- Timpul nu iartă pe nimeni; în iureșul tumultului vieții, lucrurile care ne fac fericiți sunt chiar în mâinile noastre. Trebuie doar să fii atent la fereastra care se întredeschide, în locul ușii închise cu zgomot.
- Să fiu cu copiii mei de două ori, la Paris în acest an,a fost ceva dincolo de așteptările mele, a fost ceva ce mi-a umplut sufletul de bucurie.
- Am simțit, de
fiecare dată, cum mă inundă acea stare blândă de bine, de mângâiere ce se poate trăi doar împreună cu cei dragi sufletului. - A fost soare vesel de toamnă la Paris, a și nins așa, părintește, a ieșit, din nou, soarele,am gustat cât s-a putut din spectacolul unei lumi deschise, frumoase, așezate, elegante.
- Punctul culminant al vacanței mele a fost vizita de 90 de minute într-un loc pe care îl văzusem, în 2006, doar în treacăt, într-o excursie organizată.
- Opéra Garnier!
- Simfonie arhitecturală de culori, de stiluri, și de măiestrie omenească, concurând cu perfecțiunea, Opéra Garnier, zidită în fier și fontă, îmbrăcată ca o extraordinară Doamnă, hlamida-i generoasă de marmură albă, roșie, verde, căptușită în aur și catifea, se înalță ca o spirală rafinată către sanctuarul artei și culturii, luminată de concertul candelabrelor de cristal.
- Construcția îndrăznețul edificiu cultural al secolului al XiX-lea, construit din ordinul lui
Napoleon al III-lea_ care nici nu a reușit să vadă un concert, pentru că a căzut ostatic, în mâinile prusacilor., în 1870),i-a fost încredințată baronului Haussmann, care inițiază ridicarea edificiului în 1861 sub mâna și mintea celebrului, în acele vremuri, a arhitectului Charles Garnier(1825/1898), care a construit, mai apoi, ”Opera Garnier de Monte- Carlo„, din Monaco. - Magnifică realizare!
- 36 milioane de franci.
- Belle Epoque!
- ( lungime 173 m, lățime= 125 m înălțime în total 73,6 m
- treptele principale: înălțime 30 m
- sala: înălțime 20 m, lățime-31 m
- scena: înălțime 60 m, lățime-48, 5 m, adâncime 27 m, spațiul deschiderii 16 m
- foaierul principal: lățime 31 m, înălțime 18 m, lungime 54 un impresionant candelabru, cântărind 8 tone).
- Extrem de eclectic,stilul ”Napoleon al III-lea„ după cum l=a numit însuși arhitectul, a adus laolaltă elemente de baroc, de clasicism și renascentism, combinate în fel și chip în simetrie axială, prin folosirea unor materiale și tehnici moderne, asamblate într-un uriaș cadru de fier și fontă.
- Războiul franco- prusac și prăbușirea celui de-al III-lea Imperiu Francez au făcut ca realizarea imensului edificiu să dureze 14 ani
- Tavanul este acoperit cu o frescă celebră, lucrată de Marc Chagal, în 1964.
- Biblioteca palatului adună 3 secole de istorie a teatrului francez.
- Pentru că terenul pe care s-a construit extraordinarei construcții, arhitectul a adunat, într-un bazin uriaș, apa provenită din pereții subsolului, din care, și astăzi pompierii parizieni își alimentează mașinile, pentru stingerea incendiilor.
- În interiorul construcției, s-a turnat celebrul film, „Fantoma de la operă„.
- Legenda spune că în timpul săpăturilor de dinaintea începerii construcției, s-ar fi descoperit osemintele unei balerine, ceea ce l-a inspirat pe Gaston Leroux să scrie romanul omonim.
- Se povestește că în 20 mai 1896, în timpul operei ”Faust„ candelabrul a căzut, iar un om și-a pierdut viața.
- Pe uluitoarea scenă, au concertat Maria Callasși Luciano Pavarotti.
În multitudinea de vizitatori, am văzut 6 grupuri de copii, unii dintre ei, chiar de grădiniță, veniți să învețe cum se prețuiește arta!- Îi mulțumesc lui Dumnezeu și le le sunt recunoscătoare copiilor mei că am avut privilegiul de a admira , timp de 90 de minunate, una dintre cele mai faimoase opere franceze precum Notre- Dame ( se deschide pe 7 decembrie, anul acesta, refăcută total după incendiul de acum 5 ani) Louvre, Sacré Cœur.
- Am trăit o bucurie de necuprins în cuvinte, în mijlocul acestui splendid paradis terestru, ridicat de Om, pentru oameni!💔
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.