duminică, 30 decembrie 2007

continuare

Babilonienii,si, dupa ei, alte popoare,au aplicat sexualitatea intregului regn anorganic, clasificand pietrele in: masculine si feminine, dupa culoare; la fel - sarurile.Pietrele masculine au culori mai aprinse, iar cele feminine au culori mai deschise.O asemenea deosebire se gaseste si in cele mai vechi texte medievale.Alchimia defineste Marea arta a secretului "combinarii MASCULINULUI cu FEMININUL", ca avand o semnificatie mistica.
Ca o concluzie,Mircea Eliade afirma ca sexualitatea corpurilor neinsufletite nu trebuie considerata din punct de vedere vulgar si psihanalitic, ci ca o conceptie curajoasa a unui Univers viu, intreg, armonic.
Din ultimul capitol"Alchimie babiloniana"ma voi referi la studiul artei metalurgice, care, la babilonieni avea un caracter sacru, totul semanad cu un ritual-smaltul albastru,de exemplu, era preparat din:piatra,cenusa de lesie,,o mana de iarba( proportii bine stabilite},puse si fierte intr-un cazan cu patru ochi( deschizaturi), la foc domol.Cand continutul devenea alb, era presat, amestecat cu piatra alba si pus,din nou , la un foc domol; intr-un cazan alb.Numai cand se turna peste peste caramida arsa,el devenea smalt albastru.
In biblioteca lui Asurbanibal exista un text ,in care se arata ca pentru a se pune temelia unui cazan pentru minereuri, se alegea o zi favorabila- noroasa; atunci se facea un sacrificiu, iar strainii nu aveau voie sa se apropie.Lucra numai STAPANUL, ajutat de fiinte umane purificate.Lemnul de foc era tinut sub invelis de paie, taiat in luna lui Ah.
Concluzia ar fi ca arta metalurgica ,la babilonieni, avea un caracter sacru,semand cu un ritual.Puritatea si asceza erau considerate ca un preliminariu oricarei lucrari metalurgice.In China , minerii si turnatorii erau puri,cunosteau ritualurile,iar in Haiti, pentru a se descoperi aurul ,se tineau posturi lungi
Elitele europene(Rosnel,in'Le mercure indien") arata ca asa cum COPILUL nenascut se hraneste cu sangele mamei sale, tot asa RUBINUL se formeaza si se hraneste , iar Rochelle spunea ca Dumnezeu n-a creat lucrurile " sa trandaveasca".Astrele si planetele nu se odihnesc- MAREA se zbate de la un tarm la altul, pamantul nu leneveste, ceea ce se consuma se reimprospateaza, toate muncesc .pentru a scoate ceva- matricea pamantului se munceste si ea sa renasca.Mergand mai departe,LUNA, ca simbol al argintului ,ar reprezenta femeia, iar SOARELE( aurul ) ar reprezenta barbatul- si de aici-ARMONIA COSMICA..
Concluzia acestui studiu ar fi ca, desi, de-a lungul timpului, au intervenit sute de interpretari si de sinteze, notiunea noului Cosmos Viu, PAMANTUL ,ca matrice a minereurilor, a "minei", din care se scot" embrionii", a ramas aceeasi., dupa cum aceeasi a ramas ideea ca minereurile sunt embrionii scosi inainte de vreme ; atat minereurile , cat si metalele" isi pot desavarsi" cresterea" prin metalurgie si alchimie, atingand chiar perfectiunea, studiul final al materiei , devenind-AUR.
Alchimistii nu trebuie vazuti ca niste simpli cautatori de aur , ci ca niste fiinte speciale, care urmaresc " desavarsirea metalului, transformarea lui in aur", de , fapt, urmaresc propria lor desavarsire. .Cand alchimistul a obtinut AUR, a realizat etapa finala a desavarsirii proprii, sufletul sau a devenit perfect liber, static-PUR.
( in final, voi incerca sa- mi expun modestele pareri ,in legatura cu impresia lasata de lectura acestei fascinante carti)

2 comentarii:

 1. Minunat, captivant, tot ce-ai expus in aceste randuri, draga Gina!
  Sexualitatea intregului regn anorganic la babilonieni, diferentiata prin culoare... extrem de interesant, cine s-ar fi gandit la aceste lucruri?
  Matricea Pamantului, armonia cosmica, alchimistii si sufletul lor calit spre desavarsire... un torent de simboluri si notiuni rare, dar atat de complexe.
  Deja ma declar magnetizata de istoria si misterul lor.
  O zi de week-end plina de bucurii si surprize placute! :)

  RăspundețiȘtergere
 2. sa stii ca mi-a placut enorm de mult cartea!
  Intr-un fel, m-a fascinat!

  RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.