Nu știu dacă ți s-a întâmplat să abandonezi lectura vreunei cărți.
Ei bine, am cumpărat, anul trecut, cinci cărți, în aceeași zi. Într-o lună, am citit patru. Pe cea de-a cincea o deschisesem de mai multe ori.
”Tropicul Capricornului”, de Henry Miller.1940.
Îmi era cunoscut doar numele.
După primele douăzeci de pagini, pur și simplu, am aruncat-o, nu la gunoi,ci undeva să n-o mai văd. Din când în când, mă gândeam;măi, cum pot unii să spună că această carte este o capodoperă? Să-mi fi pierdut eu( total) legătura cu literatura ( foarte ) modernă?
Așa că iar am mai citit vreo cincizeci de pagini:
fixații sexuale, un Univers în care omul este bolnav de când vine pe lume, fără vreo șansă de însănătoșire.
Sexul este, în viziunea lui Miller, ceea ce îl ține legat de viață, sex oriunde, oricum, cu oricine, oricât.
Și mâncarea obținută de cele mai multe ori printr-un fel de furt, de la prieteni, cunoștințe, amante, soție.
Am renunțat la lectură de mai multe ori.
Totuși, îmi ziceam, de fiecare dată că ceva trebuie să aflu- o fi vorba despre estetica urâtului (atât de urât)?
Aș!
Este o urâțire a tot ce poate fi uman.
Am numărat de câteva ori câte pagini ar mai fi până la ultima.
Și mă întrebam:de ce a ținut morțiș omul ăsta să-și scrie/ descrie simțurile, trăirile atât de întunecate?
Lumea nu poate fi (doar) așa cum o percepe el:
prostituție și prostituare, sărăcie, crimă, nebunie, mizerie, umor macabru ,pesimism ajuns la extrem,, perpetuu spectacol grotesc, imoralitate, demență, complicații voite, societatea ca un abator mizerabil, femeia- nici nu vrei să știi ce devine ea în mâna autorului.
Viața ca o pedeapsă.
Lumea ca un cancer care se înghite pe sine.
Am tot căutat un firicel de lumină în viziunea autorului, povestitor/personaj, critic/ filozof/ actor, la urma urmei.
Da!
Ceva/ ceva am găsit. în adolescență a iubit și el, ca orice tânăr normal; a iubit o fată, se plimba zile întregi prin fața casei ei, doar doar o va zări, și-l va zări și ea.
Nu i-a spus niciodată că o iubește, deși, iată, recunoaște la anii maturității ( în mijlocul mlaștinii în care se scaldă).
A lăsat-o să se mărite cu altul, chiar dacă știa că va fi nefericită.
Și, pe la pagina 320 ( cartea numără 326) , un vis:”Da, vine în toată plinătatea ei, cu pânzele sus, ochii strălucind. Pentru prima oară, observ ce ținută are. Înaintează ca o pasăre, o pasăre umană învelită într-o blană. Motorul e ambalat, aș vrea să strig, să scot un chiot care ar face întreaga omenire să-și ciulească urechile.
Ce mers!
Nu e mers, e o alunecare. Înaltă, maiestuoasă, cu trupul plin, perfect stăpână pe sine, desăică fumul și muzica de jazz și strălucirea roșie a luminilor, asemenea reginei mamă a tuturor târfelor din babilon.
Toate acestea se întâmplă în colț, pe Broadway, acesta este New York, aceasta este America.
Ea e o Americă ambulantă, înaripată și sexuată.
Ea este LUBET, abominabilul și sublimul- cu o tentă de acid hidrocloric, de nitroglicerină, de laudanum și pulbere de onix.
Posedă opulență și magnificență, e însăși America, dreaptă sau nedreaptă, cu oceanul de o parte și de alta.„
Eu nu ți-aș spune să citești cartea asta, nici pe celelalte pe care le-a scris Henry Miller.
Mă întreb, totuși. cui folosește acestă antispecie literară?
Și de ce unii spun că această neagră confesiune ar fi o capodoperă?
p.s. când vei da de ea, te rog să-mi spui dacă o citești.
Sau poate că ai citit-o, deja?
Probabil simte o nevoie acerba de exteriorizare...unii au o atractie terivbila catre partea intunecata,maladiva,ciudata a vietii..nedumerirea ta e si a mea cand dau de filme care prezinta intr-o maniera pe care numai artistica , banalul,stupizenia,uratenia lumii fara sa aseze acolo baremi o raza de frumusete umana,de aspiratie ...ei ii spun "neorealism'..la ce-mi foloseste?Sunt satul de raul si urataul acestei lumi,daca o faci fa-o ca sa critici asa ceva oferind si reversul medaliei ca etalon!
RăspundețiȘtergereAltmintiri riscam si sa e smintim,sa ne depravam de-a binelea..asta cred !
Se zice că așa s-ar spulbera ipocrizia de toate felurile, care a transformat lumea într-un muzeu. Lumea asta este acoperișul fiecăruia.
RăspundețiȘtergereMda,,inteleg prea bine ce sustin ei ca ideologie,,,acum daca un nesimtit ,un mitocan da pe dinafara vorbind urat,chiar vulgar,vezi bine spune el,sunt sincer,vocal,asumat,dintr-o bucata!Ceilalati ar fi fake,ipocriti,teatrali,etc!
ȘtergereChiar asa ?Unde ajungem la modul asta?
Poti fi sincer dar politicos,cu buna masura,cuviinta!
Daca ar fi sa dam toti pe dinafara ce gandim unii despre alti fara cumpatare la vorba ...ne mai mira atatea certuri,divorturi,conflicte pana la razboi?
Stiu ca ma pot insela,pot exagera,pot cadea in pacatul generalizarii..asa ca ma abtin,,cuvantul nu-i vrabie,e f puternic,nu-l mai poti retrage odata rostit...doar cerandu-ti iertare ceea ce nu e asa usor...
Cineva vorbea de faptul ca lumea de astazii nu mai e preocupata de sens,asta tine e o constiinta superioara a inimii,de un nivel superior de cautare,aspiratie !
Arta pt mine are acest scop,altminteri e forma fara continut,desartaciune,vanat de vant!
Nu cladeste,nu zideste nimic,nu foloseste nimanui!
Tagma celora care se regasesc in asemenea formea artistice se vad pusi pe piedestal,vor crede ca asa e fireresc,e bine,de laudat!Smintim tanara generatie...iar asta e unul dintre cele mai grave pacate omenesti!
Nu știu dacă mai există pe Netflix un documentar despre viața și opera luiHenry Miller. L-am văzut în iarnă., încercând să mă dumiresc.
RăspundețiȘtergere