sâmbătă, 27 septembrie 2008

S-a sunat de intrare!


Nici n-a inceput bine scoala , ca doamna invatatoare a si "administrat "clasei a II-a un test , pentru a carui verificare, acasa , parintii , bunicii si cateva cunostinte au facut un consiliu extins ,ca sa poata rezolva totul ca in barem.

In clasa a VIII-a , se studiaza , de cativa ani buni , limba latina: pentru ca elevii sa inteleaga, mai bine , ca sunt(em) si urmasii lui Traian.
S-ar putea numara pe degete profesorii care stiu sa predea declinarile si conjugarile in graiul lui Ovidiu. Cei mai multi, mai ales cei tineri-nu am nimic cu tanara generatie, chiar admir elanul celor care cred in meseria de educator , acum, cand , ea a devenit o cenusareasa- transforma , cu buna stiinta , respectivul obiect de invatamant in a 5-a ora de limba romana.

Asa ca , le promit elevilor , inca de la inceputul anului scolar, ca daca vor invata cateva maxime si vor prezenta doua referate-acestea sunt gata facute pe internet, vor primi media 10( cum se stie aceasta are pondere la intrarea in liceu) .

Copiii, de cand se invata carte, o stim toti , se bucura cand scapa de o munca greoaie si cam plictisitoare.Cum nu toti iubesc matematica, multi ajung la uman .
Atunci incepe necazul. La limba latina se da teza , in program este o singura ora, profesorii sunt pretentiosi , nu admit sa reia , prin recapitulare , cunostintele ce ar fi trebuit acumulate anterior.

Ei , si? vor zice unii-mijloace de a obtine note mari se gasesc sau se inventeaza.
Cat despre ceea ce ar trebui sa insemne invatarea acestei limbi, mai raman cativa tocilari ochelaristi.


O fosta eleva , absolventa in vara asta a unui prestigios colegiu din oras , a fost admisa la facultatea de medicina din Bucuresti , cu media 9,99.Tot la aceeasi facultate a devenit , tot din aceasta vara , student, un tanar care a obtinut nota 4,60( n-am vazut listele , dar o cred pe cuvant pe fosta mea eleva).

Peste cativa ani , amandoi vor fi medici.

Sa ma mir, sa ma intreb?
Mai bine astept ; era o vorba la Junimea"Intra cine vrea , ramane cine poate".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu