miercuri, 11 februarie 2015

Magicianul din Menlo

 Am mult mai mult respect pentru cel care are o singură idee şi o pune în practică, decât pentru cel care are o mie de idei şi nu face nimic.
Thomas Alva Edison
 
În clasa a VI-a, când tata mi-a cumpărat cărțile, adică manualele, la care mă gândisem cu drag toată vacanța, printre ele, a apărut Fizica. Profesoara nu era calificată, aveam să aflu ceva mai târziu, așa că  noțiunile  primite în vremea aceea  s-au cam risipit .
În liceu, dacă aveai  norocul  ca profesor de fizică să-ți fie dom Bălcescu, puteai fi sigur că zilele nu-țí vor fi deloc ușoare, iar nopțile de dinaintea tezelor, mai ales, îl vor avea ca temător erou tot pe venerabilul domn. Toți elevii știau că  omul fusese o somitate, însă vremea îl schimbase mult. Umbla vorba, că a lui consoartă număra cu vreo douăzeci de ani mai mult decât dumnealui; câțiva colegi, curioși din fire, făcuseră ei cum făcuseră, săriseră gardul  căminului, și au văzut-o, așa că, prin pauze,  poveștile despre ciudatul cuplu  erau subiectele noastre preferate.
Alb în alb, nimic problemă, nota 4, Gh. Bălcescu`era dedicația cu scris mare, pe care  o primeau  cei mai mulțí liceeni, pe colțúl de jos al tezei, oricât de mult ar fi buchisit ei, zi de zi...
 Doi ani mi-a mâncat sufletul: fizică  am învățat, cât am putut, frică de el mi-a fost mereu, așa că, asemenea multor colegi care abia așteptau să scape de terorist, am răsuflat ușurată, când a venit fizicuța.
Înaltă, blondă, mers prea  legănat, din cauza unui  defect,  voce  glacială .Să poftească...și  va urma... ( așa ne invita la lecție, iar în clasă  nu se auzea nici musca.)
 Ce mai! atunci, brusc, am  început să pricep eu fizica, deși era era cam târziu. Îmi lipseau  noțiunile de bază, n-a fost  prea greu, dar  nici ușor.  Din  tot ce am învățat în doi ani de liceu,  țin minte  mai multe formule, pe care   le-am aplicat cu succes, de câte ori m-au solicitat  fiii  mei  și  chiar elevii cărora le-am fost dirigintă, atunci când se isca vreo situație mai specială.

 Păstrez un sentiment special, ceva ca o zvâcnire de suflet , pentru această știință  care adună, undeva, într-un punct sublim,  miracolul cu poezia, realitatea mișcării cu fascinația imaginației !
   Păstrez cu mare drag  un respect special pentru  niște fizicieni celebri.//
Despicăm  întunecimea surdă , transformând   în lumină cel mai des întuneric, asemenea spadei care spintecă  moartea, grație strălucitei lui  minți, căreia,  din pasiune, sacrificându-și sănătatea, i-a adăugat un program de muncă titanică .
În copilărie,  vindea mâncare și bomboane prin trenuri.
 Thomas Alva Edison: 11 februarie  1847Milan, Ohio, SUA/18 octombrie 1931.
S-au creat destule  controverse  în jurul personalității lui, motivul fiind că și-ar fi însușit unele dintre descoperirile altora, cum  ar fi  cazul sârbului Nikola Tesla, de pe urma căruia americanul ar fi câștigat 50000 de dolari. Ceva  la fel de  ciudat s-ar fi întâmplat și cu  francezul Georges Méliès, al cărui film „ Le voyage  dans la lune”, fiind  proiectat  în America,   prin subtilizarea unei copii , i-ar fi adus lui Edison un  câștig enorm.
 Dincolo de aceste  confuze reminescențe ale unui comportament ciudat, în mare parte, spun documentele ,  Edison a luminat lumea. Total.
Într-o noapte de nesomn, în laboratorul lui, frământa  între degete  o bucățică de funingine, amestecată cu smoală. Și tot răsucindu-o, bucățica s-a transformat într-un fir. Edison l-a  încercat  la  o lampă electrică. Și firul a mers.
 Experimentele au continuat, el a făcut alte combinații, a confecționat apoi  o lampă cu fir de bambus carbonizat, în formă de potcoavă, introdus într-un balon de sticlă vidat.
 La 21 octombrie  1879,  când mașinăria  a fost conectată la  circuitul electric, în lampa lui  s-a aprins lumina. Treptat, el  a reușit să  mărească intensitatea curentului, până la pragul de topire  a diamantului, iar  becul s-a stins.
Edison a   realizat  becul electric cu filament de cărbune,  una dintre marile descoperiri științifice ale  veacului al XIX-lea.
Au urmat  multe luni de muncă neobosită, de cheltuieli uriașe, până când ”lampa” a fost  adusă în stare de a fi folosită  industrial.
Muncă   până peste puteri,  speranțe, încredere, pierderea treptată a vederii, nesomn, morfină...
Triumful luminii dintr-un firicel!
Parțial surd din adolescență,  dar curios și neobosit, autodidact, ambițios,  perseverent, inteligent, încrezător, plin de forță, pasionat, implicat, dedicat!
Primul brevet pentru mașina electromagnetică  de înregistrat  voturi, în  1868,
-inventează sistemul telegrafic duplex, prin care, pe același fir se trimit, în sensuri contrare, două telegrame
- perfecționează telefonul lui Alexander Bell
-brevetează telefonul cu  bobină de inducție  și soneria   electrică de apel
- inventează  fonograful.
În 1895, Academia Americană de Arte și Știință, îi acordă  Premiul Rumford, pentru  activitatea lui în domeniul electricității.
În 1915, i se acordă Medalia Franklin  pentru activitate spre binele  umanității.
Orice creează omul cu ajutorul minţii trebuie controlat de către caracterul acestuia. Thomas Edison

8 comentarii:

 1. Fizica n-am prea inteles-o eu si motivele le-ai spus tu in randurile de mai sus,insa fratele meu si sora mea,mai ales,au avut noroc de "lumina" din parte unor profesori.Sora mea chiar a terminat o facultate de Fizica -Chimie la Cluj.
  Fratele meu a schimbat macazul chiar in clasa a XII,cand a hotarat sa mearga la Drept,dar nu se da in laturi de la nimic ce trebuie reparat.:)A sa a fost de mic.Eu ce stau mai prost la capitolul "tehnica",dar baietii mei ma ajuta.Mark chiar a nimerit profesori buni la fizica,chimie,matematica,ceea ce ma bucura,deoarece are inclinatii "reliste":)).Teddy isi face singur tot felul de modificari in aparaturi,de ma ingrozeste ca le strica...nu ca n-ar fi stricat el una alta,dar el e mai..."umanist".:)
  De multe ori ma gandeam ce greu ne-ar fi fost de nu aparea aceasta inventie sa creeze LUMINA in jurul nostru.
  Pupici,DOAMNA "realist-umanista",sau "umanist-realista",adica buna in toate !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dragă Angi, eu zic că ar trebui să nu te sperie deloc insistența lui Teddy în a „face și a desface„. Cred că este pasionat! Și ca să-mi susțin încrederea în el, o să folosesc tot vorbele lui Edison „dacă am face toţi lucrurile pe care suntem capabili sa le facem, ne-am uimi pe noi înşine.” . „Dacă un lucru nu funcţionează aşa cum vrei tu, nu înseamnă că este inutil„
   P.s. transmite-i ”meșterului ” toată admirația mea!
   pupici pentru mămica lui!

   Ștergere
 2. Orice creează omul cu ajutorul minţii trebuie controlat de către caracterul acestuia..ce mare adevar!
  De Thomas Edison auzisem in facultate, am avut un profesor cu o pasiune atat de profunda incat cu orice ocazie ne povestea despre oamenii care au avut un rol fundamental in aceasta materie. Ce mult l-am iubit...De altfel mi-a confirmat vorba mamei mele care mi-a spus la inceputul scolii : Rolul dascalului va fi unul fundamental in viata ta.Cand ai unul bun, foarte bun in fata ta, ia de la el tot ce poti si vei avea o viata mai plina.
  Stiti, nici eu nu mestecam bine fizica, avusesem profesori ignoranti cateodata, alteori grozav de inteligenti si buni in materie insa o modalitate de a explica lucrurile care nu functiona in nici un fel. La sfarsitul liceului nu stiam prea multe, aveam cate-o idee ici pe colo insa fara o imagine de ansamblu.
  La inginerie am avut de munca, mult, foarte mult...insa cu ajutorul acelui dascal si datorita lucrurilor pe care le-am invatat prin intermediul sau, am ajuns sa iubesc fizica la fel de mult cum l-am iubit pe el.

  RăspundețiȘtergere
 3. Dragă Vera, aș zice că meseria de profesor nu ți-o poate lua nimeni niciodată.
  Ea presupune vocație. O ai sau nu o ai.
  Dăruiești altora, pentru că-ți place să o faci. Un profesor care își iubește meseria face ca școala să fie privită de copil ca o ființă.
  Asta nu are legătură cu salariul. Este ceva mult mai profund!

  Mă bucur să te aud spunând„Ce mult l-am iubit!!„

  RăspundețiȘtergere
 4. Articol suav. Mulțumesc! Ador Fizica, ador profesorii buni. Visez la un viitor luminos pentru toți oamenii de pe planetă.

  RăspundețiȘtergere
 5. Și eu visez la o lume frumoasă! De fapt, frumoasă este oricum, trebuie doar ca răul din ea să fie mereu transformat în altceva.
  Dacă am avea mai multă toleranță...
  orgolii/ambiții, la ce bun??

  RăspundețiȘtergere
 6. Chiar, este frumoasă oricum, doar că uneori suntem nevoiți să uităm asta.

  RăspundețiȘtergere
 7. Ei, da, așa este.. nu ne aflăm totdeauna doar în livezi înflorite; doar că nu trebuie să uităm să privim mereu, cu speranță, cerul!

  RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.