( în ziua a VI-a de prezentat o carte bună!)
”O mașină poate gândi fără să fie nevoită să arate ca noi”.
Cum ar fi putut să se întâmple altfel, când am citit„Agonia Lui Turing”, de David Lagercrantz?
Despre scriitor nu știam nimic, despre matematicianul celebru , auzisem, desigur.
Nu este un roman polițist, este o carte bună și frumoasă, despre un destin extraordinar.Despre o viață făcută din prea multe numere și secrete.
„Personal, cred că spiritul este ,de fapt, etern legat de materie, dar sigur nu de același fel de trup ... în ce privește natura legăturii între spirit și trup, consider că trupul [poate] ține un «spirit», cât timp trupul este viu și treaz cele două sunt strâns legate. Când trupul doarme, nu pot ghici ce se întâmplă, dar când trupul moare, «mecanismul» trupului care ține spiritul dispare și spiritul găsește un alt corp mai devreme sau mai târziu, poate imediat..”Turing a refuzat să creadă că inteligența este ceva specific numai oamenilor, „ceva care poate să apară doar în ceea seamănă foarte bine cu o porție de terci....„
În 7 iunie 1986, exact la 32 de ani, de la moartea savantului Alan Turing, gânditorul obsedat de ideea că inteligența umană este mecanică și calculabilă, cum ar fi un șir lung de numere, Universitatea din Edinburgh a organizat o conferință despre geniul dornic să construiască o mașină care să poată învăța din propriile greșeli, prin comparații cu ultimele cercetări din domeniul inteligenței artificiale.
Organizatorul adunării a fost profesorul de științe computaționale la Universitatea Stanford, Richard Douglas.
Invitat de onoare, Leonard Corell, polițistul care a anchetat cazul morții, matematician , el însuși doctor onorific al Universității din Edinburgh.
”Simbolurile sunt niște instrumente înșelătoare. Un scriitor trebuie să le lase pe seama cititorului...O să vă mărturisesc că am de multă vreme un viciu. Visez cu ochii deschiși. Sunt cel mai înverșunat visător dintre cei pe care i-ați văzut.
Singura problemă este că la șaizeci de ani e greu să te gândești la viitor și să spui: `C\nd o s[ ]mplinesc șaptezeci de ani o să apară și marea realizare, iar după ea și contractele la Hollyood.
Așa că eu visez la trecut.
Îmi imaginez o mașină a timpului cu care călătoresc înapoi, în strada Adlington.
Dar, în loc să ajung acolo pe 8 iunie 1954, așa cum s-a întâmplat, ajung pe 7 iunie...„
”Dragă Allan, îți cunosc viața mai bine decât ți-ai putea imagina și, crede-mă, știu că te-au otrăvit paranoia și prejudecățile, dar, într-o zi, o să ținem o conferință la Edinburgh, cu sute de oameni importanți care au cercetat lucrările tale și uite, Allan, uită-te la asta, uite mașina universală, COMPUTERUL, cum îi spunem noi astăzi„.
Tu mai crezi că „Agonia lui Turing”este o carte polițistă?
https://ro.wikipedia.org/wiki/Alan_Turing
RăspundețiȘtergere„Matematica este considerată frumoasă tocmai pentru că își este suficientă sieși. Nu trebuie să se slujească decât pe ea însăși.„
RăspundețiȘtergereDavid Lagercrantz ”Agonia lui Turing”, pagina 186