duminică, 27 noiembrie 2011

Cine nu vrea să greșească

 nu trebuie să  meargă la război. Cei care se mărginesc să-i critice doar pe ceilalți și să le scoată în evidență greșelile fac ei înșiși cea mai mare greșeală din lume.
 Ca să intri în tagma negustorilor de critici, nu se cere niciun fel de talent, niciun fel de sacrificiu, niciun fel de geniu, niciun fel de pregătire și nici măcar o fărâmă de ..caracter. Napoleon Bonaparte, lider politic și miliar al Franței.

  Se spune că ironia te face de temut, dar nu popular; ne silește, totuși, să ne facem un serios examen de conștiință.
Din nou,  în vizorul necruțător al francezilor. 
Suntem sortiți să fim ținta ironiei lor necruțătoare?
http://www.evz.ro/detalii/stiri/romanii-din-nou-tinta-ironiilor-la-un-radio-din-franta-capitanul-roman-de-fotbal-cersest-95.html
http://www.evz.ro/detalii/stiri/romani-arestati-in-franta-pentru-torturarea-unei-pensionare-fosta-bijutier-955452.html
Parcă și italienii  au devenit mai blânzi, după ce un copil român a impresionat lumea cu vocea lui de aur.
În capitala britanică, un român se bucură de admirația londonezilor. 



Suntem  noi mai răi decât alții? 

27 de comentarii:

  1. Depinde ce criterii stabilim, ce filtre folosim, ce intenționăm sau ce reușim să vedem, dincolo de aparențe.
    Restaurantele sunt ”ambasadori” destul de buni și vor fi în continuare, cel puțin cât timp mai avem stomac... :)
    Genii muzicale nu prea avem, cred că ne-am oprit pe la Enescu, dar avem insistenți și marketing modern, mai reușim să atingem niște ținte largi. :)
    Kitschul e scuzabil peste tot în lume, dacă e profitabil.
    Și iată-ne reprezentați în modul cel mai vizibil de cerșetori și hoții de buzunare! Ne-am dorit asta? Nu, dar savanții și intelectualii, atleții și artiștii rafinați nu prea-s de găsit pe străzi, nu-s cunoscuți celor nu foarte școliți și care se mai ghidează și doar după prejudecăți și clișee.
    Din păcate, străinii satirizează o realitate, nu înfloresc foarte tare lucrurile.
    Nu suntem cei mai răi, poate cei mai vulnerabili. Și greu de educat, ca popor. Avem o cultură politică precară.
    Demnitatea se apără greu, trebuie recucerită zilnic.

    Zi frumoasă și însorită

    RăspundețiȘtergere
  2. Da! La o emisiune TV se bat campii chiar si in legatura cu melodiile. O fata canta melodie Without you a lui Harry Nilsson. Un neavizat a spus ca e melodia lui Mariah Carey. Nimeni nu a sesizat. Sau, daca a sesizat, nu a repus lucrurile pe fagasul normal. E jenant. Traim intr-o tara in care populatia se prosteste zi de zi. Si, apropo de un comentariu. Cine e vinovatul? Dan Negru face emisiuni de imbecilizare. Si nu e singurul. Oare in televiziun, in goana dupa bani, toti au devenit giboni?

    RăspundețiȘtergere
  3. Andi,
    Ca de obicei, vocea ta luminează!

    În ultimii zece ani, am avut posibilitatea și nesperata împlinire a dorințelor mele din adolescență, să văd niște locuri speciale.
    Am sufletul plin de bucurie, pentru că am văzut locul de muncă al fiului meu celui mic, într-o mare metropolă europeană.
    El m-a dus, de două ori, într-un loc unde nu speram să ajung vreodată. Prima oară,la Royal Opera House, , l-am urmărit pe românul Christian Badea, dirijând „Boema„.
    Într-o splendidă seară de septembrie a acestui an, am ascultat-o , cu sufletul vibrând de mare, mare plăcere și uimire, pe cea mai mare soprană a lumii, Angela Gheorghiu,în „Faust„, Am schimbat câteva fraze cu regina operei mondiale.
    O celebritate pornită din România!
    Gestul ei semnificativ , ca răspuns la întrebarea mea- când vă vedem în România , m-a durut. Nu știm să ne prețuim valorile.
    Nu voi înțelege asta niciodată.

    Am întâlnit români serioși,muncind în Creta, Lisabona, Madrid. Oameni adevărați!
    Nu pot să trec peste faptul că m-au speriat cerșetorii de pe treptele Madelenei, de la catedrala din Monaco, sau din fața celebrei librării„Lello„ din îndepărtatul Porto.
    Știi ce a răspuns o cerșetoare agresivă în Paris cuiva din grup, care a întrebat-o de ce ne face de rușine?
    Noi aducem valută în țară...

    Se spune că strămoșii noștri, dacii, au făcut măsurători pe stele, că ar fi conceput chiar un calendar, nu chiar la fel de impunător precum cel de la Stonehenge, dar incredibil de precis.
    Undeva, pe lângă Sibiu, un arheolog vestit-Nicolae Vlassa, împreună cu o grupă de alți cercetători , ajutați de mulți țărani de prin împrejurimi, ar fi descoperit” Mormântul străvechi„- un ou de mărimea unui copil, în care vestitul arheolog și săpătorii au găsit osemintele cele mai căutate din lume, mormântul marelui preot, car era al unei femei,idoli de lut și de alabastru, statuete reprezentând chipuri omenești, brățări de o mare valoare istorică și documentară.
    Și cea mai veche scriere din lume-trei tăblițe de lut. Scriere, asemenea celei sumeriene.
    A urmat un dezastru.
    Nu insist, informații sunt pe internet.

    Suntem ceea ce suntem.
    Toate ale noastre , le purtăm cu noi.
    Mulțumesc mult pentru tot ce spui, cu mare seriozitate!!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Mihai,
    Aveți perfectă dreptate- de asta, mă uit rar la tv.
    Dacă ar fi să întrebăm o sută de persoane pe cine cunosc dintre Eugenia Vodă și Dan Negru, sigur, două/trei ar spune că au auzit cum că vodă a fost o femeie..celelalte persoane ar da orice detaliu despre domnul în cauză.
    Cine a mai auzit despre Ana Aslam?
    Multă lume știe cine este domnișoara care și-a uflat nu-ș ce parte din corp.
    Asta este lumea..

    RăspundețiȘtergere
  5. s-arputea sa fim mai rai decat altii...

    ironia nu-mi place...

    O duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Dacă suntem mai răi decât alţii? Greu de răspuns. Cred că noi suntem tentaţi să spunem despre alţii că sunt mai răi decât noi, iar alţii vor spune despre noi exact ceea ce spunem noi despre ei. Cineva, aflat deasupra tuturor, ne poate vedea exact aşa cum suntem.
    Eu nu ştiu ce să mai spun. Când, în aceeaşi zi, afli că un copil român i-a cucerit pe italieni cu vocea sa, dar şi că alţi doi români, aflaţi departe de ţara lor, au sechestrat şi au strangulat o bătrână, încercând să o omoare, ce răspuns să dai?!
    O seară minunată!

    RăspundețiȘtergere
  7. £avi H.,
    Totuși, ironia poate fi precum sarea în bucate, cu o condiție: cel ce comite ironii să fie inteligent.
    Seară bună!

    RăspundețiȘtergere
  8. @Biliuță,
    Aceeași stare derutantă am avut-o și eu; citisem în presă ce spun francezii și de ce spun. Am fost foarte tristăși dezamăgită. Apoi, am văzut știrea cu acest copil extraordinar.
    Cred că lumea este un amestec de bine și rău, între ele fiind o relație de interdependență. Unul fără celălalt nu există.
    Cum ne dăm seama că un lucru este bun? Apreciindu-l , în funcție de rău.
    Cum ar arăta lumea, dacă ființa care ar face un bine , imediat ar comite, voit, un rău ?
    O seară frumoasă vă doresc!

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu cred ca noi suntem cei mai rai, dar cred ca dupa revolutie prea multi romani s-au apucat de facut rele in Occident. Nu pot sa uit cat de mirati erau germanii cand cei care mergeu din est in vest intrau in casele lor de vacanta si le furau televizoarele.

    RăspundețiȘtergere
  10. Marycix,
    Acum aud așa ceva, groaznic!!
    Din nefericire pentru noi, s-ar zice că proverbul- pădure fără uscături nu există- își are originea pe la noi..
    Seară bună îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  11. Suntem si buni, si rai, sau nici mai buni, nici mai rai decat altii! Cu traficanti de carne vie, dar si cu regizori de rang international; cu cersetori care au impanzit Europa, dar si cu Inna, Eduard Maya si Alexandra Stan (nu ma refer aici la calitatea muzicii lor, doar la notorietate) care au dominat/domina topurile muzicale europene; putem fi, ca natie, agonia continentului european, dar si extazul lui. Cu alte cuvinte, suntem pe val, orice am face!

    RăspundețiȘtergere
  12. Raul este pretutindeni,Gina.Uneori ne doare deoarece ne atinge direct.Nu neaparat suntem cei mai rai ca si popor,ca si educatie,ca si valori.
    Ca in orice gradina,pana sa cresti o floare plivesti sute de buruieni.E legea naturii.
    Din pacate,oriunde in lume pana sa cunosti un roman frumos dai de mai multi ce seamana cu buruienile.

    Zilele trecute,o verisoara ce lucreaza in Olanda,aproape de frumoasa lor capitale,la Medici fara frontiere,avand un post de conducere la care nici n-a sperat,dar dupa mai multe interviuri l-a primit fiind apta din punctul lor de vedere in fata a altor zeci de olandezi,desi ea venea din Romania,povestea despre aventurile petrecute in Kenia sau alte tari africane.Chiar daca sunt plecati sa ajute,pericolul planeaza in jurul lor...arme,mizerie,boli.
    :(se poate si mai rau!

    RăspundețiȘtergere
  13. Gabi, excelent!
    Lumea în care trăim , fiind singura pe care o cunoaștem, nu poate fi decât un lanț de bune și de rele.
    Chestia este că binele vine anevoie, răul vine îndată..
    Seară frumoasă îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  14. fiecare neam îşi are răii lui, nicio noutate, ştiu! dar nici nu m-aş pune acuma să le înşir prea multe defecte alor noştri, căci şi-ai lor au destule; suntem versatili cu toţii. :)

    RăspundețiȘtergere
  15. S-o punem si pe asta, doamna:

    http://www.youtube.com/watch?v=QZpAQjcZ9rQ&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  16. Gina, da, scoala poate azi mai mult decat familia sa ii ajute pe copii, fiindca aici se afla competenta in educatie. Dar educatia se face prin actiune, nu prin vorbe. Au disparut acele actiuni care cresteau bunatatea "sufletelelor". Cati dascali mai ies cu copiii sa curete un parc, sa ajute batranii din cartier, ori sa le duca niste daruri de sarbatori ?...Cati dascali ii mai invata pe copiii sa ii ajute la invatatura pe cei mai putin dotati, ori sa mearga acasa la cei bolnavi sa le duca "lectiile" ? Sa nu spui ca astea erau obiceiuri "comuniste". Vocatia romanului de a-i ajuta pe ceilalti exista din timpuri stravechi, cand nu ar fi supravietuit fara intrajutorare. Azi ne dezumanizam...

    RăspundețiȘtergere
  17. Angi,
    Cred că după familie, școala îl poate ajuta pe copil lecția despre bine și rău. Sigur este frumos să vorbești bine, dar mult mai bine este să faci bine. Aceasta este, , cred eu, menirea școlii- să descopere bunătatea din orice suflețel și s-o crească!
    Sunt și copii care vin cu deprinderi rele de acasă. Un dascăl adevărat ca tine poate face minuni!
    Felicitări sincere verișoarei tale!!
    Ce om frumos poate fi!!
    O săptămână bună îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  18. almanahe,
    Nimic din ce este omenesc nu poate fi străin nimănui, indiferent ce blazon are.
    Sau dacă viața îl obligă să întindă mâna.
    Am zărit, nu de foarte multe ori, este drept, blândețe în ochii care implorau ajutor. Și mult dispreț în gestul unora , care își pot permite să arunce un ban într-o palmă înnegrită de suferință.
    Viața este complicată, nu?

    RăspundețiȘtergere
  19. @Neveu,
    Mulțumesc. Am văzut doar imaginile, nu știu de ce, în dimineața asta , nu mă pot conecta la banda sonoră..
    Alexandra Stan este teribilă!!

    RăspundețiȘtergere
  20. Zina,
    Cum să spun că asemenea gesturi absolut umane ar fi comuniste?
    Eu însămi, elevă fiind, mi-am ajutat , în gimnaziu , mulți colegi. Apoi, în liceu, clasa întreagă era un loc , în care lucram împreună.
    Mai târziu, ca profesoară, ani de-a rândul, copiii
    mei- așa le-am spus mereu elevilor, se ajutau între ei.
    Da, multe ieșiri în natură, în Trivale, erau prilej de construi un pic de frumos.
    Alte vremuri, alți profesori, alte preocupări.
    Știi ceva? rămân , totuși, optimistă. Moderat.
    O zi frumoasă îți doresc! La mine este soare!!

    RăspundețiȘtergere
  21. @ Gina,
    Bună dimineața !
    De ce oare autoritățile statului nu au curajul să spună lucrurilor pe nume ? Ca să nu fie acuzate de ură de rasă, de rasism ? Nu,nici vorbă !
    De teama pierderii VOTURILOR nu spun adevărul !
    Care-i acest adevăr ? Îl știm cu toții dar nu-l spunem de frică .
    Cei care ne satirizează vorbesc despre români căci așa scrie în BI sau CI dar, infracțiunie în marea lor majoritate sunt comise de românii de etnie romă și-atunci, suntem băgați toți în aceeași troacă plină cu lăturile ce ies din gura spurcată a unor actorași uitați de lume....

    Nu, nu suntem mai răi decât alții !
    Dimpotrivă, suntem mai buni sufletește, mai ospitalieri și mai talentați decât cei care ne ponegresc și jignesc de parcă am fi de pe Marte și nu din Uniunea Europeană ca și ei.
    Ministerul Afacerilor Externe prin Baconschi ar trebui să se ocupe mai mult de imaginea ROMÂNIE în exterior și mai puțin în a-i dedica osanale blondei de la turism.
    O săptămână plină de bucurii !
    Cu respect,
    Alioșa.

    RăspundețiȘtergere
  22. @Alioșa,
    Eu cred că nu toți care comit agresiuni sunt țigani, deși, sigur, sunt cei mai mulți.
    Dureros este că între infractori sunt și multe femei. Asta nu voi putea înțelege.
    Seară frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  23. E minunat când astfel de oameni deosebiţi aduc un bun renume ţării lor. Dar cât de trist este când alţii ne fac de râs în modul cel mai ordinar cu putinţă. Din păcate rămânem cu aceste remarci, iar cei în măsură nu fac mai nimic împotriva acestor situaţii regretabile. Trebuie să avem curajul de a spune lucrurilor pe nume şi de a lua nişte măsuri concrete. Culmea este că tocmai aceşti infractori au mai multe drepturi decât oamenii corecţi.
    Păcat! Ne faultăm singuri...

    RăspundețiȘtergere
  24. Mai rai probabil nu?,mai putin educati DA!Simone Weill spunea ca ceea ce ti se intampla in copilarie te marcheaza pe tot restul vietii,"e inscris cu fierul rosu",o lume ma buna asadar depinde de climatul copilariei noastre,pe cand la noi percepte si mentalitati barbare au ramas inca din belsug!Ne dam greu det tot pe brazda cum se spune,suntem o natiune teribil de conservatoare cand vine vorba de deschidere catre anumite orizonturi ale cunoasterii despre care vorbesc cei initiati ,in carti si studii remarcabile...eu cred in educatie,desi sunt si voci care dau vina pe zestrea ereditara...dar nu oare nu si educatia se inscrie in climatul ereditatii noastre,nu se lasa mostenire?!
    Remarcabil blog,felicitari!!!
    (dupa cum ti-am mai spus,am revenit)

    RăspundețiȘtergere
  25. @Anonim,
    Ce bucurie să te „revăd!„
    De acord cu tine, în privința educației- gândurile , pornirile, faptele noastre urmează, în mare măsură, înclinațiile, în timp ce ceea ce spunem și facem urmează învățătura învățătura și părerile primite din afară.
    Ce se formează, prin educație, în copilărie și adolescență, este baza fiecăruia dintre noi.
    Sigur că știința pune un , la fel de important accent pe genetică..aici mă opresc, nu știu cât mai poate face omul, este dincolo de puterea lui.
    Îți mulțumesc pentru tot ce spui!
    Mi-ar plăcea să te ”știu„!
    Seară frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  26. In Anglia prin anii 60,exista un slogan simplu:"Educatie,educatie,educatie!",sugestiva si de forta repetitie(mama invatarii) ,nu?!Ei asadar au investit in educatie foarte mult,fapt care la noi este strigator la cer judecand fie si dupa retributia unui profesor mai mica decat a unui vanzator sau simplu paznic la un depou...am fost si eu candva profesor si dupa 12 ani vechime abia castigam vreo 850 de roni pe luna.Am fost pe baricade ori de cate ori era vorba de vreo greva desi patronatul si acolitii lor mereu punea bete in roata cu amenintari chiar,desi cand s-au castigat cateva drepturi si ei au beneficiat de ele!Oportunisti!Iata asadar un exemplu de ce nu merg lucrurile asa cum trebuie pe la noi,ne urnim greu,iar practici comuniste au ramas inca,iar aici mai cu seama este vorba de nepretuirea valorilor,a inteligentei,a spiritului inventiv de creatie indiferent de ce domeniu ar fi vorba.La noi valorile autentice sunt marginalizate,invidiate,exista resentimente,invidie,ura ,razbunari la o adica...cine nu-i cu noi,sau mai bine zis ca noi,este impotriva noastra! Eu cam asa simt si sufar,caci slava Domnului avem ca natiune atat de mult de oferit,avem potential si uman si natural suficient pentru a ajunge departe in randul tarilor civilizate si prospere.
    Ma opresc aici,ca deja simt ca ma cuprinde o tristete iremediabila,si un dor de duca nu gluma....

    La multi ani de ziua Romaniei!
    Doamne ajuta sa ne revenim in fire!

    (tot eu...pe aci)

    RăspundețiȘtergere
  27. Modart,
    Acum că nu mai ești anonim, pot vorbi, așa, mai fără spaimă.
    Cum ziceam , sunt total de acord cu tine, în privința educației. Am fost în Londra de două ori și în alte câteva orașe englezești, inclusiv Oxford, o dată. Londra mi l-a adoptat pe fiul cel mic. Să ne comparăm ca educație cu ei, mi se pare posibil, ca orice comparație..dar suntem pe o scară a civilizației, undeva, departe rău..Când am revenit acasă din Londra, m-am întors de la București cu trenul- geam spart, scaune mici, o țigancă fără bilet, două femei amărâte, după cum arătau, miloase, în stare să se lase jecmănite de țiganca plângăreață, mormane de mizerie în gări sau în preajma căii ferate.
    Nu știu ce aș face dacă aș avea vârsta fiului meu, chiar m-a întrebat.
    Ce fac astăzi? Sunt emoționată, îmi plac sărbătorile, îmi place să văd lume emoționată, eu însămi freamăt!
    Despre invidie și ură nejustificată? Da, ai dreptate, am simțit durerea de a nu înțelege ce este în mintea oamenilor, atunci când observă că altcineva are talent, forță sau , dacă, pur și simplu, are trăiri speciale în anumite momente.
    La mulți ani, de ziua noastră!!

    RăspundețiȘtergere