luni, 7 aprilie 2008

Maidanezii

S-a incheiat un eveniment istoric mondial petrecut in capitala , pentru prima oara . Se vorbeste despre el din ce in ce mai putin . Subiectul pierde teren in favoarea unei teme , care redevine actuala-maidanezii ; ar mai fi inca una- disparitia florilor( pe alocuri smulse , pentru a fi replantate in gradina individuala) sadite in parcuri pentru a da Bucurestiului un aspect civilizat, macar atunci cand il viziteaza persoane de marca ale lumii .
Cat de repede trecem de la sublim la ridicol ! La " stiri", in locul acelor mari barbati , care conduc lumea si al elegantelor lor sotii , apar imagini cu haitele de comunitari , bantuind nestingherite prin centrul orasului , pana mai ieri pazit cu strictete de politisti si de jandarmi . Nici in alte orase lucrurile nu stau mai bine in privinta cainilor vagabonzi , deveniti pericol iminent.

Nu fac parte dintre persoanele ajunse la un nivel de bunatate si de intelegere atat de inalt, incat sa pot lua un caine de pe strada spre a-i acorda adapost si ingrijire in apartamentul propriu. In acelasi timp detest agresivitatea omului , in relatia cu animalele hoinare .Totusi ele constituie un mare pericol.

Undeva , pe o strada, nu departe de centrul orasului , in care locuiesc, am vazut, de cateva ori , cand ma intorceam , pe jos , acasa , un dulau , la care toti trecatorii se uitau cu teama. Pentru ca in apropiere sunt multe buticuri , mare mi-a fost mirarea sa constat ca mai toti vanzatorii il primesc " in vizita", ca pe un oaspete cunoscut.
Nu acelasi lucru se poate spune despre cumparatorii , ingroziti de statura patrupedului. L-am vazut de cateva ori; asta inseamna ca : ori nu l-a " adoptat" nimeni , pentru ca el nu indeplineste conditiile respectivei infieri, ori niciunul dintre vanzatori n-a fost sensibil la teama persoanelor care vin la magazin .
Am senzatia ca " maidanezii" devin o eticheta postdecembrista a asezarilor noastre urbane ; dincolo de ea , exista o realitate dureroasa-lipsiti de hrana si de apa, cainii comunitari ataca , ranesc, mutileaza oameni .

Ma gandesc unde, in ce tara , din cele pe care le-am vazut, am intalnit caini umbland liberi pe strada , ingrozind trecatorii. Si mi-am amintit...

Atena-20 iulie 2005- cea de-a unsprezecea noapte in atat de ravnita patrie a lui Ulisse. Petrecusem o saptamana plina pe insoritele plaje , ale catorva statiuni cretane de pe tarmul Mediteranei :Chania , Hersonissos , Iraklion , Agios Nikolaos , Mathala , dupa navigarea dus-intors , timp de sase ore, noaptea , la bordul giganticului feribot , " Minoas Lines"( a fost o experienta incredibila, dar n-as mai vrea s-o repet).

Seara . Tarziu. Ne intoarcem , pe jos, de la Likavito"-Colina lupilor"- un loc unic , situat la o inaltime de 400 de metri fata de nivelul orasului- ziua o petrecusem pe Acropole .
Urcaseram cu telefericul . A fost o seara magnifica- o bisericuta , situata intr-o piateta, la care se ajunge urcand o scara in spirala , in jur o multime de copaci maiestuosi, flori , care raspandesc un parfum ametitor, un cer limpede, nesfarsit, multi vizitatori , vorbind in diverse graiuri , intelegandu-se in cel universal-extazul in fata frumusetii.
Lumina scade treptat si oamenii se bucura de sublimul noptii , desprinzandu-se parca de realitate. De acolo, de sus, orasul si , in departare , marea strabatuta de nenumarate vapoare, sclipind sub vapaia lunii , se vad ca un ocean de stele .

Venim pe jos catre hotel; ne oprim in fata Parlamentului , incercand zadarnic sa facem macar o fotografie cu cei doi soldati , care asigura paza , stand absolut nemiscati , ca niste stane de piatra , timp de o ora .Trecem prin Piata Omnia ; mizerie mare , tineri si varstnici fumeaza , beau , se injecteaza , inconjurati de sticle si de hartii aruncate , de pahare , de seringi , de ambalaje.

Un caine stingher, bland ca un miel , ne-a insotit tot drumul . Ciudat! si el si mizeria din jur ne amintesc de " acasa".

Prelungim cat se poate drumul catre hotel , oprindu-ne in fata fiecarui "loc special"..In Grecia , totul pare special.
Dimineata , la 9, trecem , de data aceasta , cu autocarul , prin fata multora dintre locurile vazute in urma cu o zi :Muzeul Arheologic, Politehnica , Piata Omnia- acum stralucind de curatenie- Universitatea , Piata Syntagma , Parlamentul, Gradina Nationala , Poarta lui Hadrian ,Templul lui Zeus, ACROPOLE .


In drum spre casa , ne vom opri la Termopile .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu