joi, 13 noiembrie 2014

Doi compozitori rușiMi-ar plăcea să am talentul  de a prinde în cuvinte splendoarea muzicii acestei seri, muzică scrisă  cu majuscule, fără să am senzația  că aș risipi epitete. O seară cu orchestra Filarmonicii piteștene, sub bagheta maestrului Cristian Lupeș,personalitate  al cărei nume  figurează pe afișele  unor renumite  săli de concerte  din țară.
Vibrație în mișcări ample, deschise ca un zbor. Tumult, distincție, talent!
În program:Dmitri Șostakovici, Concertul nr.2 pentru pian în Fa major, op.102.
Cadoul tatălui pentru  ziua de naștere a fiului său, Maxim.


Pianista cu nume de înger!
Angelica Postu.

Grație naturală de lebădă neagră, mângâind clapele  în rostogoliri vrăjite!
 Când copilăroasă, când sobră, transmite către ascultători  un  viu flux  energetic. Eleganță, pasiune, rafinament, bucurie și uimire, profesionalism, dăruire, blândețé, optimism!

Pune pe clape exuberanța copilului, dar și emoția  tumultuoasă a adolescentului, transpunându-se emoțional, cu fiecare moment al evoluției ”personajului ” pe care îl interpretează. Chipul ei trăiește ceea ce spun notele: claritate, limpezime, tumult, pasiune, dragoste de viață. 
Angelica este, de altfel,  nu doar absolventa Universității de Muzică București, secția Interpretare muzicală, continuată cu succes la Universitatea  de Arte din Berlin și la Royal Conservatory of Music Bruxelles, ci și a Facultății de de Psihologie, de la Universitatea„Titu Maiorescu”, București.
 Ceva din atitudinea artistei  vine din  zestrea transmisă de mama ei, poeta Maria Postu, ea însăși  absolventă a Liceului de Muzică din Craiova.
  Deținătoare a  unor recunoscute premii internaționale,  primite între anii 2003 și 2007, frumoasa și talentata  pianistă,  care și-a serbat  în această săptămână ziua de naștere, a cucerit total  publicul argeșean,acesta  răsplătindu-i  talentul și dăruirea   prin  sincere, neobosite  ropote de aplauze.

Partea a doua a Concertului  a fost dedicată altui mare compozitor, controversat, la început , în propria-i  țară, devenit , mai apoi,  unul dintre marii clasici ruși.
Serghei Prokofiev.
 Din opera avangardistului compozitor/pianist, fost student la doar 13 ani, gratulat de către profesorii săi cu epitetul ”copilul teribil” , orchestra  Filarmonicii noastre a prezentat selecțiuni din Suitele  ”Romeo și Julieta”, în trei părți, una dintre cele mai cunoscute lucrări ale compozitorului, care a stârnit, la vremea potrivită, multe discuții, finalul  ei fericit, contrastând cu  sfârșitul  tragic al   piesei lui W. Shakespeare..

O seară specială, niște artiști extraordinari, profesioniști sensibili , implicați, serioși, dedicați unei profesii  frumoase și nobile. 
O seară  fascinantă prin forța muzicii, prin complexitatea mesajului, topit în sonorități vrăjite.
Cât  de mult muncesc acești oameni, săptămână de săptămână!
Alte piese muzicale, alt stil, alt dirijor.
 Să spunem cum îi recompensează  societatea?

4 comentarii:

 1. Draga Gina,
  Iti multumesc ca ai fost prezenta!Publicul din frumosul vostru oras dovedeste sensibilitate , receptivitate si caldura care atrag intotdeauna orice tanar artist pe scenele sale.Sper sa mai avem ocazia sa ne intalnim la asemenea ocazii fericite!

  RăspundețiȘtergere
 2. Da, Maria.
  Piteștenii sunt privilegiați. În fiecare seară de joi , uită de toate câte sunt altfel sau altminteri, și trăiesc muzica!

  RăspundețiȘtergere
 3. Interesant! Recunosc, nu am mai ascultat in ultima vreme muzica clasica, dar cred ca trebuie sa imi fac timp pentru a ii reasculta Prokofiev si Șostakovici.

  RăspundețiȘtergere
 4. Puteți începe așa:

  https://www.youtube.com/watch?v=vauo4o-ExoY

  RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.