marți, 3 noiembrie 2020

„Acesta este un sunet natural în acești munți: sunetul drujbei.„,

Încep cu o observație: fotografiile nu corespund, sunt convinsă, gusturilor tale artistice: le-am făcut în fugă, fără să mă preocupe detaliile.
 Uită-te, dacă ai timp. Te uită și te întreabă...
(pe fb  sunt mai multe imagini.)
 





 


Am lăcrimat aseară, când, la capătul a   șapte luni  de neobosită muncă  pasionată de  documentare,  pe meleagurile  noastre,  după ce a străbătut cu motocicleta lui  20000 de  km , Charlie  Ottley,poet și jurnalist englez, și-a luat rămas  bun.

  Am văzut, odată cu el, locuri despre a căror măreție  mulți dintre  noi  nu știam. 
Privindu-l  în vârful  Rarăului,  ca o stâncă vie, m-am gândit la Geo Bogza, călător și el  cu  trupul și cu sufletul, pe  drumurile  țării.  Și m-am întrebat, retoric bineînțeles, cum  de a trebuit să vină un străin pentru a readuce  în fața lumii o altă Românie.  O Românie  cu  o mie  de fețe.
O țară frumoasă,  bogată, cu locuri mirifice și peisaje  medievale,  o țară  pe  al cărei obraz încărunțit de  vreme și de așteptare    Carpații  ocupă  60% din   splendoarea lor,  o țară cu  moșteniri  de o sută de ani,  cu sate străvechi, unele  gata să se prăbușească în neuitare, cu oameni, dornici de revigorare tradițională , moduri de  trai și de cultură diferite,  unele pe cale de a se pierde, abandonate din ignoranță și delăsare..
 Am văzut  cum  trăiesc și cum petrec  oamenii din  sate aruncate pe coclauri, cum alți semeni, din cinism și   needucație,  distrug  flora și fauna.
Am rămas  cu un puternic sentiment  de  admirație, de recunoștință   pentru   frumusețile cu care  a  fost înzestrat colțul nostru de lume  rostuit pe arcul Carpaților.
  Ceva  m-a îndurerat  rău de  tot? o imagine, în care el și  un prieten român, ajunși  în Munții Apuseni, sus de tot, pentru o clipă și-au ținut respirația..
 Ascultau.
”  În munții ăștia,  nu mai  auzim   păreri cântând.
 Se aude  doar drujba...„
Auzi și tu: miile de camioane  care transportă buștenii ce  ne-au dezgolit munții , puși, unul lângă altul,  ar acoperi distanța  de la granița noastră  până dincolo de  ocean....  
 Ce  mai poți spune?
„Acesta este un sunet  natural în acești   munți” sunetul  drujbei.„,
Charlie Ottley, călător străin, jurnalist îndurerat,  că plaiurile  noastre  sunt  despuiate  cinic de podoaba lor de aur :Pădurea.
”-Ce te legeni, codrule,
 Fără ploaie , fără vânt,
Cu crengile la pământ?
- De ce nu m-aş legăna,
Dacă trece vremea mea...„

https://www.facebook.com/rizea.gina.5/posts/3690541614331657

6 comentarii:

  1. Surpriza! Placuta si importanta pentru vremurile ce le traim. Surpriza e si frumoasa, prin stil si prezentare, dar, pentru mine unul, care de cind sintem in virtual prieteni, am vazut si citit multe subiecte absolut placute, frumoase, interesante, deci surpriza pare sa fie iesita din tiparele obisnuite de turist, prin mesajul de regrete, de acuzare a taieriii padurilor, "În munții ăștia, nu mai auzim păreri cântând.
    Se aude doar drujba" sau durerea exprimata, revolta sufletului tau, participanta la cea a comunitatii Romania, "Ceva m-a îndurerat rău de tot? o imagine, în care el și un prieten român, ajunși în Munții Apuseni, sus de tot, pentru o clipă și-au ținut respirația...
    Ascultau." Greu pt. multi, pt. mine, dar te astept de mult sa aduci in stilul tau revolta nemultumirilor, nemultumitilor, desigur si a ta, privind aceasta situatie in care ne-au adus, ne conduc fosti si actuali conducatori, imbuibati si nesatui de foloase si averi dobindite nelegal, prin hotie la drumul mare, nesanctionati, tolerati de semeni, nu stim din ce pricini!

    O zi cu folos, placuta, frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc frumos, Paiu Stelian!
    Mă bucur că-mi ești prieten apropiat,aici , în fereastra asta deschisî către mai bine, mă bucur că-mi citești gândurile, că ești atent la ceea ce ne doare pe mulți din generația noastră!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ramin, cum spui, un prieten apropiat, admirator dezinteresat, cititor de 'jurnale' de exceptie cum sint ale domniei voastre. Nu am reusit, poate nu am vrut, sa mai gasesc alte asemenea "povesti", de multe ori traite si nu povestite de mine! Uneori ma regasesc in imaginile, trairile tale, cu deosebirea ca eu sint de alt sex fata de tine. Nu de putine ori, am observat, copilaria noastra are multe in comun vietii de provincie, de la sat. Al meu, desi apropiat de Bucuresti, multa vreme la stadiul intirziat al civilizatiei. Cu handicapul unei asezari intre paduri, sat uitat de lume, din cind in cind "vizitat", cautat pt. forta de munca necalificata pentru capitala, de fabricile marginase Bucurestlor, din zona apropiata., la cca 17 km departare. Eram elev in clasele primare, nu stiam ce-i fotbalul, voleiul, handbalul sau baschetul, nu stiam de teatre, de filme, de baluri mascate ale Palatului Pionerilor, pe atunci la Palatul din Cotroceni, acum scaun prezidential. Caruta, sania, sleaurile pe drumurile de tara, oratanile de curte, animalele mari eraulucrurile cotidiene intilnite, preocupari ale ietii de la sat. Succes in continuare, si minte luminata straduintei tale in ale scrisului! (Din pacate doar aici "inlantuit"!)

      Ștergere
  3. Am avut un comentariu, nu-l mai vad. Probabil nu trebuia sa fie!

    RăspundețiȘtergere
  4. Paiu Stelian,sunt toate comentariile!
    Poate că ți l-ai fi dorit la o altă postare, dar este aici, pentru că aici ai comentat.
    Mulțumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si eu pt. ca imi dai ocazia sa ma mai intorc in timp, revazind (prin comparatie) in ce povestesti o parte din copilaria mea.

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.