vineri, 15 ianuarie 2016

Ce este adevărul?

„De două mii de ani ni se predică sa ne iubim,și noi ne  sfâșiem.De mai multe mii de ani, se visează împăcarea omenirii, liniștea inimei și a mintii, îndurarea și nepizmuirea, și cu toate aceste , tot de atâtea mii de ani, de la începutul lumii, războaiele presură pământul cu sânge și cu cenușă.
În locurile pe unde au înflorit odinioară cetăți frumoase, pasc pe risipe turmele, și ceea ce necesitatea au ridicat, ură au dărâmat....
La întrebarea ce și-o face David Strauss, scriitorul vieții lui Isus, de mai suntem noi creștini sau ba,noi adăugăm alta- am fost vreodată creștini?"

Mihai Eminescu 

Opere III. Publicistică


„Iași, în 26 mai 1876
Domnule  Ministru,
Cartea alăturată pe lângă acest raport, intitulată:Povățuitoriu la citire prin scriere„, espune metoda după care trebuie să se predea scrierea în clasa I-ia primară spre a ajunge la țintă ușor și temeinic. Ea se referă la abecedariul compus de Creangă, Ienăchescu ș.a, care pân-acuma e cel mai bun abecedariu românesc, aprobat atât  de comisia examinatoare cât și de onor Ministru.
Deosebirea între metoda propusă de această broșură și învățarea rutinară și mecanică, precum se  profesează ea în genere în școalele noastre, este deosebirea dintre învățământul viu și intuitiv și mecanismul mort al memorării de lucruri neînțelese  de copii; este deosebirea dintre pedagogie și dresură.
Într-adevăr, prin  metoda veche a silabisirii, a memorărei mecanice de semne și cuvinte, inteligența  copiilor nu era  cu mult mai bine tractată decât inteleigența unui animal care se deprinde prin frică și silă la o mulțime de apucături automatice de care nu-și  poate da sama..
De aceea,  precum zice  cu drept cuvânt prefața cărticelei, copiii,  după sistema veche, nu numai că învață cu dezgust și foarte cu greu a citi și a scrie, apoi ceea ce  învață într-un  semestru sunt în stare  să uite într-o lună. Și, din  nefericire, nu se predau la noi numai scrierea și cetirea  astfel, ci toate obiectele.
...................................................
De aceea, subsemnatul, cu tot respectul, vă roagă să binevoiții a o recomanada tuturor învățătorilor din clasa  I -a din țară și  să-i permiteți a o recomanda asemenea  învățătorilor din circumscripțiunea sa.
Primiți, vă rog, domnule ministru, asigurarea  deosebitei mele considerațiuni
  Revizor școlar Mihai Eminescu
Domnului Ministru  al Cultelor și Instrucțiunii Publice
Arhivele Naționale București, Fond MCIP,
dosar 3040/1876/f 77, 78rv

Opere,III, Publicistică, pagina 741

„Peste vârfuri  trece lună,
Codru-și  bate   frunza lin,
 Dintre ramuri de arin
Melancolic cornul sună„ 
OPERE I, Poezii, pagina 256

15 ianuarie 1850 -intrarea în ETERNITATE a  lui MIHAI  EMINESCU!
Ziua culturii noastre naționale

6 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Ma intereseaza la ce varsta a scris asa ceva.
      Anii sunt postmortem!Presa timpului.

      Ștergere
  2. Eminescu se consacră publicisticii, îndeosebi aceleia de redactor la ”Timpul„, în peste două mii de articole, între 1877/1883.
    „Fragmentarium „ reunește texte din manuscrise și reflexii personale tot din acea vreme.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "15 ianuarie 1850 -intrarea în ETERNITATE a lui MIHAI EMINESCU!"

      Scuze, dar m-am gandit la anul dinaintea trecerii spre Eternitate.
      Eu cu memoria datelor,anilor...nu prea dau atentie,nu retin.

      Ștergere
  3. În mintea mea, Mihai Eminescu intră în eternitate chiar prin ivirea lui pe lume!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.