”Și când n-am să mai mor
Pe margini voi călca știutul destin
Viața rămâne acolo
Între chin și amin...”
Toma Enache
La ieșirea din cinematograf, m-am uitat la spectatori- erau foarte mulți tineri. Nu doar că asta m-a impresionat, am simțit un fior de căldură, de încredere în generația asta zvăpăiată, cu blugi rupți în genunchi, cu telefoane de ultimă mod- tinerii vor să afle de unde vin, să afle adevăruri istorice greu de imaginat.
Și m-am gândit, fără să vreau , că, pe locul unde au fost atâtea orori, atâta suferință, s-au înălțat blocuri. Dacă ar avea voce, pământul ar
Fenomenul Pitești.
Du-te să vezi filmul, nu trebuie să-l povestesc eu.
Vreau doar să spun că omul a fost fiară pentru floarea intelectualității acelor ani de tortură, deopotrivă pshică și fizică.
O antiteză domină filmul- niște superbi ochi albaștri, un contrabas, un lan de maci , din viața din afara închisorii și chinul unui grup de de oameni învinuiți fără vină, torturați în cel mai inimaginabil mod.
Filmul , admirabil regizat de Toma Enache, are un final fericit- recuperarea iubirii, deși prin diagogul dintre două-personaje cheie, interpretate de C. Cotimanis și Cezara Dadinescu,( două personaje- cheie) lasă să se înțeleagă că flagelul răului există, încă.
Am văzut cel mai dur film dintre câte am văzut eu vreodată.
Un film care luminează memoriile!
Ce bine că tinerii nu se duc doar să asculte bubuiturile din boxele instalate în piață de ”Sărbătorile toamnei„!
Ce bine că , într-o seară de duminică , au venit în număr mare să descopere istoria unor vremuri despre care se povestește atât de puțin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.