marți, 23 august 2016

să am o problemă gravă cu auzul?


Am un aparat  de radio vechi, dar bun.
De multe ori,în timp ce pregătesc micul dejun, ascult  un post cultural . 
Astăzi, pe la 9,30, o  femeie- reporter,aflată  în București probabil- nu bag mâna în foc, dar n-aș crede că plecase ea   așa de dimineață  prin cine știe ce coclauri- discuta cu niște fetițe de  5/6/7 ani despre prinți.
 Subiectul pare să fie unul de rămânere în actualitate.
-Unde  găsim noi niște prinți? întreabă  doamna cu microfonul.
- La hotel, vine răspunsul din partea intervievatei  căreia i se schimbă, poate, primii dinți.
-Da? și cum ar trebui să fie prințul?( întrebarea se adresează uneia dintre colegele  de joacă)
-  Să  aibă pantaloni, niște pantofi frumoși.Și șosete.
-Să fie blond sau brunet?
- Blond. Și cu mulți, mulți bani, completează  alte două  personaje care, peste  câteva săptămâni, vor merge, probabil, în clasa o.
p.s. citeam undeva  că prin cultură ar trebui să înțelegem, printre altele, aflarea, mai mult  sau mai  puțin conștientă, a esenței lucrurilor. 

Și tocmai  când mă pregăteam să  postez, am primit , nu-ți spun ce , află
În Japonia, se petrec „lucruri  ciudate „
1. Din clasa întâi, până într-a șasea,  se predă o materie ”drumul despre bunul simț", în care elevii învață comportamentul civilizat și manierele de bun simț!
2. Nu rămâne niciun elev repetent din clasa întâi până la clasa a șaptea-a, fiindcă scopul   înseamnă  educația și implantarea principiilor și nicidecum învățarea și stocarea  informațiilor!
3. Japonezii, cu toate că sunt considerați printre cei mai bogați oameni din lume, nu angajează femei de casă sau dădace pentru creșterea copiilor, părinții sunt primii răspunzători de educația copiilor!
4. Elevii japonezii, zilnic,timp de 15 minute, fac curat în școlile unde învață, împreună cu educatorii/învățătorii și profesorii lor, lucru care a determinat apariția unei generații modeste și atente la fenomenul :curățenie și igienă!!
5. Fiecare elev japonez are tot timpul la el periuța de dinți și își spală dinții după ce mănâncă; în acest mod, învață de mic cum să  se păstreze igienic!
6. Profesorii iau masa cu 30 de minute înaintea elevilor, ca să fie siguri că mâncarea este bună și nu este alterată- elevul este considerat viitorul țării. El trebuie să fie  protejat!!
7. În Japonia, gunoierul  este cunoscut sub numele de ”inginer sanitar”, are un salariu de 5000. până la 8000$. Pentru a ocupa acest post, candidatul trebuie să treacă proba scrisă și orala!
8. Este interzisa utilizarea mobilului în trenuri, restaurante și locurile publice cu spații închise; mobilul trebuie setat pe modul”bun simț”care,la ei, este foarte important!
9. Dacă te duci la un restaurant cu bufet suedez, vei vedea ca fiecare pune în farfuria lui, atât cât ii trebuie, ei nu fac risipă, nici nu lasă resturi de mâncare în farfurii!



10. Media de întârziere, pe an, a trenurilor  este de 7 secunde.

6 comentarii:

  1. Nu gunoierul gunoier(munca fizica in sine) ,,,acela e o persoana care se ocupa de administrarea spatiilor dpdv al igenizarii lor.Fireste ai nevoie de unele cunostinte in acest caz.Salariul..oare?
    Sclavie si la ei...pai astia muncesc vb aceea 24 din 24!Cult exacerbat al muncii.Pe cat sunt de disciplinati,atenti,sensibili...tot la fel pot fi de impulsivi,cruzi ,paranoici.
    Nu prea cred eu in natiune aleasa,civilizata...si chiar nu cred in modele orientale.Avem si noi parti bune...pe care nu le gasesti la ei!
    Nu-mi plac lucrurile incadrate in multe reguli...
    prea multa tehnica,obsesie a ei!Trist!

    RăspundețiȘtergere
  2. Care o fi lumea perfectă?
    Când eram eu școlăriță, domnul Nasta, fie-i țărâna ușoară- mi-a spus un coleg că n-ar mai fi pe lumea asta- ne spunea că socialismul/comunist( cumva) ar face ca lumea să fie egală. Utopie.
    Nu mai spun nimic pe tema asta.
    Mă întreb și eu ca omul: cum naiba s-a ajuns ca o fetiță, care abia învață să se ferească de biciclete, să-și dorească să-l caute pe prințul cu mulți bani, la hotel?
    Nu-ți spun cât de revoltată sunt pe toți adulții ăștia cu microfon în mână, care, prin prostie și nepricepere, sluțesc suflete.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce ma revolta pe mine este faptul ca tarile asa zise civilizate astazi,au fost candva imperii care au asuprit,umilit si jefuit state mai mici!
    Astazi ne tin prelegeri despre democratie si civilizatie moderna!
    Astazi lumea din statele asuprite candva tot la cheremul lor sunt....fie elite,fie lume simpla ,iau calea strainatatii pentru un salariu si o viata mai aproape de decenta.Muncile de jos ,le fac strainii..forta de munca platita prost fata de ai lor!
    Am inteles ca si profesorii "de import"sunt cautati acolo.Ei nu se dau in vant dupa meseria asta,care nu e tocmai bine platite dupa pretentiile lor.Desigur nu la nivel universitar ma refer.Cel putin asa mi-a povestit cineva care a avut o experienta ca educator in America..
    Vezi tu...fericirea unora se bazeaza pe saracia si necazurile altora.Plansul unora ,bucuria altora!
    Asta-i lumea de cand e ea...Nedreapta!!!
    Ispita puterii,de a controla pe altii,de a-i supune prin diverse strategii de manipulare.

    ps Fetitele acelea erau cu siguranta din lumea buna ,crescute cu basme si povesti,rasfatate cu n jocuri si jucarii si vacante cu parintii petrecute in statiuni luxoase!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sigur- mereu vor fi bogați și mulți, mulți săraci...

    Chiar crezi că doar fetițele răsfățate gândesc așa?
    O să fii uimit, dar am mai văzut pe ici, pe colo, copile extrem de sărace, murdare și, poate, bolnave, dar, cu unghiile vopsite, oribil, bineînțeles.
    Pe la concerte deschise, vezi scălâmbăindu-se în fața scenei fetițe, în prezența mamelor sau a bunicuțelor, mândre foc de ale lor odrasle.
    Adulții poartă vina.
    Ei strivesc copilăria și,odată cu ea, viitorul.

    De asta îi admir pe japonezi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Evident o lume mai buna nu poate fi decat prin dragostea si educatia umana oferita copiilor!
    Ce se intampla acolo in copilarie,cu fierul rosu e incondeiat..spunea o mare scriitoare, Simone Weill...
    Eu resimt si acum, si pana la sfarsit voi resimti lipsurile de atunci..indiferent cat as incerca sa fac abstractie,sa uit,sa ma educ .....

    RăspundețiȘtergere
  6. Citesc o carte care-mi place de mor, mai am câteva zeci de pagini până la sfârșit-”Împreună„, de Anna Gavalda.
    O fostă elevă mi-a trimis și ...filmul, nu l-am văzut, o să mă uit, doar după ce termin cartea și-mi fac un pic de ordine în gânduri.
    http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=109636.html

    RăspundețiȘtergere