joi, 20 septembrie 2012

cât (te) mai costă grădinițá?



Prietena mea este femeie de afaceri. Mamă a  doi băieți, elevi la unul dintre  marile colegii argeșene. 
Ieri m-a rugat s-o însoțesc la Auchan; bineînțeles că am acceptat, mai ales că și eu  aveam de făcut niște cumpărături.
  Avea  de onorat  o listă -  tânăra ei colegă, părăsită în primăvară de  plimbărețu-i soț, pe alte meridiane , mămica unui băiețel de 3 ani și jumătate, venise la serviciu mai tristă  ca de obicei.
Motivul? nu-l poate duce pe fiul ei la grădiniță, pentru că..ei, da, ai ghicit, nu are bani. Se cer atâtea.. 
 Mi-am aruncat și eu ochii pe faimoasa listă. Și m-am minunat, nu, pentru că aș fi fost străină de  articolele înșirate acolo.
Mi-am amintit cu duioșie  de  toamnele copiilor mei- grădinari, șoimi ai patriei, de potecile bătute pe la ușile doamnelor directoare, plictisite de atâtea insistențe, de tot  iureșul din librării.
M-au năpădit   calde aduceri-aminte.//
  După  căutări  pe la nu știu câte standuri,   am găsit  și onorat tot  ce scria pe listă.
 Să nu uit, alături de  culori, plastilină, planșetă, lipici lichid, creioane, ascuțitoare,  penar, mapă –plastic,10 dosare/plastic, 40 de coli colorate,  ceruite, tot  atâtea   cartoane  mai mari,  colorate,  uite că am  și uitat  denumirea,  și încă vreo alte șase articole, scria, negru pe alb: 100 de coli, 100 de mape transparente.
Portofoliu de  posibil viitor ministru!
 La nici 4 ani!
ce spui? 

12 comentarii:

  1. Din păcate, şcoala nu mai e gratuită. Chiar costă să ţii un copil la şcoală şi, constat, şi la grădiniţă. E păcat de copiii care vin din medii sărace. Ei pierd din start şansa la educaţie.
    Trist, dar adevărat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cami,
      CONSTITUTIA ROMANIEI
      ART. 32 Dreptul la invatatura
      (1) Dreptul la invatatura este asigurat prin invatamantul general
      obligatoriu , prin invatamantul liceal si prin cel professional,
      prin invatamantul superior, precum si prin alte forme de
      instructie si de perfectionare.
      .
      (4) Invatamantul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acorda
      burse sociale de studii copiilor si tinerilor proveniti din familii
      defavorizate si celor institutionalizati, in conditiile legii...
      Mă întreb cum va fi tratat copilul de grădiniță, dacă părinții lui nu-și pot permite să onoreze lista cerută de respectiva instituție.
      Nu crezi că se exagerează?
      Cum se întâmplă, de asemenea, și în celelalte trepte ale învățământului,acordându-se nota 10 acelor elevi, ai căror părinți achită costul unor culegeri, purtând semnătura multor profesori și învățători, care funcționează în școală/oraș/județ, în schimbul notei 10?

      Ștergere
  2. Nu consum alcool, deci nu am ce cauta la "Gradinita"!

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Gina, aici se plateste 70 dolari pe zi si copilul sta pana la 17;30, dupa ce plec eu acasa.Mananca de cateva ori, doarme, face pipi si pupu, este schimbata de 4 ori, are in program activitati de muzica, desen, pictura, modelaj etc si ieri am dus 20 de dolari pentru o poza portret, c-au adus un fotograf sa-i faca aluia plinul.Si copilul are 2 ani, iar gradinita ingrijeste si educa, cica, copii de la 6 saptamani pana la 5 ani sau 6.
    Fetita noastra este in transfer incetinel de la o grupa la alta cu copii mai mari si, saracuta, o gasesc la gard jucandu-se cu cei de dincolo de gard pe care-i cunoaste de bebelus.Daca ma duc luni eu cu ea, asta daca nu ploua, o sa le spun ca ar trebui sa mai mute unu sau doi copii sa aiba cu cine se juca.Multe lucruri nu-mi plac dar asta-i deformatie profesionala, vad numai ce-i gresit si vreau sa corectez :)))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elise,
      Nu m-am referit la costul în sine al îngrijirii copilului. Am fost uimită de lista mare de materiale cerute.
      Eram într-un centru de copiat- o mămică a venit cu un caiet de exerciții pentru clasa I- era obligatoriu la clasa copilului ei. Nu se găsea în librării, așa că ar fi trebuit să plătească 35 de lei , pentru a-i fi copiat( el costa 20 de lei.). Femeia a ieșit imediat ce a auzit suma.
      Vezi, chestiile astea mi se par greu de acceptat. Pretenții mult prea mari. Fără acoperire.

      20 de dolari o fotografie, spui? Au cerut părinții să li se pozeze copiii?

      Ștergere
  4. Tristă realitate! Nu ştiu unde mai este "egalitatea de şanse"(ce vorbe mari!), pentru copiii care nu au posibilitatea de a avea toate cele necesare pentru educaţia lor.
    De mai multă vreme am auzit oameni plângându-se de cerinţele tot mai exagerate ale doamnelor educatoare. Eu înţeleg că vor să facă multe, dar când cele solicitate părinţilor ating rău buzunarul, poate ar trebui reevaluate cerinţele. 100 de coli, 100 de mape şi 10 dosare?? Este chiar exagerat! Grădiniţa la care am fost eu, cu mulţi ani în urmă era cu mult mai simplă şi nu se poate spune că nu am învăţat atâtea!
    Numai bine, doamna Gina! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să-mi scuzi întârzierea, am fost plecată, apoi a căzut netul..
      Da, am spus-o mai pe ocolite, dar se pot face multe lucruri bune și frumoase cu și pentru copii, chiar și cu puțini bani.
      Trebuie multă creativitate!
      Seară frumoasă!

      Ștergere
  5. Nu , nici vorba, au fost doar anuntati.
    Da, am inteles ce spui tu in postare, dar eu am folosit prilejul sa spun despre cum e aici, scuze ca nu m-am referit la exagerarile din Ro.Da, este strigator la cer ce fac scolile si gradinitele implicand parintii in cheltuieli la care nu pot face fata (de parca toti parintii ar fi privati si bogati si nu conteaza niste sute de lei in plus :() Daca ar fi gradinite si scoli private as intelege sa le ceara o suma pe care s-o foloseasca in scopul educatiei si instruirii copiilor, dar , pana una alta, scoala romaneasca obligatorie este gratuita (vorba vine... ), gradinita, insa, nu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elise,
      Noi știm bine că nu vin copilații la școală altfel, dacă părinții au făcut investiții în a onora listele despre care vorbim.
      Nu zic că nu sunt necesare materiale, sunt.
      Să ne amintim câte planșe, tabele am lucrat noi.. era frumos, folositor și atrăgător pentru copii!
      Și, mai ales, era ceva care „ se lipea„ în minte, de suflet..rămânea undeva!
      Îmbrățișări!

      Ștergere
  6. Se pot face lucruri frumoase si fara atatea costuri si mape si folii de plastic inutile.Din pacate pe la noi e o mada,cu cat trebuie sa cumperi mai mult pentru copil,cu atat pare gradinita/scoala mai performanta.Pacat!

    Vineri,copiii mei,au modelat fructe si legume de toamna din martipan.Nici n-a contat ca unii au 6 ani,iar altii au 10 .Abia au asteptat ultima ora si asta pentru ca martipanul colorat, primit de la o mamica la fel de plina de idei care face prejituri la comanda pentru diferite evenimente,:))ii astepta cuminte pe o masuta .Unele exponate s-au topit rapid in guritele pofticioase.
    Sa vezi ce ochisori aveau cei din clasa I care pana acum modelau doar cu plastelina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Angi,
      Chiar la tine m-am gândit- cât de inventivă ești, câte minunății faceți voi, fără să le cereți părinților atâtea.
      Contează calitatea educatorului!
      Ar fi multe de spus.

      Seară bună!

      Ștergere