luni, 13 noiembrie 2017

”Ce este un om revoltat?

Un om care spune  nu.  Dar refuzul său nu înseamnă renunțare: căci el este  un om care,  la început, spunea da. Un sclav care toată viața a primit ordine consideră la un moment dat inacceptabilă o nouă poruncă.
Care este  conținutul  acestui ”nu”?
El înseamnă, de exemplu, „lucrurile au durat prea mult, ”până aici”! ”ai mers prea departe„ și, în plus,”există o limită peste care nu vei trece”.
Într-un cuvânt,  acest ”nu„ afirmă existența unei frontiere. Ideea  limitei se regăsește și în  sentimentul că adversarul”exagerează„, că-și extinde  dreptul dincolo de frontiera la care un alt drept îl înfruntă și  îl limitează.
Astfel, mișcarea  de revoltă se sprijină, în același timp, pe refuzul categoric al unei intruziuni considerate intolerabile și pe certitudinea confuză a unui drept sigur, mai exact pe impresia revoltatului că are”dreptul să...„
Albert  Camus, „Un om revoltat„, pagina  220.

4 comentarii:

  1. Kant a spus cã libertatea TA se opresta la limita libertãtii celuilalt.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru revoltat nimic nu este de netrecut,el riscă totul , nu protejează nimic.El poate fu oprimat, dar , în același timp, el se poate identifica nu doar psihologic cu oprimatul de lângă el.
    Revoltatul apără valori în care el crede.

    RăspundețiȘtergere
  3. exista mule feluri/ odui de revolta...
    poate ca, fiind ACOLO, tu, acum, ti-ai amintit de revolta sa... :)
    câlins chaleureux, Gina!

    RăspundețiȘtergere
  4. „Mă revolt, deci existăm„.

    Bonnes pensées, AnaIoana!!

    RăspundețiȘtergere