” Știm că-i osândă, dar precis
Speranța dragostei ne mână
Cu gându-ntruna, mână-n mână
La ce țiganca ne-a prezis„
Guillaume Apollinaire
Un roman, oricare ar fi acela, rămâne un roman, adică o carte de ficțiune, mai bună sau altfel, o carte în care scriitorul îngemănează talent, inspirație, muncă, documentare.
Când am ajuns la ultima pagină din cartea scrisă de o femeie despre o perioadă specială din viața genialului excentric pictor, Pablo Picasso , moment pe care simțeam că vreau să-l mai amân, mi-am dorit să fiu avut, așa, o șansă de a fi intrat într-o expoziție cu lucrările lucrărilor lui inspirate de muza Eva Gouel, una dintre cele șapte femei importante din viața artistului.
Între alte zeci, chiar sute ar zice unii.
Să-l ” citesc” pe omul Picasso, spaniolul devenit parizian, din interiorul artei sale.
În urmă cu doi ani, într-o expoziție la Tate Modern, Londra, am văzut” Femeie plângând”, pictură realizată în 1937. Poate că astăzi, după lectura cărții Annei Girard, mi-ar fi mai la îndemână să pătrund , cumva, parte din complexitatea lucrării.
Cartea este nu doar filmul unei iubiri, pe cât de frumoasă, pe atât de tragică, este tabloul lumii culturale pariziene în plin secol XX. Între filele ei se regăsesc figuri celebre ale artei acelui timp:Henri Matisse, George Braque, Ramon Pichot, Max Jacob Isadora Duncan, Sarah Bernhardt, Guilaume Appolinaire- Doamne, ce omoții am avut la un examen , prin anul IV, când a trebuit să comentez un poem din ”Alcools”. Iată-l în carte- omul cu toate relele sale, acuzat, ca și Picasso, de furtul Ilustrei Mona Lisa, dus la închisoare, cu mâinile încătușate.
Vremea scufundării Titanicului.
Parisul înainte și în timpul Primului Război Mondial, la care spaniolul nu va lua parte.
.Prin 1912, țn atelierul lui din Monmartre, Pablo Picasso trăiește emoții violente, trădat de prima lui mare iubire, Fernande. Furia, durerea, gelozia se adună în compoziții speciale, care vor schimba cursul artei occidentale.
Cubismul!
Auriu, maro, verde-stins.
Gertrude Stein, scriitoarea americană, prietena lui, va fi o ardentă susținătoarea noului curent artistic.
Picasso - acesta este numele mamei, pe care artistul și l-a ales dintr-un fel de superstiție- se îndrăgostește de „prietena „ Fernandei, plăpânda, miraculos de frumoasă, Eva Gouel.
Ea îl captivează pe îndrăcitul pictor tocmai în perioada în care pălea dragostea lui pentru frivola Fernande, prima femeie iubită, împreună cu care trăise și mizeria , dar și splendoarea unei vieți luxoase, în care banii nu doar că nu erau o problemă, dar curgeau din vânzarea tablorilor,
Piablo iubește total.
”Picasso voia să oprească în loc acest momentși apoi să-l surprindă pe pânză.
Ce se întâmpla între ei era sacru.”
Croitoresei de la Moulin Rouge, unde ajunsese grație unei prietene , i se luminează calea.
Generos, devotat, tandru, el îi pune Evei lumea la picioare, sacrificându-și prieteniile.
„O iubesc pe Eva, o s-o iau de nevastă„.
Picasso-se dedică, deopotrivă artei și iubirii pentru magnetica țărăncuță , dornică de a cuceri lumea strălucitoare a acelor vremuri.
Întâlnirea cu ambițioasa poloneză ,evadată dintr-o familie cu mari exigențe morale, îl schimbă definitiv.
Ea este totul pentru artist.: muză, femeie adorată,prietenă, sfătuitoare.
Ceea ce urmează este o luptă cumplită cu boema pariziană, prietenii îl ocolesc, mulți îl trădează, el o are doar pe Eva.
Frumoasă, deșteaptă, inventivă, tânăra știe ce vrea, îi alimentează artistului atât de vulcanic și de nestăpânit latura uman-angelică.
„Ma Jolie''
Altfel decât oricare altă femeie pe care o cunoscuse vreodată.
Cheia sol era simbolul muzicii pe care o ascultaseră împreună într-un loc pitoresc, Le Tambourin.
” Mi-aș dori să te țin acum în brațe, așa cum își ține muzicianul acela instrumentul”
Picasso nu a pictat-o niciodată pe Eva.
I-a adus, însă, un extraordinar omagiu , în şapte dintre picturile sale, incluzând cuvintele ''Ma Jolie'' -cel mai generos și plin de iubire gest pentru femeia pe care a iubit-o cu disperare.
Eva a murit foarte tânără, fără ca ei doi să se fi csătorit, așa cum își dorea atât de tare Picasso.
„De ce a trebuit să faci asta, Doamne? a plâns ea în hohote....A fost un vis perfect...”
”Pe tine te așteaptă atâta strălucire în lumea asta.
Oricine va fi alături de tine. Tu vei deveni o legendă. Am știut asta întotdeauna”.
”Pur și simplu, n-o pot pierde...”
Și totuși...
Multumim!
RăspundețiȘtergerehttps://ro.scribd.com/doc/27923585/Pictori-de-Geniu-Picasso?fbclid=IwAR0DCVkLMyzjh4l8YI_9Plg0b3IXvN1fjyHE21QuG6BKiZTSatqTr8Hz6yE
RăspundețiȘtergere