O metaforă dezvoltată într-un titlu, în care „cuibul „este realitatea însăși, ca un mare spital de nebuni..Zborul este viața!
Cu vreo câteva zeci de ani în urmă, la Casa Sindicatelor, din oraș, am văzut piesa ” Zbor deasupra unui cuib de cuci”. Ce rețin este figura lui Florin Piersic, statura lui urieșească, rebelul pușcăriaș, care în finalul piesei”zboară„ din otrăvitorul „cuib de cuci.”
Din nu știu ce motive, nu am intrat în posesia romanului lui Dale Wasserman. Și nici nu am văzut filmul.
L-am văzut ieri, la capătul unei săptămâni încărcate cu de toate, într-o sală cu puțini spectatori- mare păcat să ai șansa de a vedea un fim de Oscar total, cu un actor cu multe carate în interpretare.
Un film în care lumea reală este pusă la microscop. Lumea, ca un spital pshiatric. O lume care „vrea „ să-i repare pe suferinzii dominați de frică printr-un ritual tiranic. medicație, la ore fixe, terapie de grup, excluderea totală a bucuriei, a râsului.
Într-un asemenea balamuc, coordonat de implacabila asistentă -șefă, ( cineva îmi spunea că i-a plăcut artista sau personajul pe care ea l-a interpretat, pe mine m-a speriat ucigașul cinism matematic al respectivului personaj, așa că am urât-o tot timpul pe dichisita femeie) este adus Randle McMurphy, un pușcăriaș bolnav de setea libertății.
Prin el, eu, spectatoarea, am fost tot timpul de partea țelului acestuia- acela de a-i vindeca pe bolnavii ținuți în înspăimântătorului spital.
În opinia mea, din temătorul „cuib de cuci” ”zboară”, în feluri total diferite trei destine. tânărul bălbțit, terorizat de frica pe care asistenta-șefă, prietenă cu mama lui i-o tot cultivă, ” zboară” în moarte, prin sinucidere, după ce trăise o noapte de dragoste reprimată în viața de dincolo de zidurile spitalului.
” Zboară” rebelul luptător pentru libertatea totală, Randle, ucis de unicul său prieten,Căpetenie, care nu suportă ca acesta să fie perceput de ceilalți ca o lepădată legumă, după ce a trecut prin ”purgatoriul lanțului de șocuri electrice.
Superbă alegorie a mitului jertfei pentru creație!!
Colosul ”înaripat„ Căpetenie, reușește să spulbere sofisticatul aparat de șocuri, sparge cu el ” fereastra-zid”, care ținea în prizonierat 18 trupuri și tot atâtea conștiințe, spre a zbura spre culmile albe ale libertății Canadei!
Viața ca zbor!
”Piatra care se rostogolește nu prinde mușchi.”
”Ce facem cu peștii mici?
Cu ei, prindem peștii mari”
”Ce facem cu peștii mici?
Cu ei, prindem peștii mari”
Un film despre bine și rău. Un fel de mit al sacrificiului omului pentru binele celorlalți.
RăspundețiȘtergere„Vă plângeți că nu sunteți liberi, dar stați aici, de bunăvoie” ( în spitalul de nebuni)
”Zbor deasupra unui cuib de cuci (în engleză One Flew over The Cuckoo's Nest) este un film american din 1975 regizat de Milos Forman. Filmul este o adaptare după romanul cu același nume al lui Ken Kesey, publicat în 1962. Filmul a fost primul care a câștigat premiul Oscar la cele mai importante cinci categorii (Cel mai Bun Film, Actor, Actriță, Regizor, Scenariu) de la It Happened One Night din 1934, performanță ce nu a mai fost atinsă până în 1991, la apariția filmului Tăcerea mieilor. Zbor deasupra unui cuib de cuci este numit adesea unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei Americane fiind clasat pe locul 105 în "Lista Celor mai Bune 500 de Filme ale Tuturor Timpurilor" stabilită de revista Empire”Wikipedia.
RăspundețiȘtergereScuze! Nu am avut timp să văd filmul pe care mi l-ai recomandat. Am o perioadă aglomerată.