Era mai mare decât mine cu vreo zece ani.
După ce se întorcea de la școală, îmi plăcea să o văd cum citea din cărțile ei , pe care le păstra într-un săculeț de pânză , cusut de o mătușă. Când se plictisea, puteam să răsfoiesc paginile gălbui cu ilustrate și sublinieri colorate. Aveam permisiunea să încerc chiar să scriu în maculatorul învelit în hârtie albastră, fără să rup vreo foaie
Pentru că mama ei, sora cea mare a tatei, se stinsese imediat după nașterea fetei, pe ea o crescuse maica Fănica. Din Greu.
Până pe la 15 ani. Apoi o dăduse în grija unor rude, să muncească la oraș.
În ziua aceea, Andrenuța, domnișoara cu unghii roșii, a scos dintr-o pungă câteva cluci de mătase albă și roșie, strălucitoare și moi.
Misiunea mea a fost să tai cu foarfeca pătrățele egale din partea aceea de chibrit pe care se scapără bețele.
Ea rula cu atenție firul lucios pe o latură a pătratului. La capăt , schimba culoarea. Când întreg pătrățelul era acoperit, rezulta un minunat joc geometric.
Joc de doi, în alb și roșu!
Venea rândul ciucurașilor.
Niște pufuleți jucăuși, în ambele culori.
Pâinișoare bucălate aninate în șnur de mătase! Minusculi clopoței , atât de frumoși, că abia îndrăzneam să-i ating.
Toată amiaza, noi două, domnișoara de București și eu, am lucrat mărțișoare pentru toate fetele și femeile din neamul nostru.
Al lui Năstăsică..
La sfârișitul lunii, mărul din fața casei bunicii râdea în soare cu salbă mătăsoasă, în alb și roșu, pentru ca noi, purtătoarele de mărțișoare, să avem tot anul fețe albe, cu bujori roșii în obraji.
A fost cea mai frumoasă întâmplare cu noi două, dacă este să nu vorbesc despre sperietura pe care mi-a provocat-o, când am îndrăznit să o întteb cum de și-a făcut ea unghiile atât de roșii. Am primit cel mai crud răspuns, care m-a băgat în sperieți pentru nu știu câți ani.
Ei bine, știi ce mi-a spus? că o doamnă din București, prin nu mai știu prin ce metodă, i-a turnat pe sub unghii o vopsea fierbinte , roșie.
Andrenuța nu mai este de mulți, mulți ani ; undeva, într-un colțișor de suflet, mărțișoarele ei cu puf de clopoței zglobii își spun povestea lor în alb și roșu.
Printre răzlețe frunze de măr.
Astfel de momente sunt amintirile cu care ramanem peste ani! S-aveti o primavara senina! :)
RăspundețiȘtergere