miercuri, 21 decembrie 2011

cele nevăzute

 se pot vedea prin cele văzute. Anaxagoras
O să spui că ai o mie de treburi.
Ia-ți , te rog , o mică pauză și ascultă  aici, asta în cazul în care n-ai  citit  deja.
Să  mai spună lumea că ai noștri tineri nu sunt interesați de cercetare..
La Jean Monnet , fără scandal, nici măcar sexual.
de Cristian Tudor POPESCU

Am fost dus la liceul "Jean Monnet" de serviciul de marketing al ziarului Gândul, ca să facem un "eveniment". Elevii aveau să citească nişte referate cu ocazia zilei mondiale a păcii, poluării sau prezervativelor, nu-mi mai amintesc exact, iar subsemnatul trebuia să le aprobe cuvântând încântat şi înţelept.
Încă din curte am fost plăcut impresionat de buna creştere a elevilor şi elevelor care palmau cuviincios ţigările de cum mă vedeau. În faţa şcolii încercasem un sentiment de dezamăgire dând cu ochii de limuzinele şi gipurile de la BMW în sus care staţionau probabil în aşteptarea copiilor. Dau un rău exemplu părinţii care îşi duc şi îşi iau odraslele de la şcoală cu astfel de vehicule. Dar am aflat imediat, cu uşurare, că mă înşelam şi eram nedrept: maşinile erau în bună parte ale copiilor, nu ale părinţilor.
Mi s-au părut foarte interesante privirile câtorva domnişoare eleve machiate cu grijă, în ochii cărora citeam dorinţa de a fi înfiate: "Ăsta-i ăla de la televizor!".
Când mă aflu în faţa unei asistenţe, încerc să o simt ca pe o singură fiinţă. Să percep spiritul adunării şi umoarea ei din acel moment. Tinerii care umpleau sala de festivităţi de la "Jean Monnet" s-au comportat ca un ecran reflectorizant; de la ei nu mi s-a întors decât imaginea mea în ochii lor: un papagal fără perucă, pe care îl aşteptau curioşi să spună cuvinte ca un om.
Începe sesiunea de comunicări. O domnişoară elevă scundă şi cu părul afro citeşte ceva în care apare mereu sintagma "filozoful Rîlea". Rîlea în sus, Rîlea în jos, zice dânsa cu hotărâre şi dicţie. După ce s-a oprit, am întrebat-o cu toată delicateţea de care sunt în stare: "Pe filozoful Rîlea îl mai cheamă şi Marian? Sau Mihail?". Începe să cotrobăie uşor iritată prin hârtii. "Staţi liniştită, voiam doar să vă spun că, dacă îl cheamă Mihail, atunci nu e vorba de magicianul Marian Rîlea, de la emisiunea Abracadabra, ci de un anume Mihail Ralea, autor al cărţii «Explicarea omului», de exemplu."
Pe măsură mce curgeau luările de cuvânt ale domnilor elevi mă cuprindea tot mai limpede halucinaţia că îi văd patinând pe o piftie îngheţată, formată din cuvintele limbii române. Părea că puteau la fel de bine să citească, cu tot atâta aderenţă la sensuri, texte în finlandeză sau urdu.
Când o altă simpatică elevă a început să profereze în duşmănie cuvântul "crochete" într-un referat de literatură română, n-am mai putut să rabd până la capăt: "Domnişoară, e vorba de croşete, trei puncte între paranteze drepte, care indică înlăturarea unui fragment de text, crochetele să le mănânci tu cu mumă-ta."
S-a îmbăţoşat pe loc şi mi-a zis-o de la obraz: "Domnule profesor, n-aveţi dreptul să mă insultaţi!". Dar nici la fraza asta n-avea lipici, parcă era un colindător de metrou intonând "Încetaţi să mă mai desconsideraţi...".
"Nu sunt profesorul dumneavoastră, domnişoară, şi ce-am zis e un citat din Caragiale". Mai era doar o întrebare de pus:"Dragi elevi, cine dintre dumneavoastră a dorit ca subsemnatul să vină aici, la "Jean Monnet"? Ăla eu, ăla eu, linişte cu chicoteli decente.
După care mi-am luat tălpăşiţa, fără scandal.
PS
Astea se întâmplau cu ceva vreme în urmă. Acum, elevii aceia au vârsta animalului cu creastă care a omorât oameni în Floreasca, cu maşina de la taticu, şi pe care Justiţia română l-a pus în libertate ca să mai poată trage un chiolhan în amintirea răposaţilor.//

19 comentarii:

  1. S-a lăsat ger aspru în cugetul meu şi mă cutremură un brrr metafizic.
    Parcă pe elevii aceştia voia o fostă ministreasă să-i primească la facultate fără bac, nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. Tibi,
    Am ascultat-o atunci pe doamna în cauză, credeam că visez, apoi mi-am zis că nu se poate, câte nu mi-au trecut prin minte..
    Ieri seară, am văzut o știre , potrivit căreia, fiecărui elev, de cum se duce la școală, i se va realiza un portofoliu, un pașaport, în care se vor marca toate etapele evoluției lui intelectuale.
    Se dorește- cine dorește, oare?- ca o asemenea patalama să asigure intrarea în liceu.
    Să zicem că este bine să se realizeze un asemenea portofoliu.
    Chestiunea devine foarte serioasă, pentru că în țara asta sunt mii de profesori, iar pregătirea lor, seriozitatea, corectitudinea diferă..
    Nu se poate!!
    Chiar nu-i mai pasă nimănui de viitorul nației??
    Mă gândesc, înainte de toate , la părinți. Ei au dublă responsabilitate- față de propriul copil, dar și față de societatea în care acesta va trăi.

    RăspundețiȘtergere
  3. CTP-ul este grav bolnav si nu cred ca se mai poate face bine. Un jurnalist care a pupat in rozeta minerii lui Iliescu in timp ce acestia alergau, prindeau si bateau ochelaristi si barbosi pe strazile Bucurestiului strigand cu manie ploretara "Moarte intelectualilor!", nu mai poate fi tratat nici macar de doctori.

    RăspundețiȘtergere
  4. @furiouswordpressripper,
    Zic să rămânem în termenii bunei-cuviințe, discutăm problema, nu persoana.
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Gina
    Mulţumesc frumos pentru răspuns, mulţumesc fruimos şi pentru intervenţia de la copac.
    Cui îi mai pasă? Nu ştiu să răspund.
    Şi mă gîndesc la faptul că bună parte dintre părinţi, au ei o pregătire precară şi atunci, ce pot să-i înveţe dumnealor pe copii?
    Ce societate va urma nu ştiu şi aproape că nici nu ştiu dacă mai vreau să ştiu.
    Avem nevoie de o cotitură.
    Dar avem masa critică de doritori ai unei cotituri decisive? Mă tem că NU!

    RăspundețiȘtergere
  6. Tibi,
    Știu că pare aproape imposibil de schimbat în bine totul, dar trebuie!
    În privința pregătirii și atitudinii multor părinți, ai perfectă dreptate, poate că acesta este unul dintre punctele foarte slabe ale societății- tinerii care au terminat liceul copiind sunt acum părinți. Își cresc copiii după regulile lor.
    Mentalitatea lor trebuie schimbată, înainte de toate.
    Chestia este- cum se face asta?
    Mă uit la ce am scris- prea multe întrebări.

    RăspundețiȘtergere
  7. £avi H.
    Sărbători fericite și toate împlinirile dorite să-ți aducă 2012!

    RăspundețiȘtergere
  8. :)
    Sarut'mana, Gina!

    Am primit si eu pe mail acest text.
    Sinistru text.
    Deplorabil.

    Dincolo de realitate pe care o cunostem cu totii si o acceptam tacit, fie ca suntem profesori, elevi, parinti sau observatori, nenea CTP-ul nu a precupetit niciun efort sa-si arate in fata unor "putzoi" 'telectualul si cultura sa vasta, stransa in aproape jumatate de secol.
    Grandomania e la ea acasa, adica in tartacutza acestui 'telectual care nu face altceva decat sa mai scrie cateva randuri pe ici pe colo, sa-si incrunte fruntea pe la vreo emisiune tembelizata si... cam atat!
    Nu l-am vazut sa manifeste fata de ceea ce se intampla intra-devar tragic in domeniul invatamantului, nu l-am vazut alaturandu-se de alti 'telectuali pentru a schimba ceva in tara aceasta... toti se limiteaza la a arunca pe piata cate un text pretentios prin care e musai sa transpara cultura, eruditia, lor.

    De bun simt ar fi fost sa-i ia la basca pe profesorii care i-au pregatit pe elevi si nu pe elevi.

    Copii sunt mimi foarte buni, chiar de nu vor.
    Iar noi, adultii, le oferim exemple din abundenta, nu?!

    Nu face cinste nimanui acest text. Ne demonstreaza (a nu stiu cata oara) ca elita sufera de lipsa identitatii si-si cauta, precum vaca coada plina de muste ocazii pentru, oportunitati sa-si evidentieze cumva: "iata cine sunt eu"!

    Sarut'mana pentru gazduire.
    Atat am avut de spus, atat am spus!
    O sera faina, tuturor.
    Las la portita bradutz mic plin de stelutze.

    RăspundețiȘtergere
  9. Gina
    Întrebări perfect legitime pe care mulţi ni le punem.
    ps. la copac, Gino s-a lămurit. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Gina, eu sunt foarte sceptică în privinţa schimbărilor în bine. Şi ştii de ce? Pentru că am impresia că se vrea ca tinerii să nu mai înveţe, se vrea ca oamenii în general să nu mai gândească. Şcolile pregătesc meseriaşi pentru societatea de consum, nu caractere.

    RăspundețiȘtergere
  11. :)
    recitesc textul si vad ca se impune o erata. Cer scuze pentru greselile facute.
    Completez prin a spune ca: toti 'telectualii Romaniei au descoperit "calea de mijloc" - adica sa fie comentatori, sa-si expuna opinia public, de cele mai multe ori, intr-un stil agresiv.
    Nu se va schimba nimic in aceasta tara atata timp cat INTELECTUALII tarii stau in transa, gandindu-se cum sa-si faca viata mai usoara.
    Asumare?
    Pai de ce?
    Viata este scurta.
    Mai bine criticam tot ceea ce putem critica.
    Si gata!
    Constiinta 'telectualului este curata precum basmaua de la perinitza.
    E trist ce se-ntampla.

    RăspundețiȘtergere
  12. Radu,

    Eu privesc lucrurile pe fragmente:
    1- n-am fost la fața locului , deci nu știu dacă lucrările elevilor au fost atât de slabe, ca să mă exprim elegant.
    Dacă așa au stat lucrurile, ai dreptate, categoric, profesorii au fost de vină- nu se poate ca la o activitate științifică să fie lăsați să participe copii atât de nepregătiți.
    Dar,să știi că sunt sesiuni de comunicări științifice , la care chiar profesorii își trimit doar numele și lucrarea, fără să se prezinte și să-și susțină punctul de vedere.
    Accentul nu se pune pe dezbatere, pe teme, ci se urmărește doar să se obțină niște amărâte de puncte. Sau scrierea numelui pe o carte..
    2.Da, copiii mimează, preiau, din mers, ceea ce văd că fac adulții.
    Așa se perpetuează răul.
    3.Eu nu discut persoana - autorul articolului- ci perspectiva viitorului nostru, ca națiune. Purtăm o mare responsabilitate, indiferent că suntem profesori, părinți, cetățeni.
    Seară bună!

    RăspundețiȘtergere
  13. Tibi,
    Mulțumesc frumos!
    Totul este bine, când se termină cu bine!
    Seară bună!

    RăspundețiȘtergere
  14. Diana,
    Aș vrea să te pot contrazice. Nu prea am argumente, doar că nu-mi pierd încrederea în acei tineri care încă învață, vor să-și construiască un viitor bun.
    Și mai cred și în existența unor profesori dedicați meseriei.
    Sper să am dreptate!

    RăspundețiȘtergere
  15. Andrei,
    N-am să înțeleg niciodată atitudinea asta a unor oameni, care pot să facă niște lucruri bune, dar aleg ceea ce spui- situația pasivă și comodă , aceea a comentatorului, care vrea să demonstreze că el, doar , are dreptate, fără să miște un deget pentru ceilalți..
    Să mai pun întrebări??

    RăspundețiȘtergere
  16. Consider ca cea mai mare parte din vina le apartine parintilor, dar si scolii care nu aplica regulile necesare!
    Banuiesc ca la mijloc sunt diverse interese!

    RăspundețiȘtergere
  17. Tot ezit sa scriu o postare despre scoala; eu cred ca mereu,in ultimii 50 de ani pe care-i cunosc, a fost la fel; uneori se luau masuri discrete; acum stie tot natul...

    RăspundețiȘtergere
  18. Marycix,
    Da, ai dreptate, părintele este primul mare răspunzător pentru drumul pe care îl apucă oricare copil. Școala lucrează , modelează, familia pune suflet, dă aripi!
    Mulțumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  19. @Daurel,
    Se numește democrație, nu?
    Decență, morală sunt doar vorbe.
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.