marți, 21 iunie 2022

„carte frumoasă

cinste cui te-a scris„„


Locuri, oameni, toponime, un pic de istorie, de viață, în simplitatea ei sinceră, când grea, când liniștită, ieri și astăzi,vechi și nou, laolaltă .Toate adunate cu pasiune și cu multă implicare într-o carte plăcută.
Respiră în paginile acestei monografii sentimentale, pe care doamna Florina Titeanca și-a numit-o duios„ Letopisețul de Titu”, grija autoarei pentru a reconstitui, folosind documente, câte s-au putut găsi,date consemnate în alte lucrări, dar și cu ajutorul unor persoane care au cunoscut târgușorul Titu, cu modestele-i lăcașuri, cu drumuri și oameni, îndeletniciri și meserii.
Mă onorează atitudinea autoarei de a-mi fi inserat amintirile de liceană, păstrate cu tandrețe, dintr-o perioadă, când , pentru mine, reperele acestui loc drag erau: liceul, cu ai lui extraordinari profesori , cărora le datorez formarea, cu gara, înconjurată de castani, și simbolica pasarelă, unind cu brațul ei, astăzi ruginit, două ramuri ale așezării, pe al cărei peron viața a pulsat mereu, cu speranță.
De la un coleg de clasă, colonelul Matei, am aflat că promoția noastră de liceeni a fost prima care a susținut bacalaureatul în Titu.
Din amintirile mele de copil, Titu se contura în jurul a două puncte speciale. pentru toate vârstele: Târgul Titului, din 14 septembrie, de Ziua Crucii
 Copilăria și adolescența generației mele erau cuprinse de farmecul mereu neobosit al Târgu- Titului.  Adevărat miracol pentru  noi!
Cu turtă dulce, floricele colorate, ciocu-cu-norocu', dresuri de animale, must, vânzări/ cumpărări, muzică, iureșul bărcuțelor suspendate, înghețată, multă animație și tot atâta bucurie.
Copiii de astăzi trăiesc și se  bucură altfel, noi păstrăm  în suflete  ineditul unor bucurii de neînlocuit. și ”Regia”. În satele din fostul raion, Titu, se cultiva tutun, se muncea mult și greu. În decembrie, gospodarii aduceau , în căruțe, rodul muncii lor de multe luni. Și primeau bani! Prilej fericit de a asigura familiei cele necesare, până la recolta viitoare!

Se adună, în acestă carte cu un fel de dragoste maternă, poze vechi și noi, amintiri, înscrisuri, desene, impresii personale și de familie, spre a prezenta cititorului o lume, care a făcut primii pași către lumină, purtându-și picioarele goale în țărâna unui spațiu geografic, menționat documentar, pe la 1635, când ar fi trăit logofătul Stoica ot Titiu”Milostiiu bojiiu Io Matei Basarab Voievod i gospodin davat gospodstvo- mi...lu Stoica ot Titiu„(pagina 36).
”Letopisețul de Titu” este o carte scrisă frumos, cu sufletul presărat printre rânduri, când vizibil prin amintirile bunicii și ale mamei, când intuind în desene,:poteci, drumuri, popasuri, râuri, conace, moșii, impresii despre cultură, credință, târguri, negoț, schimburi de mărfuri.Cartea nu se putea ivi oricum: a fost nevoie întâi de toate, de o dorință personală de a răspunde la întrebarea: de unde vin? continuată de căutări, de documentare, de multe discuții cu persoane pasionate și ele de istoria acestui loc: TITU!.
Așa s-a construit, adunând pietricică cu pietricică, bob cu bob, un document frumos, î îngemănare sinceră, fără mofturi, între ieri și astăzi.
Zice autoarea, la pagina 68 că, dacă ar dori o comparație, în inima ei, Titu ar părea o femeie, în copilărie, fără griji, lovită de viață ca o adolescentă ponosită și în lipsuri, ca, mai apoi, să se transforme într-o domnișoară cochetă.
Am citit undeva, cândva, că, dacă vrei să-ți faci o idee despre un loc de pe hartă, ar trebui să privești atent în ochii femeilor care îți ies în cale. vei citi bucuria și tristețea, speranța, încrederea, dacă există.

Cartea pe care tocmai am citit-o- recunosc că am și lăcrimat regăsind descrieri care se potrivesc și cu imagini din satul meu, Ungureni, situat la 12 kilometri de Titu - luminează!

Este de folos atât celor vârstnici, care își regăsesc între pagini o parte din viață, dar și celor care nu știu mare lucru despre locul în care își au rădăcinile.
Am citit-o cu bucuria copilului care a primit în dar un album viu!💓
Felicitări, Florina Titeanca!💓
Ai muncit cu pasiune, cu multă implicare de minte și de suflet!
Cartea aceasta te reprezintă!
Este talonul tău de suflet pentru copii și nepoți, pentru ziua de mâine!

Un comentariu:

  1. https://incertitudini2008.blogspot.com/2021/09/poezia-lucrurilor-marunte.html?fbclid=IwAR3cPq1ufrRVUgK-er15Lv7nE52gOPYCTP74QkYFa3xujgwfW86kS2cNhxA

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.