marți, 5 februarie 2008

Alta " noapte furtunoasa"

Incercam sa-mi formez o idee , citind presa din tara, despre o rapida trecere a fiului surorii ei mai mari de ginta latina, un important personaj politic, pe plaiurile legendarului Bucur. Proaspatul casatorit-"om nu mare de stat"-cum ar fi zis cronicarul , se cadea a se fi aflat in luna de miere.
Atunci am primit o invitatie. La teatru. " O noapte furtunoasa".
Prima intrebare- pe care mi-am pus-o -ce-ar putea fi nou?- si-a gasit raspunsul, cand am vazut distributia: Maia Morgestern ,George Ivascu, Medeea Marinescu, Ioan Gyuri Pascu; regia -Gelu Colceag, scenografia Imelta Manu.
Sala mare de spectacole s-a dovedit neincapatoare.
Textul si-a pastrat originalitatea. Decorul a adus evenimentele aproape de periferia fostului mic Paris.
Regia bine gandita a surprins atmosfera de mahala damboviteana, stropita cu cantece de pahar, adaptate la refrenele de cartier, in cantarea pasionala a maestrului George Dinica, acompaniata de comunitarii consolati doar in visul lui Brigitte Bardot.
Ironia si umorul , cu sau fara perdea , cearsaful pus la uscat neacoperind, ci mai degraba aratand picioarele lungi ale Vetei intr-o harjoneala obraznica cu un Chiriac plapand , au purtat gandul privitorului la acele cupluri bizare, autohtone si straine - el mai scund, ea prea inalta, el bogat, ea talentata.
Un Rica Venturiano, jurnalist timid, amorez speriat, o Zita moderna, iute si frivola , au facut deliciul spectacolului intr-un savuros comic de situatie .
Cu mers de felina si rotire pe calcai , scapand pe rontaite injuraturi neaose, Ioana Calota - Spiridon, in travesti, a prezentat o varianta de smecher copil al strazii de azi , traumatizat , dar constient ca stapanii isi invata sluga sa fie hoata, ca si ei.
Doua ore - intr-o seara de februarie, in lumea mereu contemporanului Nenea Iancu, cu mari artisti si un public sensibil la parodie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu