat în vigoare  o lege  care obligă toate construcțiile noi, inclusiv stațiile de benzină, să aibă incluse echipamente ce folosesc energii regenerabile: panouri solar-termale, panouri fotovoltaice, pompe de căldură, instalații eoliene etc.
și mai exista o diferența.
În Albania s- a rezolvat definitiv problema proprietății. Ceea ce a fost de restituit s-a restituit și o lege specială garantează acum toate drepturile,  derivând din calitatea de proprietar.
  Albania nu a recurs la sprijinul FMI.//
p.s. ce părere ai?

15 comentarii:

  1. Pai, eu pot spune orice, oare nimeni din guvern nu poate fi tras la raspundere pentru ce se intampla la noi? Adica sunt alesi, dar pentru ce, ca sa-si faca justificari tot timpul si sa-si dea legi sa-si protejeze furturile? Din cate stiu, relieful nostru ar trebui sa ne avantajeze inaintea multor state, resursele minerale, avem o gramada de oameni capabili. Am cunostinte in America si tot timpul intreaba, ce mai e pe la noi prin lumea a III a?
    Sunt decenii de cand totul merge pe dos la noi si asta inseamna un singur lucru: stat de tip mafiot.

    RăspundețiȘtergere
  2. Servus

    Mă bucură miracolul economic albanez descris în acest mail; nu mă prea pricep la economie (şi de curînd nici la politică) dar unele cifre mi se par uşor prea optimiste.
    Am căutat pe goagăl şi nu am găsit date mai recente de 2009, adică tocmai anul în care lumea a intrat în derivă (de la SUA, cu repercursiuni în PIIGS şi nu numai.

    Ro pare să fi scăpat mai bine din criza financiar-bugetară (e drept, cu un preţ dureros pentru mulţi).

    De ce s-a ajuns în Ro la 24 % TVA, se ştie.
    În mîna cui se află justiţia, se ştie ( un simplu exemplu = soţul doamnei costiniu, face parte din reţeaua voicu).
    De ce în Ro a fost imposibilă retrocedarea, se ştie.
    Pe mîna cui au fost date zăcămintele de ţiţei ale ţării şi de către ce PM, se ştie.

    Dacă Tăriceanu n-ar fi denunţat acordul din acel moment cu FMI, n-ar fi putut ca pe lîngă creşterea ecomomică de 8% să mai facă praf şi încă 5% din PIB.

    Mă opresc aici, văd că deja m-am lungit cam mult.
    A, şi era să uit : acel impozit nesimţit pe forţa de muncă, a fost inventat de Văcăroiu cînd era PM.
    Asta nu-i scuză cu nimic pe următorii PM care au perpetuat acest impozit antieconomic, inclusiv actualul cabinet.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Robert,
    Nu te enerva, te rog! Eu am vrut doar să arăt că se poate!
    Că se întâmplă doar la alții și la noi nu,asta este altă problemă...

    RăspundețiȘtergere
  4. @BOXVIO ,
    Și dacă nu voi fi la înălțimea temelor tale?

    RăspundețiȘtergere
  5. Tibi,
    Zici că nu te pricepi la politică..tocmai am ascultat cea mai bună lecție!!!
    Chestia este- ce ne facem cu practica???

    RăspundețiȘtergere
  6. Gina
    Chiar nu mă pricep...
    Ca să nu mai spun că sînt cuprins, de o imensă lehamite. :(

    Am în schimb, ceva memorie.

    Ce ne facem cu practica ? Aici e aici!
    Ai pus punctul pe I (mare).

    Practica le aparţine celor pe care îi votăm.
    De noi depinde numai, cum votăm.

    Or. Atîta vreme cît vom avea mai mult de două, hai, trei formaţii politice cu reprezentativitate, slabe şanse ca electoratul să poată alege în cunoştinţă de cauză şi deci, slabe şanse ca balanţa alegerilor să se încline în favoarea alegătorilor.

    Se va înclina iar şi iar, numai în favoarea politicianismelor de doi bani, venite din partea întregului spectru politic.

    Părerea mea.

    - - -

    Noapte bună! Ne mai citim şi mîine, da? :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Gina, n-am stiut ca in Albania merg lucrurile asa de bine.Citisem mai demult ca albanezii fac bani multi cu vanzarea de droguri si altele asemanatoare.
    Ma intreb de ce nu se prea vorbeste despre Albania?Ii este cuiva teama ca turistii vor petrece vacantele acolo?

    RăspundețiȘtergere
  8. Tibi,
    În cine aș putea crede?

    p.s. n-am votat niciodată doar ca să mă aflu în treabă; nici negativ.

    RăspundețiȘtergere
  9. Gabi,
    Încurcate sunt toate căile..
    p.s. Mi-aș dori o vacanță pe țărmul din imagine!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu privesc "extaziat" cum declară preşedintele Băsescu Traian că nu are teamă de criză şi cum lucrurile în România (dânsului) intră pe un făgaş normal. Şi mă gândesc la textele mele de "Ape Tulburi", acolo unde personajele ajung în alte lumi, fără să îşi dea seama de asta decât foarte târziu. Aşa este şi cu preşedintele...

    Gânduri bune, Gina!

    RăspundețiȘtergere
  11. Gina
    Cu o singură excepţie, am votat întotdeauna răul cel mai mic, dpmdv; de data asta, chiar nu ştiu care este acesta.
    Dar nu am lipsit de la vot niciodată!
    Este atît dreptul cît şi datoria mea de cetăţean.

    RăspundețiȘtergere
  12. Sarut mana, gazda noastra! Cu permisiunea domniei voastre, particip la completarea datelor despre Albania.
    D-nul Sever Ioan Miu (Olahus) scrie la metropotam.ro: “Daca nu ar fi existat, Albania ar fi trebuit inventata, si asta de dragul romanilor.’’ Multumind d-nul Sever pentru articolul scris si munca depusa pentru a oferi cat mai multa informatie cititorului roman, am inceput sa scriu acest blog cu scopul de a face Albania mai cunoscuta printre romani. Din pacate Albania este o tara foarte putina cunoscuta in Romania si de multe ori impresiile sunt create din informatiile oferite de TV si presa. Purtand un respect aparte pentru media din Romania si nevrand sa pun la indoiala munca si efortul depus de toti cei care lucreaza in acest domeniu, am avut de multe ori impresia ca realitatea albaneza este prezentata uneori incomplet, iar alteori politic deformata. Poate este normal. Albania este o tara mica care nu intotdeauna atrage multa atentie …

    Va invit sa descoperiti, cu ajutorul acestui blog, cat mai multe lucruri despre Albania. Intrebarile si postarile d-voastra sunt binevenite.Pozitia geografica
    Albania este o tara care se situeaza in Sud-Estul Peninsulei Balcanice si are o suprafata de 28 748 km2 , din care 27 398 km2 sunt pamant si 1350 km2 sunt apa. Se invecineaza in Nord-Vest cu Munte Negru, in Nord si Nord-Est cu Kosova, in Est cu Macedonia si in Sud-Est si Sud cu Grecia, iar in vestul tarii sunt marea Adriaticasi mare Ionica. Granitele Albaniei sunt de 717 km din care 362 km sunt litoral. Clima este mediteraneana in vestul tarii si continentala in Nord si Est. Relieful este predominant muntos si comparatif cu suprafata, Albania este cea mai muntuoasa tara din Europa (aproape 75% din teritoriu este acoperit de munti) Cel mai inalt varf este Mali i Korabit (2751 m).
    Populatia
    In Peninsula Balcanica traiesc aproape 6.5 miloane de albanezi, din care 3.6 milioane in Albania, 2.1 milioane in Kosova, 500 000 in Macedonia si in jur de 400 000 in Grecia. Din cei care traiesc in Albania, 95% sunt de etnie albaneza, 3% de etnie greaca si 2% sunt Aromani, sarbi, bulgari, tigani etc.
    Varsta medie este de 30.2 ani pentru femei si 28.9 ani pentru barbati. 98.7% dintre albanezi stiu sa citeasca si sa scrie incepand cu varsta de 7 ani.
    Religia
    In ultimi ani, in mod deosebit pentru tarile vecine Albaniei, religia albanezilor a devenit un subiect foarte cald. Insa in Albania religia nu a fost niciodata un subiect de cearta, tensiuni sau neintelegeri. La inceputul sec. XX un mare scriitor si patriot albanez pe nume de Vaso Pasha zicea: Religia albaneziilor este albanismul. Si asa a fost sa fie pentru intotdeauna. Armonia religioasa care exista in Albania este nemaiintalnita in vreun colt al globului pamantesc. Cei 60-65% de musulmani traiesc in pace si armonie cu cei 10-15% catolici si cei 20-30% ortodocsi. Este un lucru foarte des intalnit faptul ca musulmani sarbatoresc impreuna cu crestini Craciunul sau Pastele si vice –versa. In anumite zone ale Albaniei (Mirdita, Puke etc.) este un obicei déjà vechi ca nasi copiilor crestini sa fie musulmani si asta se face in numele pacii si armonie care trebuie sa existe intre albanezi indiferent de carei religii ii apartin.
    Inedit
    Putina lume, atat in Albania cat si in Romania stie ca imnul Albaniei este compus de marele compozitor roman: Ciprian Porumbescu. Melodia Pe al Nostru Steag e Scris Unire este muzica imnului Albaniei!

    RăspundețiȘtergere
  13. Cris,
    Am refuzat să mă mai uit la tv.
    Citesc puțin din presă, atât cât să nu fiu în afara realității.

    RăspundețiȘtergere
  14. Tibi,
    Te înțeleg!
    Într-un fel, cam așa am gândit și eu.
    Sigur că-mi doresc să am de unde alege- să-l votez pe cel care-mi inspiră încredere , prin devotament, corectitudine, cultură, implicare.
    Tare îmi este teamă că visul meu este doar..vis.

    RăspundețiȘtergere
  15. @Victor,
    Am citit și recitit însemnările foarte interesante despre Albania, pe care le-ai adus.
    Îți mulțumesc mult!
    Cred că știm atât de puține lucruri despre o țară mică, dar frumoasă, specială prin evoluție și viață socială, văzută până ieri-alaltăieri Cenușăreasa sudului Europei!
    Mulțumesc!
    O seară bună!

    RăspundețiȘtergere