joi, 13 noiembrie 2014
Doi compozitori ruși
Mi-ar plăcea să am talentul de a prinde în cuvinte splendoarea muzicii acestei seri, muzică scrisă cu majuscule, fără să am senzația că aș risipi epitete. O seară cu orchestra Filarmonicii piteștene, sub bagheta maestrului Cristian Lupeș,personalitate al cărei nume figurează pe afișele unor renumite săli de concerte din țară.
Vibrație în mișcări ample, deschise ca un zbor. Tumult, distincție, talent!
În program:Dmitri Șostakovici, Concertul nr.2 pentru pian în Fa major, op.102.
Cadoul tatălui pentru ziua de naștere a fiului său, Maxim.
Pianista cu nume de înger!
Angelica Postu.
Grație naturală de lebădă neagră, mângâind clapele în rostogoliri vrăjite!
Când copilăroasă, când sobră, transmite către ascultători un viu flux energetic. Eleganță, pasiune, rafinament, bucurie și uimire, profesionalism, dăruire, blândețé, optimism!
Pune pe clape exuberanța copilului, dar și emoția tumultuoasă a adolescentului, transpunându-se emoțional, cu fiecare moment al evoluției ”personajului ” pe care îl interpretează. Chipul ei trăiește ceea ce spun notele: claritate, limpezime, tumult, pasiune, dragoste de viață.
Angelica este, de altfel, nu doar absolventa Universității de Muzică București, secția Interpretare muzicală, continuată cu succes la Universitatea de Arte din Berlin și la Royal Conservatory of Music Bruxelles, ci și a Facultății de de Psihologie, de la Universitatea„Titu Maiorescu”, București.
Ceva din atitudinea artistei vine din zestrea transmisă de mama ei, poeta Maria Postu, ea însăși absolventă a Liceului de Muzică din Craiova.
Deținătoare a unor recunoscute premii internaționale, primite între anii 2003 și 2007, frumoasa și talentata pianistă, care și-a serbat în această săptămână ziua de naștere, a cucerit total publicul argeșean,acesta răsplătindu-i talentul și dăruirea prin sincere, neobosite ropote de aplauze.
Partea a doua a Concertului a fost dedicată altui mare compozitor, controversat, la început , în propria-i țară, devenit , mai apoi, unul dintre marii clasici ruși.
Serghei Prokofiev.
Din opera avangardistului compozitor/pianist, fost student la doar 13 ani, gratulat de către profesorii săi cu epitetul ”copilul teribil” , orchestra Filarmonicii noastre a prezentat selecțiuni din Suitele ”Romeo și Julieta”, în trei părți, una dintre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului, care a stârnit, la vremea potrivită, multe discuții, finalul ei fericit, contrastând cu sfârșitul tragic al piesei lui W. Shakespeare..
O seară specială, niște artiști extraordinari, profesioniști sensibili , implicați, serioși, dedicați unei profesii frumoase și nobile.
O seară fascinantă prin forța muzicii, prin complexitatea mesajului, topit în sonorități vrăjite.
Cât de mult muncesc acești oameni, săptămână de săptămână!
Alte piese muzicale, alt stil, alt dirijor.
Să spunem cum îi recompensează societatea?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Draga Gina,
RăspundețiȘtergereIti multumesc ca ai fost prezenta!Publicul din frumosul vostru oras dovedeste sensibilitate , receptivitate si caldura care atrag intotdeauna orice tanar artist pe scenele sale.Sper sa mai avem ocazia sa ne intalnim la asemenea ocazii fericite!
Da, Maria.
RăspundețiȘtergerePiteștenii sunt privilegiați. În fiecare seară de joi , uită de toate câte sunt altfel sau altminteri, și trăiesc muzica!
Interesant! Recunosc, nu am mai ascultat in ultima vreme muzica clasica, dar cred ca trebuie sa imi fac timp pentru a ii reasculta Prokofiev si Șostakovici.
RăspundețiȘtergerePuteți începe așa:
RăspundețiȘtergerehttps://www.youtube.com/watch?v=vauo4o-ExoY