sâmbătă, 3 ianuarie 2009

"a bate apa-n piua si a astepta sa iasa unt"

Inca este vacanta. Pentru unii cu V. Pentru altii, altfel.Tot vacanta se cheama. O cunosc mai bine pe cea scolaresca. De pe ambele parti. Stiu cum este si dupa.

2008 s-a terminat cu discutii despre profesori. Ca un facut, 2009 debuteaza cam in acelasi registru.

Ca omul care indrazneste sa creada ca ar cunoaste cat de cat cum e cu scoala....30 si.... de ani, ca profesoara, am si intrebari, si nelinisti , si nedumeriri, si modeste opinii. Si daca am? ce sa fac cu ele?le-am mai spus, le-am mai scris, am mai vorbit, cu unul, cu altul, dar nu se vede prea clar. Este tot ceata. Deasa. O iarna pacloasa.

A revenit la ministerul , care si-a tot schmbat numele, dar nu si naravul/intentia/tehnicile/metodele/structura/viziunea etc., asadar a revenit, ca sa nu-mi uit vorba, o doamna , care a mai trecut/ fost/ stat/ ramas/vegheat etc. de ce i s-o fi zicand abramburica? am vazut-o lacrimand , se vorbea de cresterea salariilor, de!!!! ," renumeratie mica, dupa buget".

Si cum stam eu si ma chiteam in mintea mea, m-am intors tot la Eminescu, Eminescu, revizorul scolar. Uite ce spune el in " Scoalele noastre sunt rele", pg 612- OpereIII.Publicistica;

"Scoalele noastre sunt rele- iata o tema adeseori repetata de ziare politice si literare; cu toate acestea putini au aflat cauzele adevarate ale decadentei invatamantului nostru public si cei mai multi sunt predispusi a atribui starea de lucruri unor cauze imaginare sau cel mult unor fenomene cari nu sunt ele insile decat urmarea unei cauze generale si mai adanci".

Si dupa ce vorbeste despre organizarea deficitara a sistemului , insistand asupra ideii ca "raul trebuie scos din radacina", adauga:

"Nu, sa fim drepti. Ceea ce nu se cere de la nimeni nu se ceara nici de la profesori. Si ei sunt oameni ca toti oamenii; cand unul plagiaza nu face decat sa urmeze exemplul ministrului sau; cand este neglijent urmeaza pe cei mai ilustri dintre concetatenii sai, c-un cuvant ei sunt ca toti si toti sunt ca dansii. Daca exista exceptii lucrul sa nu ne mire. E cate unul care a prins dragoste de stiinta lui, care, in sfera ei senina, gaseste un adevarat liman de scapare din putrezirea si mizeria ce-l inconjoara; pentru care iubirea adevarului pentru el insusi e un echivalent moral suficient al muncii lui..."

2 comentarii:

  1. Profesorii sunt "un rau necesar". Nimeni nu vrea sa-i plateasca, nimeni nu vrea sa invete, dar trebuie sa existe un "acar Paun". "D-aia merg lucrurile rau un tara. Profesorii mediteaza!" Dar filozofii?

    RăspundețiȘtergere
  2. De jos in sus: nu-mi trecuse prin minte ca profii si filozofii sunt omonimi;unii mediteaza pe bani, altii pe idei;acarul Paun? as! niste...lasa, fara epitete, baieti buni, lideri inspirati; rau necesar? de, poate in campanie, in rest, au sau ar trebui sa aiba si ei rostul lor, bun.
    Nimeni nu vrea sa invete? ba da! unii chiar invata, invata carte; altii invata sa se descurce, precum odinioara T, despre care se vorbea mai ieri, altii- cei mai multi, invata cum sa nu munceasca, dar sa le fie foarte bine.Dureros, dar , din nefericire, adevarat.

    RăspundețiȘtergere