miercuri, 13 martie 2013

cum se obține lumina

 cu ajutorul apei?
 Spălând geamurile.
Într-una  dintre primele  seri ale lui 2013, unde  invitat  la o emisiune a unei televiziuni de știri era  Dan Puric,  moderatoarea, o duduiță, care, ca vârstă i-ar fi putut fi soră mult mai mică,  i-a prezentat actorului câteva reportaje  presărate  cu  niște personaje hidoase.

 Ele   tot scormoneau prin realitate.
Invitatul  trebuia să comenteze.
-Măi oameni buni, de unde îi găsiți? Îi căutați, așa, cu orice chip?Lumea nu se reduce la figurile astea, nu este atât de urâtă..căutați și  oameni frumoși, veți fi surprinși cât de mulți sunt, trebuie doar să vreți  să-i găsiți.
Au trecut de atunci două luni,  nu mă  uit prea des la televizor, dar  când se întâmplă, tot răutăți văd.
 Cică suntem cei mai nespălați din Europa, că la noi se consumă cea mai  scăzută cantitate de  apă și de săpun,  că   mulți țărani nu au folosit pasta de dinți niciodată în viața lor. Te apucă amețeala.. Deschid o paranteză:
în satul meu-  am locuit acolo până la 14 ani, nu-mi amintesc să fi văzut  figuri nespălate,  femei neîngrijite, copii zdrențuroși. Lumea nu era bogată, dar era curată.
Sâmbăta, culmile  se umpleau de rufe  frumoase, spălate cu săpun de casă,  scrobite, de câteva ori pe an, casele  și toate acareturile se văruiau.

 Mirosea a proaspăt.
 Au trecut anii, trec mai rar prin sat, îmi văd rudele   bătrâne de acum- nu și-au schimbat obiceiurile,   nu se mai spală rufele în copaie, mașina de spălat  face minuni.

Și da,   există băi, nu neapărat în fiecare gospodărie,  dar  nespălați  se poate spune doar despre puradeii câtorva familii  pe care  primăria  le-a  adus de pe malul Argeșului tocmai în mijlocul satului.
Și ca să nu închid paranteza  imediat- îmi amintesc că  în urmă cu vreo trei veri, aflându-mă într-o excursie la Paris, chiar  ]n centrul  cosmopolitei metropole,   duminică spre seară, vară, frumos, am văzut  niște indivizi într-o stare absolut mizerabilă. 

Și, sigur,  nu erau   români.
 Lumea trecea, se amestecau  esențe florale, undeva erau și niște polițiști..
Mă întreb și te întreb și pe tine- cum  să ne  vorbească alții de bine, dacă noi, aici, acasă scoatem la iveală tot ce este mai  urât și mai rău din viața noastră?
 Se schimbă ceva în bine?
 Zău că mi-ar plăcea să le văd pe domnișoarele astea, care  câștigă bani mulți  din niște emisiuni  jalnice,  făcând  voluntariat prin sate. Să-i învețe pe nespălați  cât  de mult bine  aduce apa.
Crezi că sunt rea?
Și ca să nu rămânem doar  în zona   tristeții  noastre   balcanice, am dat o raită prin   istoria spălatului  cu apă și săpun.

 Am aflat că  în urmă cu  două sute de ani( acuma, de,  cam mult, dar asta e), în Paris se credea că băile slăbesc organismul și deschid porii, fapt ce  ar fi produs  boli  grave, chiar moarte. De aceea, fața  nu trebuia spălată cu niciun chip, pentru că asta ar fi dus la pierderea vederii.
Cât despre igiena  corporală, ea se reducea, în cazul bogătașilor, la folosirea unor șervețele parfumate. Bărbații purtau  , între cravată și cămașă , niște săculeți cu ierburi aromate, iar doamnele  se pudrau intens.
Mai apoi, au apărut ..ei, bine!  parfumurile franțuzești!
Niște fețe alese -regina spaniolă Isabella Castilla ar fi recunoscut că în toată viața ei  s-ar fi spălat de două ori- la naștere și la nuntă.
Elisabeta I  ar fi declarat fie că este nevoie sau nu,  eu  o dată la trei luni tot mă spăl.
Despre Charles, ducele de Norfolk, se spune că valetul său îl îmbăta zdravăn, ca să-l poată îmbăia.
Și ca să ne apropiem de  zile noastre, să -l amintim pe Karl Marx, filosoful de numele căruia se leagă una dintre cele mai întunecate perioade din istoria omenirii . 

El nu  suporta apa, pentru că îi   provoca dureri.Considera că igiena personală constituie un exces burghez, neștiind  că durerile  îi erau accentuate de fumatul excesiv şi de abuzul cronic de alcool.//
 ca ei sau ca noi?


34 de comentarii:

  1. Să spun că nu nu știu ce să mai cred, să spun că nu mai cred în câte se scriu după o vreme despre produsele de care ne folosim zi de zi, asta este deja o chestiune pe care o aud și pe la alții, așa că , de mai multă vreme , am învățat să iau lucrurile așa cum sunt. Fie ce-o fi!
    Mi se întâmplă uneori, de exemplu, ca, după o ceșcuță de cafea să am starea aceea de bine, de fericire călduță, când chiar o dimineață ploioasă să-ți piardă brusc răceala..Alteori , după exact aceeași cantitate să nu-mi intre nimic în voie, să-mi gândurile confuze..suntem complicați, lucrurile toate sunt pe cât de simple, pe atât de complicate.

    Dan Puric?
    Mi-ar plăcea să-l tooot ascult.
    Vorba ta, când le repede pe mironosițe, mă simt „răzbunată„ de ce trebuie să fii de acord cu teoriile lor de trei lei?
    Crezi că toată lumea îl iubește? Aș..
    Eu declar fără rezerve- chiar îl iubesc!
    Uite , am dat fuga la cărticica lui-” Fii demne„!, am deschis-o la întâmplare și iată-, pagina 168”Citești o carte și la sfârșit, în loc să vezi că ai citit un autor, găsești un om!„

    RăspundețiȘtergere
  2. Greu de spus ceva. Conform "unora", noi suntem prosti, nespalati, hoti, mincinosi... Din pacate si multi romani cad in plasa asta. Cat despre "spalati", lor le-a recomandat doctorul sa se spele mai rar (sa nu se toceasca).

    RăspundețiȘtergere
  3. El si cu Ana Blandiana sunt genul de persoane pe care le-as tot asculta.
    Am vazut-o si ascultat-o pe Ana Blandiana odata la trinitas...fantastica discrepanta intre ea si moderator care era preot.In final el era absorbit total de ea,emana atata prospetime,viata,caldura si bucurie sufleteasaca,... in contrast cu ea,el era atat de anost,rigid,inflexibil,rece,tipicar,bucherist.M-a izbit teribil contrastul!Evocator pentru ce inseamna suflet de poet,de artist!
    Insa am simtit Gina ca era subjugat de personalitatea ei,ii sorbea cuvintele din ochi nu alta,plutea in aer un spirit candid dumnezeiesc,icoana nu alta.Superb moment de urmarit,mi-a parut rau ca nu l-am prins de la inceput.

    Stiu ca Dan Puric nu este agreat de multi chiar,asa se intampla mereu cand cineva are valoare,are axiomatic dusmani!Totusi am ramas indurerat la unele atacauri..da Dumnezeu o minunatie de om sa-i destepte pe altii,si...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că funcționează acele chimii despre care citim- ne atrag unii semeni, ne îndepărtează alții.Sau simțim că trebuie să ne îndepărtăm. Nu?

      Ștergere
    2. Da,este o tema de reflectat.Eu mereu am mers pe ideea ca suntem cu totii frati,ca oglindim o particica a unui intreg numit Viata,creatie si ca atare trebuie sa fii primitor ca stare de spirit,deschis prieteniei cu oricine.Probabil este utopic,nu se poate...nu stiu,e adevarat poate ca prin unii oameni vine raul in viata ta ,ori binele...asa sustinea cineva,nu am reflectat insa pe aceasta tema ca sa ma pronunt.
      Uneori simt ca nu mai inteleg nimic despre oameni...am insa o vorba,o stii,stiu ceea ce simt!
      Mi-am adus aminte de o doamna ,profesoara de botanica,biologie,care desi sufera de diabet,este mereu cu zambetul pe fata iradiind bucurie.Am intrebat-o odata de unde are atata forta interioara,bucurie...mi-a raspus fara ezitare ca mama ei i-a spus copil fiind ca bucuriile in viata ti le faci singur,nu trebuie sa le astepti de la altii...ea adora florile,gradinaritul.Traieste in lumea ei ,in micul paradis pe care il grijeste zi de zi si este fericita si multumita.

      Ștergere
    3. N-am exista, dacă toți am fi frați. Știu, te referi la atitudine,suntem părticele, dar nicio părticică nu seamănă cu alta.
      Eu cred că prin unii oamenii care-ți vin în preajmă, devii mai bun. Poți deveni mai bun. Și ei pot deveni mai bun.
      Știu , însă, că în preajma altora, ceva nu merge, este ceva greu de explicat, dar așa se întâmplă.
      Bucuriile? da, cele mai multe ți le faci singur, trebuie să le împarți cu cineva, altfel ar fi prea mult egoism, nu?

      Ștergere
    4. Ar fi ideal sa le poti impartii cu altii!!!!Depinde mai cu seama de atitudinea lor,nu a ta!
      Vb lui M Twain...suferinta oricum se consuma in singuratate,dar bucuria pentru a o avea in toata plenitudinea ei se cere a fi impartasita,
      Da ,suferinta in doi se injumatateste ,iar bucuria se dubleaza!As spune chiar ca se inzeceste.

      Ștergere
    5. Da, nu pare chiar atât de simplu, deși este atât de frumos.
      Când treci un obstacol, un examen, când se naște un copil, când primești o avansare, îi suni pe cei dragi! Împarți bucuria, nu?
      drept este că nu poți să bucuri prea multă lume. Sau nu se bucură prea multă lume de bucuriile tale.
      Vorbeam despre Dan puric- pe mine mă bucură chiar existența lui. Tu simți la fel.
      în privința Anei Blandiana, de exemplu, îmi plac poeziile ei, în rest..

      Ștergere
    6. A sti sa primesti vine inintea a lui a darui.
      Nu poti darui daca nu stii sa primesti!
      Nu mai pot altii de bucuria ta la o adica...deci iti ramane sa te bucuri singur cu Dumnezeu in gand.

      PS:"Ca sa existe mari poeti,trebuie sa existe mari ascultatori!"...nu mai stiu cui apartine maxima.
      Ana Blandiana? spui ca nu te impresioneaza dincolo de poezie,hm...pe mine mai cu seama,si mai putin prin ce scrie.M-am dus cu gandul acum la Sanda Taranu...de ce oare?

      Ștergere
    7. Sanda Țăranu?
      O Mare Doamnă!

      Ștergere
  4. Exista si reversul in care care se spala obsesiv.(Walt Disney spre exemplu)..este o boala, un sindrom,pretutindeni vad microbi suferind de un exces de ipohondrie.Totul pleaca de la ce se intampla pe scoarta cerebrala,Anumire sinapse nu se fac asa cum trebuie si de aici asemenea manifestari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Citeam pe fb cum o doamnă povestește câte dușuri face ea zilnic, cât de răsfățată se simte, în ciuda costurilor de pe factură.
      p.s. respectiva este șomer..

      Ștergere
  5. Loredana? ..mi-a placut cand s-a lansat,anii debutului.Stilul ei de acum ,nu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă mă întrebi de ce i-am pus melodia, nu am răspuns, poate tocmai, pentru că nu-mi transmite nimic.
      M-a iritat teribil ideea cum că suntem „nespălați„, cam așa stau lucrurile și cu Loredana.
      Șochează.
      Atât.
      O știu de pe când era pionieră, o descoperise fiul cel mare într-o revistă pentru copii.
      De atunci..

      Ștergere
    2. Imitatio!..cand nu poti fi tu isuti,imiti pe altii.Dar asta e la moda astazi.plagiatura! Ce e in top de dincolo,se imprumuta imediat ca un garant al succesului rapid!

      Ștergere
  6. Dacă este să te „iei„ după cât se vinde , da, ea are succes.
    Știi, îi auzi pe mulți spunând că nu le plac manelele.
    Aș fi curioasă să aflu ce ar spune fanii L., dacă ar trebui să răspundă care este mesajul pe care îl transmite L. prin felul în care se „exprimă”?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca vrei sa ma ucizi cu auditia,pune-mi rap,si cred ca ajung sa ma internez in scurt timp ...e unul dintre lucrurile pe care nu le pot pricepe catusi de putin.ma oripileaza cumplit,simt ca-mi pierd orice energie ascultand,mi se face rau brusc....
      Eu spun ca au texte,mesaj adevarat vezi bine..bine,bine dar ce facem cu muzica in sine,daca se poate astfel numi.

      Ștergere
  7. Nu am răspuns.
    p.s. ascult doar muzica pe care o „simt”.
    Un capitol se numește A.Rieu!

    RăspundețiȘtergere

  8. Vă respect opinia, de aceea v-am publicat comentariul, dar ar trebui să vă explicațí.
    Vă mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  9. Uratul si raul parca se percep mai usor in lume.
    Tare mi-as dori sa se schimbe atitudine,credinta,dorinta omului de a vedea frumosul si binele.
    Sunt o visatoare,stiu,dar nu-mi pot imagina cum nu reusim sa ne debarasam de asemenea obiceiuri?
    Imi sunt dragi micutii mei cand vine vorba despre ordine si curatenie.Tabla e stearsain fiecare pauza,fiecare copil stie unde e mopul daca se intampla vreun accident neprevazut,ordinea din bancute se respecta cu sfintenie,apa si sapunul sunt folosite cat se poate de des.
    Traim la tara,dar nu suntem nespalati!
    Mi-e ciuda pe cei care daca traiesc la oras se cred superiori oamenilor dela tara.
    Toate aceste deprinderi pornesc din familie.
    Seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  10. În ultima vreme, simt o mare „pasiune„ în media pentru a aduna tot ce este mai rău despre neamul nostru.Nu știu cui folosește. Nu înțeleg la ce folosește atâta rău.
    Mă bucur că micuții tăi știu să trăiască frumos, că îi înveți , iar ei sunt receptivi!

    Sunt conștientă că sunt și sate aruncate,unde lumea este săracă, dar , pentru nimic în lume, nu simt că ”nespălați” este epitetul care se poate lipi pe fruntea românilor.
    Seară bună, Angi!

    RăspundețiȘtergere

  11. De ce ne pedepsesti oferindu-ne panarama asta?

    Vai, Gina, nu ma asteptam la asa... muzica ... Oare e muzica sau e o gluma groslana de la un iarmaroc ieftin?
    :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici se transmite de aproape două decenii, dacă nu, chiar trei, un serial de-al vostru”Tânăr și neliniștit„. Unul dintre actori, care în film se numește Victor( eroul principal), un tip bine, cu mustață, a venit în Ro.
      A fost invitat pe la diferite televiziuni.
      Doamna care „ cântă” a fost alesa distracției,atunci să fi văzut-o..

      Ștergere
  12. Adevarul este, ca intotdeauna, undeva la mijloc. Si nici eu nu cred ca noi, romanii, suntem vreun etalon de nespalare.
    Nu-mi plac extremele, in rest, fiecare stie mai bine ce ar avea de facut... Poate n-ar strica nici voluntariatul de care spui, ar avea de castigat ambele parti. Nespalatii ar primi sapunuri gratis, iar duduitele ar vedea pentru prima oara in viata lor o vaca, o oaie si poate ar intelege mai multe despre viata.

    RăspundețiȘtergere
  13. Mă tem să ridic piatra, n-am făcut-o, n-o s-o fac vreodată, dar când le aud pe duduile astea cu mereu alte culori de păr,cu cât dispreț vorbesc chiar despre neamul din a cărui sărăcie se hrănesc și își construiesc bogăția, zău, că le-aș trimite să dea și cu mătura prin curțile satelor.

    RăspundețiȘtergere
  14. Uite de ce s-a ajuns la oroarea comunista! Mii de ani clasa "inferioara" a fost greu asuprita,le mureau copiii de foame,in timp ce bogtasii o tot tineau in ospete si serbari galante...s-a adunat o revolta teribila,o karma negativa plina de ura fata de lumea din cercurile selecte,privilegiate,burgheze,aristocrate,fata de intelectuali chiar.Totul are o explicatie,nimeni insa nu vorbeste de asa ceva.Raul se creeaza pe diverse cai ,intr-o prima faza se cumuleaza ,ajungand treptat la un prag critic si apoi izbucneste.Cu cat suportabilitatea in timp este mai mare cu atat reactia este mai devastatoare!!!.Implozie si explozie!
    Si fireste se naste un exponent al acestei uri acumulate precum Hitler,Stalin,etc...dar ei sunt produsul societatii prost croite,a disfunctiilor ei manifestate indelung.Deci a judeca omul,inseamna a judeca societatea,o vina colectiva trebuie inteleasa ,nu neaparat un tiran.

    RăspundețiȘtergere
  15. Se schimbă ceva esențial în specia umană, în atitudinea ei individuală sau în cea colectivă?
    La intervale de o sută de ani?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nimic nu se pierde,totul se transforma...atitudinea creeaza viitorul,nu?
      Luand in calcul climatul de pace in raport cu secularele razboie,exista totusi un graunte de speranta...zic si eu.
      Unii povestesc ca multi oameni astzi au inceput sa aiba framantari spirituale...nu stiu ce sa spun,imi doresc asa ceva,sper.
      Dar fireste cu o media care prezinta doar lucruri care sa te socheze,ne facem singuri rau,si inca ce rau!Subconstientul va prelucra informatii negative,sursele binelui se estompeaza,se pierd.De ce retinem mai mult raul decat binele,aspect pe care angi il mentiona,este chiar o tema teribila...

      Ștergere
  16. Am fost foarte impresionată de povestea noului Papă.
    Și de apariția lui.
    Și de eveniment în sine, de oameni, de pescăruș..
    Lumea își are partea ei de poveste, eu așa văd lucrurile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu urmaresc tv-ul!Extrem de rar!!!
      Povestile indiferent care, au un sambure de adevar!Care ar fi acela este problema.

      Ștergere
  17. Sâmburele de adevăr? cred că trezirea bunătății din fiecare.
    Saltul nu poate fi făcut pe „ bucățele”, lumea toată are datorii.
    Sau îndatoriri.

    RăspundețiȘtergere