ta niște lanterne vii. Îți luminează calea.
Să obții gradulI, momentul cel mai importantal formării tale, ca om al școlii, în anii de dinaintea lui 89, oricare ți-ar fi fost specialitatea, nu era deloc ceva simplu.
Nu știu cum s-a întâmplat ca lucrarea mea ” Contribuții critice cu privire la locul și rolul lui Ion Pillat în evoluția literaturii și culturii românești; necesitatea prezenței lui în programele analitice și în manualele școlare„,să fie condusă de către profesor-doctor,
Mă pasiona opera lui Ion Pillat, nepotul Brătienilor, trăisem cu tristețe, la Florica, întâlnirea cu fostul elegant conac boieresc, devenit loc pentru depozitarea cerealelor gospodăriei de partid, mă plimbasem însoțită de ochiul vigilent al milițianului- paznic, prin parcul ajuns în paragină, văzusem bisericuța cu geamuri sparte și-mi imaginasem, lunecând printre lanuri de grâu, berlina din care coborâse, cândva, grațioasa Calyopi.
Domnul profesor m-a primit în două sâmbete, înainte de inspecția finală, care avea loc la capătul a doi ani..
În Biblioteca dumnealui, în care vorba cuiva, puteai întoarce o „ Dacia”, pe rafturi, pe jos, se înghesuiau mii de cărți, într-o dezordine, cumva organizată, reviste, manuscrise, notițe, fotografii.
Cine să se fi gândit, în anii aceia, la computer?
La inspecția specială, Ion Dodu Bălan a venit însoțit de o altă mare valoare universitară a acelor ani. Ion Popescu, autorul manualelor de Limba Română, pentru clasele a VII-a și a VIII-a.
Inspecția pentru obținerea gradului I- mare, mare sărbătoare!
Emoții,energie creatoare, teamă și multă, multă muncă!
Din ultimele bănci ale claselor în care mi-am desfășurat cele patru ore, două de literatură, două de gramatică,cei doi profesori, ca niște școlari cuminți cu părul nins, îmi transmiteau trăiri extraordinare, niciun pic de teamă. Un fel de bucurie de a spune și a crea momente la care nu mă gândisem niciodată.
Trăirile mele le-au preluat și copiii:se întreceau să răspundă atât de frumos, atât de îndrăzneț, de atent.
Cum să uit că, la discuția cu membrii catedrei,moment care a încheiat evenimentul, profesorul Ion Dodu Bălan ne-a spus, mie și colegilor mei, că și-ar dori să fiu profesoara fetelor sale?
Sau că profesorul Ion Popescu și-a încheiat pledoaria cu o întrebare care mi-a rămas în suflet. „ați terminat facultatea la Universitatea Craiova, însă nu știu de ce, în stilul dumneavoastră,de profesoară, „l-am revăzut” pe fostul meu coleg de facultate, Marin Z. Mocanu„proaspăt întors de la Sorbona„?
Au trecut de atunci mulți ani.
Poezia lui Ion Pillat se studiază în gimnaziu, excepționalul profesor de LRC, Marin Z Mocanu, își odihnește strădania sub o cruce albă, „musafirii „mei din acea zi își vor fi continuând vocația printre stele...
Eu păstrez frumusețea unor duioase clipe unice, care, în acel început de iarnă, mi-au adus niște neprețuite daruri.
Ca niște luminițe într-o constelație de suflet!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.