joi, 15 septembrie 2011

Marea Neagră

 pare mai albastră,  văzută de pe litoralul bulgăresc.
Iubesc marea cu tot sufletul, pentru tot ce-mi poate dărui-  nemărginire, foșnet , nisip fin,  duioșie, mângâiere  de mănușă delicată, fior, albastru  sonor,  dimineți limpezi,  soare, plajă,   pescăruși, plimbări pe faleză, liniște și dor.

Cu toate astea,  din diverse motive, n-am   mai fost în vreo stațiune   a noastră,  de niște ani buni. 
Uite că  era să greșesc, am petrecut  cu elevii mei, la un banchet, acum trei  ani , era sfârșit de mai, puțină lume,  liniște, așa că nu mi-am dat seama dacă ar fi schimbări , de  niciun fel.
La  servicii mă refer. Din câte aflu de pe la prieteni și de la televizor,  prea bine parcă  n-ar fi..

 O invitație venită din partea unor colege de școală m-a luat prin surprindere- o vacanță scurtă, patru zile  pe litoralul vecinilor din sud, la marea noastră și a lor. .
Văzusem niște sate bulgărești, chiar câteva orășele, din mers, în drum spre Grecia. Am fost dezamăgită atunci- sărăcie, tristețe, drumuri stricate, câini fără stăpâni.//
Când am aflat că în cele patru zile  este loc pentru Balcik, n-am mai stat pe gânduri.

Drumul până la Giurgiu respectă ritualul știut- gropi, gunoaie,  loturi agricole nelucrate, ciulini,  câte  o porțiune îngustă arată..Trecem dincolo, pe Podul Prieteniei. Ghida nu uită să ne reamintească de anii 1952/1954, când a fost refăcut cu sprijinul URSS..
Despre popasul la mânăstirea Basarabov voi vorbi cu alt prilej.
Despre Balcik  am povestit- un mic Paradis terestru!!
Ceva mi-a atras atenția. 
Nu prea îmi este la îndemână să spun- la alții este foarte bine, pe când la noi..
 M-au uimit vecinii noștri!!
Ne-am cazat rapid, fără vreo problemă în  stațiunea „St. Constantin&; Elena, hotel Dolphin Marina, 4 *.
Văzut din afară, hotelul ar avea un singur nivel. N-am observat că, de fapt, intrarea din stradă în  recepție este la etajul V, asta aveam să aflăm,  abia când am coborât la primul etaj, aflat la nivelul mării.    Acolo am petrecut cele patru nopți.
 Construit în stâncă,  hotelul are  arhitectură modernă, toate camerele au vedere spre mare,   aflată la doi pași de balcon.

 Camere elegante, dotate cu tot confortul, personal atent, fete manierate, cuminți, știu destule cuvinte românești.
Plaja este  curată, umbrele, șezlonguri pentru toată lumea.
 Masa se servește la nivelul I, program acceptabil, pentru oricât de cusurgiu ai putea fi.
Am beneficiat de un program All inclusive premium, despre care auzeam pentru prima oară. Preț convenabil.
O brățară albastră, prinsă pe mână din momentul  primirii camerei, îți permite să beneficiezi de câteva tipuri speciale de servicii- mic dejun , atât de bogat, că Gargantua de-ai fi, tot  te vei declara foarte mulțumit. Un prânz cu multe feluri de supe, ciorbe tradiționale , dar și românești, bine gătite, fripturi, preparate  din  pește, garnituri, salate crude sau din legume fierte, toate proaspete,  prăjituri , nu doar aspectuoase, fructe, sucuri, bere, vin alb și roșu, cafea, înghețată. 
Spațiul dintre prânz și cină îți permite să te ospătezi la unul dintre restaurantele, trecute în listă, cu pateuri, prăjiturele, sucuri, limonade, înghețată asortată. Toate incluse în programul despre care spuneam.

Există și cină preferențială, prinsă  în același preț, doar că trebuie să te anunți cu o zi înainte.
Fiecare hotel are piscină proprie.
Brățara îți permite să împrumuți , tot în prețul biletului,  prosoape pentru plajă..
 În cele  câteva zile petrecute printre mulți turiști  români,  bulgari, ruși, nemți, suedezi, n-am auzit vreo voce ridicată, n-am zărit vreo față întunecată.
Am simțit confortul și liniștea vacanței adevărate! 
În  Ruse și Varna, orașe liniștite, n-am zărit  câini  pe străzi, în căutare de covrigi.. 
Am văzut o nuntă frumoasă...


La plecare, nu știu de ce,  mi-a venit în minte partea aceea din Baltagul lui Sadoveanu, în care se spune că muntenii au venit ultimii la împărțirea darurilor. Dumnezeu  le-ar fi zis- Dragi îmi sunteți, dar  n-am ce vă face. Rămâneți cu ce aveți. Nu vă pot da  într-adaos  decât o inimă ușoară ca să vă bucurați  cu al vostru. Să vă pară toate bune...
p.s. tu ce spui?
 

10 comentarii:

  1. Din cate am citit eu, in Bulgaria s-a investit si cumparat mult de catre nemti, de aceea e "altfel". In plus si-au facut reclama foarte mare...colegi de ai mei ma intreaba de ce nu pot merge pe litoralul romanesc, ca nun gasesc oferte aici, pe cand in Bulgaria e plin! ce sa le raspund? Decat ca nu stiu, ca e pacat ca Romania nu isi promoveaza turismul dar in sinea mea ma gandesc ca poate e si bine...pentru imagine...altfel poate m-ar intreba de ce la bulgari e mai ieftin, mai curat, lumea cu zanbetul pe buze si la noi nu...triste lucruri, dar adevarate! revelatia asta a ta Gina am avut-o ani de zile mergand in Ungaria, stateam in Ro in Satu Mare, la 10 km de granita. Mereu si mereu ei aveau de toate: locuri frumoase, parcuri, gradina zoo superba, magazine, locuri de joaca pentru copii, nu mai vorbesc de stranduri si piscine...asta in orasele de 10 ori mai mici decat SM si in cel mai apropiat oras mare, de dimesiunile SM, din Ungaria. Mereu ne puneam aceeasi intrebare...DE CE??? De ce la ei se poate si la noi nu???? repet, erau in orase mici, care nu aveau nimic de a face cu turismul...

    RăspundețiȘtergere
  2. N-am fost in Bulgaria si nici in Grecia, dar soarele si marea ma atrag mereu!
    Ador varianta "all inclusive" e practica si utila :)

    Si sufletul meu e trist cand revine in tara si drumurile sunt pline de gropi, cand oamenii sunt prea nervosi si ocupati sa zambeasca si sa multumeasca!

    ps. trebuie sa duc masina in service, de cand am revenit din Romania, bocane ceva :)))

    O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce spun ?
    Spun că ultima dată (vreo 5 sau 6 ani) cînd am fost pe litoralul nostru am spus că nu ştiu dacă voi mai reveni vreodată. Nu insist...
    Şi mai spun că mi-ai redeşteptat interesul pentru Balcic pe care îl toooot amîn nu ştiu de ce. Acum, m-ai convins că merită. Mulţumesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salmi,
    Da, așa se vorbea - că bulgarii au fost ajutați de către nemți.
    Personalul este bulgăresc și românesc, deci atitudinea se poate educa. Atunci- mă întreb- de ce la noi este altfel?
    Tot timpul mi-am pus întrebarea asta- de ce suntem cei pedepsiți să nu ne fie bine?
    Ce se întâmplă cu neamul nostru?
    Chiar alunecă jos de tot??

    RăspundețiȘtergere
  5. Diana,
    Ai dreptate, mergem săptămânal la țară. Deși drumul a fost construit în urmă cu câțiva ani, acum este plin de gropi. De ce? pentru că materialul n-a respectat compoziția corespunzătoare. Urmează alt „de ce„? Răspunsul este- se fură.Vezi? Ajungem tot la educație.

    Există soluții de a-i determina pe oameni să fie cinstiți?

    RăspundețiȘtergere
  6. Tibi,
    Îmi pare rău dacă ți-am trezit amintiri neplăcute despre ultima vacanța estivală..

    Trebuie să vedeți Balcikul!!
    Este o poezie vie!

    RăspundețiȘtergere
  7. O vacanta care m-a lasat visand la nisipuri si tarmuri batute de valuri! Mi-e dor de Marea Neagra - cel mai frumos litoral dupa parerea mea

    RăspundețiȘtergere
  8. Irina,
    Este frumos să-l păstrezi în suflet așa cum îl știi- însorit, vesel, mângâiat de valuri, sărutând în îmbrățișări tandre, țărmul.

    RăspundețiȘtergere
  9. "În cele câteva zile petrecute printre mulți turiști români, bulgari, ruși, nemți, suedezi, n-am auzit vreo voce ridicată, n-am zărit vreo față întunecată.
    Am simțit confortul și liniștea vacanței adevărate!"
    Rare aceste situaţii, însă uite că se poate. Din nefericire, mulţi români - acolo unde ajung - doresc neapărat să-i acopere pe alţii cu vocile lor...

    Gânduri bune, Gina!

    RăspundețiȘtergere
  10. Cris,
    Lumea era în vacanță.Am simți un fel de liniște venită din interior.Știi ce mă șochează de câte ori vin de undeva ? fețele încruntate ale oamenilor, căutătura întunecată.
    Până și copiii au împrumutat-o.
    Și mai este ceva- noi vorbim răstindu-ne, ca și cum am fi toți surzi. Sau ne-am adresa unii altora în gri neînțeles.

    Gânduri bune și vouă!

    RăspundețiȘtergere