marți, 13 iunie 2023

Despre sănătatea zilei de mâine

    povești pentru prieteni

”Păstorii poporului trebuie  să cunoască semnele furtunilor dintr-un stat, care  sunt, de obicei, cele mai mari atunci când lucrurile se apropie de egalitate, după cum furtunile din natură sunt cele mai mari în  jurul echinocțiilor”

Francis  Bacon, ”Eseuri„, - Despre răzvrătiri și tulburări„, pagina51.

De când cu greva  profesorilor, am citit  fel și fel de  consemnări/ comentarii/ injurii/ puține mulțumiri. Fără să -mi permit  vreo statistică, aș zice  că  mă așteptam ca lumea  să aibă atitudini de tot felul.  Nu știu  dacă ideea ca greva să  se desfășoare în perioada asta  le aparține profesorilor  sau  liderilor  sindicatului  respectiv.

Ce vreau să spun, ca profesoară care a lucrat  aproape patruzeci de ani cu  elevi de gimnaziu, este că   această categorie- profesorii- este complexă. 
 Sunt și au fost ( probabil vor fi) Profesori și profesori. Unii și-au ales  meseria aceasta din pasiune, o fac cu dăruire și implicare, indiferent de salariu/ circumstanțe etc.
La fel se întâmplă și cu elevii.
 Un profesor nu este profesor dacă își dorește numai elevi cu un coeficient  foarte înalt  de inteligență, nici dacă vrea să aibă elevi cuminți, precum sfinții ( am cunoscut o învățătoare, care își determinase elevii să o aștepte în clasă, cu capetele pe  bancă- toate orientate către fereastră. 
 Una dintre educatoarele fiului mare îi amenințape bieții copilași că, dacă nu sunt cuminți, îi duce în subsolul grădiniței, să-i mănânce șoarecii).
 Și părinții sunt diferiți- mulți sunt preocupați de copiii lor, îi formează, educându-i cum știu ei mai bine, vorbesc  corect în casă despre școală, dar sunt destui, mai ales cei care au avut probleme cu cartea, care îi tratează pe profesori  obraznic, transmițându-le astfel și copiiilor lor aceleași sentimente.
Îmi vin în minte câteva întâmplări din  viața mea de profesoară, în afara catedrei (de patru ore  cum  spun ”cunoscătorii„):
    Doi  băieți- erau în clasa a VI-a- în pauza mare, au alergat prin clasă. Primul s-a împiedicat, a căzut și, lovindu-se de partea metalică  a  unei bănci, și-a spart un dinte. A fost mare tevatură. 
 A doua zi, tatăl lui, inginer- șef  într-o uzină renumită, a  venit la școală, să-i scoată  și el un dinte  copilului  cu care  fiul său alergase.
După revoluție, cum era de așteptat, schimbărilesociale au  creat  tot felul desituații și în  viața școlarilor. 
  O elevă din clasa a cărei dirigintă eram( în vremea aceea, mă străduiam  să  realizez cu elevii mei dintr-a VII-a,din „ Dăscălița” lui Octavian Goga un cât mai  fidel  portret al învățătoarei suferinde, care  iubea  lumina învățării și a învățăturii mai mult decât propria-i viață) a râvnit la iubitul albanez al unei vecine- elevă de liceu. 
  Într-o recreație, iubăreața  mai „vârstnică, liceană,a pătruns în școala noastră și i-a aplicat cele  mici, dintr-a șaptea, o chelfăneală soră cu moartea. 
 Au urmat zile grele pentru mine, diriginta.
  Spre sfârșitul ”acțiunii”, la ușa apartamentului meu, a sunat  tatăl victimei.
 De ce? 
  Să-mi aducă, drept -nu-știu-ce o sticlă de smântână( lucra într-o fabrică unde se procesa laptele).

În anii din urmă ai vieții mele de profesoară- dirigintă,  în clasa aV-a, aveam  elev  un copil frumos, cuminte și liniștit,foarte activ la ore. citea  mult, cu plăcere, punea întrebări interesante, a participat și la  Olimpiadă, faza pe școală.  
Cu timpul,  părea tot mai retras, s-a închis  total în sine, nu-mi spunea mai nimic.
I-am chemat pe părinții lui  la școală- erau în divorț- o separare urâtă, fiecare  îl învinuia pe celălalt, duceau vieți separate.Copilul locuia mai mult cu bunica maternă.
    El se tot îngrășa, iar colegii, răutăcioși cum pot fi, îl  porecliseră ” gogoașă”.
Într-una din zile, am aflat absolut  din întâmplare, de la o vecină a   băiatului, că  într-o dimineață, când s-a trezit, lângă el, bunica, cu care dormea în același pat, murise....
  Greu se mai fac oamenii oameni!

Când, săptămâna trecută, m-am intersectat, pe stradă, cu ”marșul”  greviștilor și am auzit  trompetele- sigur erau ale profesorilor de sport- am plâns. 
 N-aș putea spune sigur de ce.
Dar asta a fost reacția mea.
Nu am o concluzie,ci așa, un fel de întrebare: este  corect , oare, ca  meseria de  profesor să fie așezată  într-un serttăraș social, ca oricare alta, așa cum spun „cunoscătoeii a toate„?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.