vineri, 14 octombrie 2011

râsul- plâns

Se zice că râsul ar fi prima formă de comunicare vocală,  specific omenească.
Există chiar o știință,  gelotologia, care studiază râsul și efectele lui psihologice și fiziologice- menține tinerețea spirituală și fizică/ este un semn de prospețime a minții și a firii/mărește fluxul sângelui/ reduce inflamațiile și scade probabilitatea formării cheagurilor de sânge/ stimulează sistemul imunitar/ameliorează simptomele demenței
Ca o paranteză, se spune că Dalai Lama este un bărbat cu mult umor, pontos, chiar  haios ..

Dintre toate definițiile pe care le-am citit astăzi despre umor și despre râs, cea mai cuprinzătoare mi se pare următoarea râsul își are originea în sentimentul de ușurare, pe care  oamenii, confruntați cu o primejdie, și-l împărtășesc unii altora, odată ce primejdia a trecut.
Că se asimilează și cu incertitudinile create de confruntare,  ca o problemă cognitivă, asta este altă poveste.//
Despre noi, ca neam, se spune că facem haz de necaz, de câte ori ne este greu.. Asta așa este, dar în toate există totuși o măsură..
Cam lungă introducere, pentru o  problemă foarte serioasă, din punctul meu de vedere.
Mă uit rar la televizor, mă uit, ca tot omul,  care nu poate trăi rupt de realitatea noastră și a altora, la acele emisiuni, din al căror conținut vreau să aflu care mai este cursul vieții, pe la noi, și pe la alții.. 
Să n-o mai lungesc.
Bărbatului cu voce minunată, descoperită în Spania- Costel Busuioc, pentru că a îndrăznit să ceară un bon fiscal, pentru o prietenă, care colaborase cu o firmă dintr-un oraș  important, i s-a aplicat o corecție agresivă, care ar putea să-i afecteze grav cariera muzicală.
Imediat, televiziunile au preluat  știrea și, cam fără să le pese de soarta omului, au transformat-o într-o  bună  sursă de  audiență , adică bani cu orice preț. 
Se poate călca, la o adică, peste cadavrul oricui, bani să iasă..
Aseară, câțiva domni-unii bine intenționați-și-au spus părerea, intrând în direct cu omul , vizibil  afectat. 
M-au impresionat nu doar răspunsurile lui bine gândite, completate de o mimică serioasă, expresivă, prin  comparație  cu ale  unor oameni de presă.
O doamnă din studio, prezentă seară de seară, în toalete estivale, în croieli de  revistă, era într-o veselie continuă. Chiar și  când a venit, întâmplător,  vorba despre sportivul american,  mort din cine-mai-știe- ce – motive,  dumneaei a  găsit motiv  de  hlizeală.
Bunăoară, spune  cântărețul , răspunzând unei întrebări despre o presupusă lucrare a firmei la domiciliul lui ..ce să-mi lucreze, doamna ziaristă, firma respectivă în curte?  eu nu am casă, stau cu chirie.
I s-a răspuns cu râsete puternice. 
Să nu ai casă devine, brusc, sursă de veselie?
Cineva i-a sugerat- negru umor- să se ducă, la orice firmă, de acum înainte, dacă mai are vreo problemă ,  cu bon fiscal de acasă. 
          Veți mai merge la  acea spălătorie?
          Nu-mi venea să cred!!! omul fusese contactat pentru a identifica o infracțiune foarte gravă – agresiune asupra cuiva , care  solicită să i se respecte un drept, iar presa găsea motiv de distracție.
Soția o cunoștea pe prietena din cauza căreia ați fost bătut?
        Cum răspunsul a fost da, este prietena soției, râsetele nu se mai opreau   păi, altfel, ar fi trebuit să mai primească o bătaie și acasă.      
 p.s. îți vine să râzi?

14 comentarii:

  1. Noi avem darul acesta de a primi pumni şi palme de orice neavenit, de la orice interlop care se crede om de afaceri. Culmea tupeului, nu? Să ceri bon fiscal. Azi m-a întrebat o vânzătoare dacă vreau bon şi deja m-am văzut bătut. Ca la noi la nimenea... Gânduri bune la final de săptămână!

    RăspundețiȘtergere
  2. ..ca tot iubesc eu acesti "jurnalisti"...

    RăspundețiȘtergere
  3. Vera,
    Să fie normală atitudinea noastră? Ori nu prea știm să ne bucurăm efectele râsului?

    RăspundețiȘtergere
  4. Cris,
    N-o să-ți vină să crezi- am fost la o farmacie, am cerut, am primit medicamentul, mulțumesc! niciun bon. Ce era să fac?
    M-am gândit că o să-mi spună, hai, doamnă, chiar toți vă luați după ce spune televiziunea?
    Care o fi starea de normalitate?

    RăspundețiȘtergere
  5. gânguritu,
    quot capita, tot sententiae!

    RăspundețiȘtergere
  6. No, apoi şeva bistoş nu-i coşer aci, şeva pute...
    Pe de o parte o cunosc pă soţia lui Costel (fiica lor a fost la grădiniţa de pocăiţi cu copchilu' mieu) şi e o fumeie modestă, cinstită precum orice muiere pocăită, copchiii se vede că au cei şepce ani de acasă. De vocea lui Costi nu mă pronunţ că nu mi-s ecşpertin dară instalatorul care îmi repară caloriferele o fo’ cîntăreţ la operă, are vro 20 de ani pe scenă. Zice că nu e nimic special cu vocea lui ba chiar cică ar fi mediocră şî neşlefuită după gusturile sale...
    Pe ceastalaltă parte am o colegă (posesoare de borbat privatizat) care îşi spală maşina hăpt la spălătoria cu pricina. De vreo 2 ori m-o fost luată şi pe mine, să bem un căhei că n-avea cu cine sta de vorbă. Am văzut că a primit fest bon fiscal fără să ceară, ea strînge tot feluri de bonuri pentru firma lu’ borbat’su, le trece ăla la ,,protocol’’. Posibil să fi schimbat matronu’ blond regulile, posibil amu să facă evaziune fest...
    De regulă cînd omu' (angajatu’ la butic, chioşc, gostat sau tarabă) nu vrea să dea bon se apără zicînd că n-are corent rolă sau tuş, ori că s-a stricat casa (toate astea la cererea matronului desigur). Nu-ţi zice ,,stai o ţîră juma’ de oră să chem bosu că-ţi dă el’’ . Cel puţîn aşa e traba p’aci prin fîşia Gaza din TM.
    Cine dintre dvs. aşteaptă 30 minute după un bon? Orice om normal vine şi ia bonul a doua zi dacă chiar are nevoie de el şi nu se poate pe loc. Nuuu, la uica Costi îi trebe amu ni bonu’, mîne-i tîrzîu, în sara asta îi trabă urjănt, e dispus să aştepte în maşină...
    Cît o poposît în maşînă ar fi trebuit să-şi aducă aminte că Cimişoara e oraşul care are centrul ocupat de ţîgani şi ca atare să meargă din prima direct la gardă sau protecţia conzomatorului. În loc de asta el se-nfoacă precum dizelu’ la deal şi face educaţie fiscală cu analfabeţii din spălătorie. Bistoş se găseşte unu’ cu şapca lui Ceapaev pă cap să-i dea un capac la timpan, c-aşa-i în tenis, pardon, în ,,mica Vienă’’.
    Mie îmi pare povestea asta cusută cu aţă din aia de se prinde prepuţu la bebeluşii botezaţi cu briciu’. Probabil şi celor care au comentat ştirea li s-a părut la fel, pur şi simplu din varianta lui Costel lipseşte ceva. Negăsind ce au început să rîdă de felul în care povestea el cum cară covoarele lu’ precina soţiei. Hopa, imediat gîndul le-or fost fujîtă la bătuta cu sucitoru’ (sau cu strigături) ce-l aştepta acasă... tulai Doamne! De fapt la pocăiţi e absolut normal ca un ,,frate’’ să ajute o ,,soră’’.
    În cestiunea cu baschetbalistul cred că se făcea haz de varianta ,,oficială” a miliţiei, care zice că un pigmeu îi trage (un pîrţ) un pumn lu’ co(şco)geamite negru iar ăsta cade secerat precum cădea pe vremuri Lăcătuş în 16 metri. Başca se-ntîmplă că nime’ nu vede şi n-aude nimic, ca-n filmele cu proşti. Asta curat murdar e de rîs.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Anonim,
    Tare-mi place vorba ta, aș zice că nu prea-mi ești necunoscut!
    Ce este dincolo de ce se vede pe sticlă , eu nu știu. Vocea omului îmi place- fiindcă veni vorba, ce instalator cultivat ai!!
    Pe mine mă deranjează atitudinea unor jurnaliști, care confundă- cu sau fără știință- emisiunile cu caracter social în care se implică, cu acelea de varietăți.
    Râsul nu face parte din regie, este dispreț față de interlocutor, dar și față de cei care asigură, prin contribuție personală, existența televiziunii, oricare ar fi ea.
    Sunt niște reguli certe ale dialogului, ca să nu mai vorbim despre deontologie.
    De fapt, chiar dacă dumneata și eu am cam fi pe lungimi diferite de undă,în problema adevărului- el este totdeauna la mijloc- cădem de acord că, pe la noi, ceva este curat/murdar.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sărut mâna cu respect !
    Despre incidentul de la spălătorie nu vreau să comentez , motivul este destul de simplu , am luat cunoştinţă de aroganţa şi modul de a trata pe cei "mai mici şi ne-împliniţi" ca el , domnul Busuioc , pe care dealtfel îl respect însă doresc să critic modul în care unii înţeleg să creeze voie bună şi acolo unde nu este nevoie . Comportamentul ziaristei denotă lipsa remarcilor sau a replicilor şi tocmai deaceea umple golul cu un râs prostesc . Nu pot spune cât mă indispune genul .

    O seară excelentă pentru tine !

    RăspundețiȘtergere
  9. Parca am comentat...
    Sau am plasat comentariul aiurea.
    Oricum, ideea este ca unii "ajunsi" nu mai au haz, insa nu-si dau seama; chiar dl. Plesu practica mai nou bascalia gen Basescu...
    Si jurnalistii...Chiar si Hurezeanu, avand copil mic, probabil si sotie tanara, s-a vopsit- la propriu...

    Daurel

    RăspundețiȘtergere
  10. SoriN,
    ”Voia bună” de prin studiourile televiziunilor este dovada clară a lipsei de pregătire a celor plătiți cu bani mulți,nu contează ce spun, nu contează problema omului, timpul să treacă și lumea să caște gura..
    Seară bună!!

    RăspundețiȘtergere
  11. @Daurel,
    S-au contaminat oamenii ăștia- păr vopsit/obiceiul ba, / soții zglobii, șuete, bășcălie..și bani!!
    Trai, neneaco, pe banii fraierilor!

    RăspundețiȘtergere
  12. Daca eu s/ar putea sa fiu din zona , mi/ar fi rusine. Dar eu mi/s Ardelean cu ,,fainosag,, si nu pot fi de acord cu mitocania, incultura si prostitutia economica, adica cu patronii de bezele politice, care cred ca daca cotizeaza la un boss au dreptul sa faca ce vor.
    In tara sistemul mafiot iese la iveala tot mai mult, tiganii incep sa fie trecuti prin ciur, oamenii de cultura iau atitudine tot mai vehement.
    Personal cred ca in curand vom asista la schimbari majore dar si tragice. Sper sa ma insel, dar realitatea internationala imi da dreptate.
    Avem un singur politist curat ?
    Daca da , acela este ,, Politist adjectiv,,.

    RăspundețiȘtergere
  13. Micuțul,
    Știu că voi, ardelenii, sunteți mândri! Și drepți- la cei adevărați mă refer.
    Ce spui tu pare convingător, să ne dea Domnul lumină în minte și în suflete, curaj și încredere!
    p.s. despre polițistul doar ”adjectiv”, parcă n-aș fi fi total de acord cu tine- știu unul- complement de agent în toate situațiile , în care predicatul este„sunt apărați”.
    Într-un fel, am pus și eu umărul să-și aleagă meseria.
    Ușor nu-i este deloc, dar crede în tot ce face!
    Nu se poate să fie singuruldevotat meseriei.

    RăspundețiȘtergere