vineri, 28 noiembrie 2014

chip bălai în spic de grâu!

105 minute de emoții frumoase, o seară, ca o duminică plină, realitate și vis, Poezie și Muzică, auz și văz, mit și căutare, simțire și voluptatea de a nu pierde niciun sunet, niciun vers!
Un spectacol-metaforă, în care  și-au  unit talentul, pasiunea, dăruirea Corul Orfeu, Curtea de Argeș, Corul Centrului  Cultural Mioveni, ( maestru de cor: Alexandru Ionescu) Orchestra  simfonică a Filarmonicii Pitești, sub bagheta  maestrului Marius Hristescu.

Un concert cu Artistul  Tudor Gheorghe.
Anotimpurile mele!
Nu doar muzică,  ci spectacolul vieții înseși, cu  profunzimea  și complicatul  ei flux,întrebări și răspunsuri,simplitate și senzații, anotimpurile în neobositul lor circuit!
Timpul!
Tudor Gheorghe- pătimaș cântăreț, poet, povestitor în  vers al  unei lumi care se tot reinventează.
Sobru, distins, sentimental, tragic, elegant, o adevărată enciclopedie sentimentală!
Peste două sute de versuri, în cele mai felurite tonuri!
 Ascultându-l, m-am  trezit școlărița care ia notițe, pentru că am simțit  că  vreau să păstrez  ceva din identitatea profundă cu avalanșa de trăiri transmise.

Ce poate fi mai suav decât să simți că  în vedele crud al primăverii  se întorc livezile acasă, se  bat păsările-n săbii, își scot strămoșii degetele-afară, de ghiocei, de crini, de toporași.
Primăvara cade peste noi, cu

verbu-i de lumină,se bucură în vals pomii de floare și berzele vin,  și prispa e plină, molatic la vale  se duce o turmă de oi și-un viers de cimpoi.
 Fuge dorul de acasă..au înnebunit salcâmii, umblă despuiați prin ceruri, s-a-mbătat pădurea toată..

Vara   a prins aripi  în ”Sara pe deal „ , am revăzut cu ochii sufletului satul  cu  magistrala-i frumusețe.
 Bucium, fântână, cer și stele  ce ard, romanticul salcâm, taine și înțelesuri..  Valsul timidului mac, îndrăgostit de-o albăstrea și seara se duce tocmai pe malul Jiului, doldora de fân , iese luna cât o țară, liniștită, obosită seara parcă hodinește. Miroase a porumb, a Jiu  și-a flori, cerul pare ca de jar, se coc spicele, cine  vă crește pe văi și pe coaste, ce mâini au cioplit eleganța din  pai, cine pictează chipul bălai?



Toamna înveți să asculți simfonia pădurii, codrul miroase a sfânt, se lasă mărunte dulci neguri de oi.. Octombrie a lăsat pe dealuri cocoare, se plimbă toamna prin ponoare, covoare galbene și roșii se aștern, plâng nucii și cântă cocoșii .

 Îndrăgostită Toamnă, tu doamnă!!
 Nedumerit de alura ei de domnișoară, un liliac a înflorit a doua oară!
Trandafirii mor, visurile mint, toamna trece învelită în fum, e rece vânt, TU SINGURĂ exiști!.
 Niciodată toamna nu fu mai frumoasă!!cine vrea să plângă, cine să jelească??
Superb  solo vioară, concertmaistrul Mădălin Sandu!

Se lasă IARNA , sufletele  foștilor zidari au luat mistriile în cer, și-au zidit o moară de ninsori, pentru cei de acasă, Lerui ler!
Ninge dureros, ninge brusc în trei dimensiuni, la toată casa-i lumină, Ziurel de ziuă!
La obloace busuioace, cad din cer mărgăritare, iarna  scoate lumea ca din basme și pe trunchiuri negre pune colonade de zăpadă.
 Sculați voi, români plugari, florile dalbe!

G.Bacovia,V. Carianopol,Tradem,V.Voiculescu, A.Păunescu, MIHAI  EMINESCU,Marin Sorescu, Ion Barbu, R.Vulpescu,G. Topârceanu,  T.Gheorghe, colinde românești!
Versuri de o aleasă grăire în note, când romantice, când sfâșietoare, așa cum este viața însăși.
6300 de secunde din marele, rotundul  circuit al vieții!
Poezia și Muzica și-au rostit menirea!

Plutește duios peste lume, cuibărindu-se în suflete, spiritul sărbătorilor albe!
O seară specială, ceva  ce  mi-a transmis ideea unei intime iluminări, un peisaj circular al vieții, în care eroii principali au fost Muzica și Poezia!

19 comentarii:

  1. Frumos! Citind titlul m-a dus gandul la un copil cu parul balai ce "trebuia" sa iasa si sa zambeasca soarelui.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu m-am gândit la mereu repetabila viață, asemenea măreției bobului de grâu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Infloreste Mioveniul, Centrul Cultural are cor, habar n-aveam! Si Tudor Gheorghe. Tare-mi doresc sa ajung la un concert de-al sau!

    RăspundețiȘtergere
  4. Da!
    a fost un concert deosebit de frumos! cât despre corul din Mioveni, toată stima!

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu voi comenta .
    Nu vreau polemică pe un teren, care se bazează pe interpretări.

    Există o carte: ``Teoria literaturii „se numește. Autorii ei sunt”: R. Wellek și Austin Warren.
    Chiar acum , am dat fuga în bibliotecă și am luat-o.
    De acolo am învățat, încă din primele săptămâni de studenție, că nu trebuie să amesteci biografia unui OM de CULTURĂ cu ARTA pe care EL O CONSTRUIEȘTE!

    Pagina 94„Uneori, putem să ne strecurăm în pielea zețarului și să privim manuscrisul prin ochii lui. Ușa atelierului lui Shakespeare ne este larg deschisă”.


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. De ce să vedem lucrurile ( doar) în alb și negru?
      Nu mă afectează în niciun fel opinia politică a cuiva.Fiecare are libertatea să voteze după cum îi dictează conștiința/cultura/convingerile/crezul.
      Nu asta dorim toți?respectul celui de lângă mine/tine de a-și exprima , democratic, drepturile consfințite în Constituție?
      Sigur că artiștii, oameni fiind, sunt diferiți.
      De ce ar fi Van Gogh un etalon? Fug la „Bucuria vieții„ și-=ți aduc niște fragmente, care vor demonstra că nu era el , ca om, tocmai mielușelul.

      Dacă este să vin cu exemple de Moralitate, o să spun că Spiru Haret, într-o iarnă, aflându-se într-o inspecție, undeva într-o zonă foarte rece, zărind un copil dezbrăcat, și-a scos paltonul și i-a acoperit umerii copilului cu el.

      Toți miniștrii Învățământului fac sau ar trebui să facă la fel?

      Eu am vorbit despre ARTA pe care o face Domnul Tudor Gheorghe, pentru care am tot respectul!

      Ștergere
    3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  7. Pentru Modart. Acuzații fără nici o acoperire ! Comunist ? Fiul de legionar, crescut fără tată, ultimul fiind închis între 1949-1964 ?! Care are nume de scenă ca în catalogul de la școală ? Pentru că ar fi trebuit să fie Gheorghe Tudor ! Căruia, în 1979, i se interzice să concerteze cu public până în 1990? Spectacol reluat acum câțiva ani, ,,Pe-un franc poet”. Este o personalitate morală fermă, nu se ascunde sub pseudonime pentru a spune mereu adevărul și ceea ce gândește (întrucât nu știu cum o să se afișeze comentariul meu, precizez că sunt Jean Dumitrașcu). Tudor Gheorghe este o instituție culturală națională. Este și om. Îi interziceți, într-o țară liberă, să spună public cu cine votează ?! Tocmai în asta rezidă și caracterul său: spune direct ceea ce gândește, nu se ascunde în spatele ,,secretului votului”. Mai nou, toți prietenii mei îmi spun că au votat cu Iohannis. Înainte de alegeri îmi spuneau că vor vota cu Ponta ! În fine, pe cine imită inimitabilul Tudor Gheorghe ?!
    În completarea corectului comentariu de mai sus (iubim cu toții omul de pe scenă, nu ?), îi parafrazez și eu pe Wellek și Warren: ,,înainte de toate trebuie să facem o deosebire între muzică și studiul muzicii. Prima este o activitate creatoare, o artă. Cea de a doua este, dacă nu o știință propriu-zisă, în orice caz o formă de cunoaștere”... Nu dați cu pietre, vă rog, în creator ! E unic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gândurile mele adunate aici nu au nimic (în)comun cu politica.

      Ștergere
  8. 1)Fireste ca se posteaza cu numele eufoniu,pe cand puteai folosi nikername-ul online de Jean Dumitrascu daca tot bati atat de moralizator moneda pe tema pseudonimului.
    2) Prietenii dv care spun una si fac alta,imi dau seama ce caracter au si implict dv luand in calcul logica elementara ,cine seamana se aduna!Era o idee,nu un atac.
    3)Pseudonimul nu are relevanta, puteti semna cum doriti,eu judec dupa cuvintele omului care scrie,dupa ele mi-l imaginez ,in ele e spiritul omului ,nu in nume!,In rest e o problema ce tine de anumite ratiuni bine intemeiate ale publicatiilor tip online.
    4)Nu confundati interpretarea muzicala cu ceea ce inseamna creatie muzicala...nu sunt chiar identice!
    5)Respect muzica si calitatile interpretative ale artistuluiTudor Gheorghe,nu insa si modul in care gandeste omul T Gheorge.Ma refer la atacul indirect la adresa dl. Iohannis si sustinerea cuiva care plagieaza,ceea ce furt intelectual si minciuna desemneaza!Un artist adevarat nu iubeste minciuna!
    6) De unde pana unde deduci tu ca ii interzic eu sa-si spuna opinia cu cine voteaza???Mi se pare firesc ca orice om civilizat sa o spuna ferm si franc ,si total de neinteles si las sa se eschiveze,refuzand!
    7)Istoria adeseori se fabrica anume,pana la revelarea adevarului ei ,raman, vorbesc fara tagada anumite gesturi si atitudini in anumite situatii de viata(uneori simple,banale) in urma carora iti arati fatza adevarata,ceea ce porti si esti cu adevarat in sinele tau!

    RăspundețiȘtergere
  9. Sincer, stimați oameni buni, nu știu de ce afișează așa ! Am cont google pe numele meu ! E a doua oară, acum, a treia, când fac comentarii pe un blog, nu pricep de ce se afișează... parola. În fine, am convenit că putem disocia între marele artist și omul Tudor Gheorghe. Eu sunt SĂTUL de politică, pentru că ea ne dezbină ! Arta unește...

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Citind din frumoasa si duioasa prezentare a unui concert, cu sala plina de admiratori, veniti sa stea pentru zeci de minute in compania unui artist fara pereche, mi-a inflorit un zimbet in suflet. Mai sint romani, mai sint oameni in aceasta tara, ce trec, rizind si cu bucurie in fiinta lor, peste nemerniciile vremurilor. Nu intrezarisem atitudinile diferite din comentarii! Pentru moment mi-a fugit mintea la povestile cu Pacala. Pacala era singur intr-o lume, traia in felul lui, una-i spunea lumea, alta intelegea el. Asa ca la intrebari cu inteles la vedere Pacala al nostru avea mereu raspunsuri in dodii, pe linga subiect. Ori Pacala te face sa rizi si sa plingi, fiindca lumea lui este sucita.
    Ma intreb daca o sala intreaga, care a audiat si aplaudat un Tudor Gheorghe, un om mult deasuprs noastra prin patriotism si atitudine, a fost plina de needucati, de neoameni, de antiromani, de admiratori ai minciunii.
    Judecata ne este, uneori, intunecata de patimi, pasiuni si deprinderi subiective, fara sa ne dam seama ca nu trebuie sa judeci pe semenul tau.
    Putin contrariat dar nu inversunat, inainte de orice s-ar mai putea spune, sa apreciem frumusetea din cuvintele gazdei: "Toamna înveți să asculți simfonia pădurii, codrul miroase a sfânt, se lasă mărunte dulci neguri de oi.. Octombrie a lăsat pe dealuri cocoare, se plimbă toamna prin ponoare, covoare galbene și roșii se aștern, plâng nucii și cântă cocoșii .
    Îndrăgostită Toamnă, tu doamnă!!"
    Felicitari doamna profesoara! Ploaia trece, cer senin apare!
    Stelian Paiu, uneori pastel.

    RăspundețiȘtergere
  12. Mulțumesc frumos, domnule Paiu Stelian , pentru vibrație/ înțelegere/ lectură prin și printre rânduri!

    În fiecare seară de joi, îmi potrivesc ceasul interior la pulsul muzicii! Și ca mine, multe, multe alte suflete. Ele uită de tot- dincolo de ușă , lumea se învrăjbește, plouă sau ninge, iubitorii de muzică trăiesc farmecul clipei.

    Ce ne-am face noi fără Enescu/Porumbescu/Păcală/ Creangă/Eminescu/ Brâncuși?/Sorescu, Tudor Gheorghe ??
    Spună cârtitorii ce vor vrea să zică....este treaba lor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu crezi că ești mult prea radical?

    Cine îi dă omului dreptul să- i judece pe alții atât de aspru?

    Tema pe care am propus-o eu este una dedicată frumuseții. Nimic despre politică și încrâncenare.

    RăspundețiȘtergere
  14. cu tine am fost şi eu cât ţi-am citit delicata cronică despre concert. cât de mult diferă scena de viaţa obişnuită! cât de mult ne poate dărui încă un pic de speranţă că frumosul există chiar în noi!

    te îmbrăţişez, Gina.

    şi, LA MULŢI ANI, de ziua unui întreg popor!

    RăspundețiȘtergere
  15. Cât de blânde par toate, când vorbește poetul!

    La mulți ani, draga mea Otty!

    RăspundețiȘtergere