vineri, 29 iunie 2012

un oraș


 ca multe altele din țara asta. 
Îi aparțin de niște ani buni.  Într-un fel, și el îmi aparține,  nu  chiar mereu.
   Ne armonizăm frumos în serile de joi.
Știi cum este?  un colț de lume se rupe de agitația deseori stupidă, agresivă,  a realității, pleacă de acasă ,  se uită, poate ca și mine la zborul  fără teamă al porumbeilor din Piața Milea, ascultă zarva  ciorilor care către asfințit se adună  în  copacii de lângă Biserica Sfântul Gheorghe..oamenii despre care vorbesc  se fac că nu- i mai  observă  pe   maidanezii  toropiți de căldură, strecurându-se  molatici printre   pantofi cu toc,  pantaloni cu dungă impecabilă,  rochii ușoare, pentru a ajunge la  concert.
 Cum a fost aseară?
Chiar vrei să afli? Dacă -ți spun că a fost superb, o să zici că exagerez.
 Treaba ta! Poți să crezi ce vrei, dar, închide ochii pentru o clipă, îmaginează-ți- o scenă mare, că este mare scena din cs, o scenă pe care s-au așezat într-o ordine perfectă  mai mult  de  200 ( două sute)  de artiști.
Corul simfonic Cluster Chorus Vox  Armonica Pitești, D.G.Kiriac Pitești, Ion Ionescu Topoloveni,Orfeu Curtea de Argeș, Liceul de Artă Pitești, Școala Populară de Artă Pitești- bărbați și femei, neplătiți, oameni care iubesc muzica,  oameni cărora nu le este indiferentă partea nevăzută a vieții.
Ei și  orchestra Filarmonicii!
Solist-Roman Manoleanu, pian.
 Doamnele și-au pus cele mai elegante rochii negre , dantelă, voal,  pantofi înalți, coafuri degajate, domnii   poartă papioane..
Armonie, alb și negru , un dirijor-Tiberiu Oprea, care arde, un regizor –dirijor coordonator , de zile mari-Silviu Manolescu.
Și publicul- sensibil, cald, cât să nu  înfierbânte și mai mult  atmosfera.
W. A. Mozart-Concertul pentru pian nr. 21 în Do major, andante  este partea care  îmi place mult de tot, apoi- Verdi, Corul  fierarilor, din Trubadurul, P.I. Ceaikovski- Canțonetă napolitană din Lacul lebedelor, ,F. Mendelssohn, Nocturnă din Visul unei nopți de  vară, K.M. Weber, Corul  vânătorilor,  der Freischutz, G.Verdi, Marșul triumfal  din Aida, G.Bizet, Selecțiuni simfonice din Carmen, G.Verdi, Va pensiero, din Nabuco.
Cum a fost? 
 O explozie de bucurie pe care eu, cel puțin, am trăit-o fără rețineri, am fredonat -  câteva piese îmi sunt foarte dragi și cunoscute,  le știu din anii de liceu, am  trăit  total  starea de  vis  pe care  sunetele țí-o pot picura  direct în suflet.
Dirijorul  ne-a încurajat,  lumea a fost relaxată,destinsă,  bucuroasă,  vacanța începe  pe adieri  absolut  extraordinare.
Realitatea poate fi trasă pe sfoară.
Trebuie doar să vrei!
Într-o lume nebună, artistul, rău  plătit, foarte rău, mai sărac poate decât  ieri, mai nesigur decât a fost vreodată, își pune sufletul pe tava  uriașă, care suntem noi.
Oamenii sunt  dornici să  simtă  că , încă, există frumusețe.
   are fericirea  legătură ce muzica? 
 

12 comentarii:

  1. Muzica este vocea lui Dumnezeu.
    Frumos spectacol, superbă relatare. Felicitări.

    RăspundețiȘtergere
  2. ,,Elvira Madigan''-o bijuterie muzicala!

    -Ascultarea muzicii in tonuri benefice, iti induce intotdeauna, o stare de bine.Tonurile agresive sunt extrem de daunatoare, chiar si pt cristalele apei ( vezi Massaru Emoto).
    Fiecare dintre noi suntem influentati, in mod diferit, de tonuri si volum. Daca pentru o persoana bluesurile pot fi linistitoare si relaxante, pentru altcineva, aceeasi melodie lenta, poate induce o stare de tristete si chiar de depresie.
    Pe unii oameni, muzica clasica ii binedispune, le da o stare de fericire, in timp ce pe altii, ii streseaza.
    S-a demonstrat ca muzica agitata, ascultata la un volum mare, perturba activitatea creierului, si deci, pe termen lung, are impact negativ asupra sanatatii!
    Muzica buna are beneficii concrete asupra starii noastre de bine.
    Ea echilibreaza activitatea sistemului cardiovascular, elimina fluctuatiile mintii, relaxeaza si elimina stresul.
    L

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru atât de sensibila pledoarie, Luli!
      Suntem diferiți, de aceea , și trăirile și preferințele noastre sunt diferite.

      Am„ fost „ și aici
      http://www.youtube.com/watch?v=BReLfhRP1H0&feature=related

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Vera,
      Nu ți-am spus tot- aseară,în cadrul Coralei ”D.G. Kiriac, timp de aproape trei ore, în sala teatrului Davila, am ascultat patru minunate coruri ! A fost o seară perfectă!

      Ștergere
  4. Uite ce noroc pe mine, deja a spus Vera ce voiam sa scriu!
    Multumesc!
    Seara lina sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am avut o seară faină! Cu muzică adevărată!
      Și urmează !!

      Ștergere
  5. Probabil ca e greu de explicat de ce un video nu are valoarea trairii "la fata locului". Daca nu ai fost niciodata la o "manifestare", nu poti sa intelegi ce inseamna "atmosfera". Ei, si? M-am bagat si eu in seama.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna seara, doamna Gina!
    Dupa ce am citit cu multa emotie, in timp ce ascultam Mozart, am inchis putin ochii si m-am simtit, pentru cateva clipe, prezenta acolo!
    Ma bucur foarte mult, pentru ca ati petrecut seara de joi, intr-o explozie de bucurie!
    Va multumesc mult pentru momentele de delectare.
    O noapte linistita va doresc, doamna Gina! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ștef,
      Zău că noi suntem niște privilegiați- timp de trei seri ne bucurăm de frumusețea Festivalului Internațional de Muzică ”D.G. Kiriac„, ediția a XX-a!
      O zi frumoasă îți doresc!

      Ștergere