„Omul este ceea ce simte,asta e dacă vreți perspectiva mea.În cazul meu și memoria mea este a unui afectiv, eu îmi aduc aminte mai mult ce am simțit în diverse etape ale existenței mele.„
Octavian Paler
Astăzi am simți că nu este cine- știe -ce-mare-chestie să ajungi să furi statul.
Că într-o clipă, poți deveni infractor.
Gândul la cele întâmplate nu-mi dă pace. Tot frământându-mă, mi-am amintit că am citit undeva ce spunea un psiholog că trebuie să faci atunci când ceva, o întâmplare, un gest te apasă și simți că nu poți să te rupi de ceea ce s-a petrecut. Zicea că trebuie să scrii, să povestești și să recitești ce ai reușit să așterni în fața ochilor din ce ți s-a întâmplat.
De niște luni bune, o fi un an, o fi mai puțin, am aflat că persoanele care au împlinit o vârstă nu trebuie să mai achite costul abonamentului de călătorie cu autobuzul, în orașul în care locuiesc. M-am interesat de unde se pot lua norocoasele abonamente, ( că tot cu abonament trebuie să călătorești) am citit ce scrie pe dugheana prin a cărei ferestruică îți întinde cineva documentul pe care trebuie să-l multiplici până la adânci bătrâneți și ,conform indicațiilor, am făcut copie de pe cartea de identitate.
Nu contează că plouă, că ninge, că frige asfaltul, dacă vrei să călătorești cu autobuzul , trebuie să dai ochii cu aceeași figură acră, tu îi dai documentele, de fiecare dată, și ea ,de la înălțimea funcției pe care, cu onoare o îndeplinește,după ce îți trece numele într-un registru, și îți ia cele două copii ,îți dă hârtiuța.
Pe care trebuie să o păstrezi ca pe ochii din cap.( asta am aflat cam târziu)
Ei bine, de data asta, am pierdut-o.
Eu merg mult pe jos, rare sunt împrejurările când mă urc în autobuz, dar da, recunosc, sunt situații când trebuie să merg două stații până în centru. Sau mai multe, când trebuie să ajung la gară.
Când mi-am dat seama că am pierdut hârtiuța,( asta s-a întâmplat luna trecută) m-am dus la doamna din spatele ușiței și i-am spus ce și cum. M-a privit iscoditor și mi-a spus că dacă mi-ar da un alt abonament și controlorul ar descoperi,( habar nu am cum ar descoperi el că eu aș avea al doilea abonament într-o lună) sigur aș pierde dreptul de a mai primi vreodată unul.
Am înțeles că trebuie să treacă luna iunie. Și a trecut.
Astăzi, după ce, în mai multe rânduri , mi-am cumpărat, de fiecare dată bilet,( patru lei două călătorii) m-am dus din nou, recunosc, cu mari emoții, la aceeași persoană amabilă și bine intenționată.
I-am dat cele două documente, ea m-a întrebat când mi-a scris ultimul abonament, am spus că luna trecută, a căutat în ceaslovul ei și a descoperit că nu am așteptat cât trebuie.
Am ridicat și eu dintr-o sprânceană, că nu degeaba mi-a zis ea să nu mă mai strâmb, că dacă nu era vigilentă, ar fi trebuit să vină după mine acasă, să-și recupereze prețiosul document, pe care Primăria îl sponsorizează din bănuții ei, cu dragoste și respect pentru persoane ca mine.
Să spun că mi-a căzut cerul în cap?
Să spun cât regret că am vârsta pe care o am, să spun că am cotizat, la sindicat, bunăoară, toată viața, și niciodată, dar niciodată , nu am beneficiat de vreun bilet undeva, să spun că , de când mă știu, mi-am achitat absolut toate datoriile către statul ăsta care, uite cât de fericită mă face?
Mi-am sunat o fostă colegă de clasă, din București și am întrebat-o cum stau acolo lucrurile :simplu, ea poartă în poșetă cartea de identitate și amărâtul ăla de cupon.
Am scăzut și în ochii tăi, așa-i?
Să-mi fi amintit chiar degeaba sfatul psihologului?
De acord cu Paler..si cu cat simte mai mult si mai intens,cu atat e mai aproape de Dumnezeu!
RăspundețiȘtergereI-am adus cuvintele aici, pentru că m-am regăsit în jocul lor de nuanțe.
RăspundețiȘtergereSigur că , încă, am în suflet acea tristețe pe care ți-o lasă ceva greu, care nu ar fi trebuit să fie. Nu pot să nu-mi spun părerea de cetățean: dacă tot s-a „gândit” să facă un gest de compensare pentru anii de muncă ai unei categorii sociale, căreia îi datorează faptul că, încă, există bine și un strop de frumos, Primăria și ai ei salariați ar fi trebuit să rezolve BINE un lucru. De la început până la capăt. Gratuitate înseamnă chiar GRATUITATE: fără teancuri de hârtii în fiecare lună, fără drumuri la ghișee situate cine-știe-pe unde....Nu pot să nu mă întreb: cui și la ce servesc, lună de lună, copiile de pe cărțile de identitate ale componenților unei categorii sociale, în mare parte, ușor de dus cu zăhărelul?
RăspundețiȘtergereEste ceea ce Tutea numea "aflatul in treaba" la romani!Unii astfel isi justifica activitatea!Si sunt bolnavi de birocratie,de obsesia a n acte ca sa fie "corect"!
RăspundețiȘtergereDa,e revoltator!Strigator la cer chiar!
-am tot gândit: cât de vinovată sunt?
RăspundețiȘtergerePe fb, cineva, care a lucrat în Primărie, dă un like la faptul că eu recunosc că nu am fost suficient de atentă.
Știi ce cred? sunt puțini, extrem de puțini oamenii cărora le pasă când aduci în discuție un fapt, aparent banal. Lumea, cu ale ei... lucrurile nu se schimbă, omul suferă cât suferă, își asumă „greșeala” și tăvălugul se rostogolește mai departe.
Și ne mirăm de ce ne este cum ne este, de ce suntem unde suntem
”m-am „
RăspundețiȘtergereUnii spun astazi ca "Omul este ceea ce gandeste!NU..omul este ceea ce simte,ba chiar si gandirea fara un fond bogat si intens de simtaminte,nu se poate dezvolta frumos,armonios,placut Creatorului!
RăspundețiȘtergereTi-am raspuns pe blog la articol..pe graba ce-i drept!
Sunt după o călătorie cam obositoare. Citesc mai spre seară.
RăspundețiȘtergereMulțumesc!