joi, 17 septembrie 2015

„Sărmane Beethoven,„,pentru tine nu există fericire pe lumea asta.Numai pe tărâmul idealului, numai acolo îți vei găsi prieteni.Singurul izvor de fericire pentru tine este arta. O, Doamne, dă-mi putere să mă pot birui.„
Ludwig van Beethoven

O seară eveniment!
Într-o interpretare extraordinară a Orchestrei Filarmonicii noastre, sub bagheta maestrului Tiberius Oprea, muzician recunoscut, prim-dirijor al Filarmonicii Pitești, co-fondator al acestei instituții în 2007, director artistic până în 2010, invitat al multor instituții muzicale din țară cu lucrări de excepție, astă seară s-a deschis noua stagiune.
Am ascultat două lucrări speciale, purtând semnătura a doi compozitori celebri:
„Concertul nr.4, pentru pian și orchestră„, de Ludwig van Beethoven,compus în 1805/1806, orchestrat pentru flaut, două oboaie, două clarinete, doi fagoți, doi corni, două trompete, timpane și coarde.
Profund, magistral, unic!
Pianul s-a integrat perfect în arhitectura orchestrei prin extraordinara  creație a maestrului Viniciu Moroianu, despre care, în 1998,celebrul Valentin Gheorghiu spunea:„În generațía lui este poate chiar primul.Îi întrevăd un viitor strălucit în arta pianistică.”
Întâiul recital la 10 ani, laureat a două concursuri internaționale, Paris 1979, București 1991, peste 850 de apariții scenice, recitaluri în mari metropole europene, profesor la Universitatea de Muzică din București, doctor în muzică, din 2005.

Vibrant lirism, blând ca însăși mângâierea, înfruntări dramatice, Orfeu îmblânzind Infernul, vigoare și încleștare, pentru ca finalul, Rondo.Vivace să aducă tonalități de încântare, seninătate-omul aflat într-o armonie deplină, cu sine, cu Universul!
În partea a doua a concertului, orchestra a interpretat„,Simfonia nr.5 în mi minor,op 64, de Piotr Ceaikovski.”Nu pot să scriu muzică cu dragoste și cu entuziasm pentru niciun fel de subiect, oricât ar fi el de interesant și spectaculos, dacă personajele nu-mi câștigă simpatia, dacă nu-mi este milă de ele, așa cum iubesc și compătimesc oamenii adevărați„.
Bogăție de teme muzicale, elegantă simplitate în construcții rotunde, renunțare la spaime. Destinul își face simțită prezența în sunete de clarinet, dublate de instrumentele cu coarde, a căror rezultantă este exprimarea unui spirit tragic.
Final maiestuos!
O seară frumoasă ca însăși muzica!
Felicitări tuturor celor care, prin muncă foarte serioasă, talent, dăruire și mult suflet, dau viață Orchestrei simfonice a Filarmonicii Pitești, dăruind publicului meloman piteștean, săptămână de săptămână, motive de mare bucurie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu