marți, 27 mai 2008

Peisaj de cartier

cu putine zile inainte de Duminica Orbului

Coloane de masini  claxonand strident, steaguri de matase, dimineata, verzi sau galbene, la pranzisor,rosii, catre seara, albe, mai apoi, portocalii.
Formula lingvistica, de maxima folosire"VOTATI cu:” ,manele tipate de-ti sparg timpanele, tineri, care ar fi trebuit sa se afle la scoala, dar, pentru" un ban gramada", slujesc diverse cauze, impartind in stanga si in dreapta pliante, stegulete, sepci , tricouri( mai putine) , cu imprimeuri sugestive.
Ciresele nu se mai fura ca pe vremea lui Nica a(l) lui Stefan a(l) Petrii Ciubotariul , indesandu-se in san, pentru ca tricourile lalai se poarta pe afara.
Asa ca dupa ce se rup crengi bogate, gasca alearga disperata ca nu cumva sa apara vreo matusa Marioara,  pregatita sa arunce cu apa fiarta sau vreun mos Andrei , inarmat cu pietre pastrate strategic de anul trecut in balcon, cu destinatie sigura.
Doamne cu parul oxigenat sau in mai multe culori se chinuie, de la inaltimea tocurilor -cui , sa care sacosele din care ies legaturile de ceapa verde si bidoanele de bere lesioasa.
Negustorii de portelanuri: farfurii, cescute si castronase din plastic si-au expus marfa pana in strada...vin Mosii de vara!
n fata carciumii din piata , cativa muncitori angajati sa mai sape o fantana( cu chiu cu vai au terminat-o pe cealalta ,doua blocuri , mai la dreapta) isi ineaca zapuseala la o bere si-o tigara.( va intra orasul in vreo carte a recordurilor pentru numarul de fantani aparute in ultimele luni ,precum ciupercile dupa ploaie?)
Rasturnati pe doua banci , asezate fata in fata , ca abia poti trece, mai multi tineri , cu freza emo ( vad ca eleva mea ma corecteza- nu sunt chiar emo, ci imitatii) , scuipa, dupa modelul"Margelatu", cojile de seminte , cu sonorul dat la maxim , direct pe trotuar; au rasarit cateva cosuri verzi , dar poate ca ei nu le-au vazut .
Cativa batranei , in sandale si camasi cu maneca scurta , fac politica , fara prea mare convingere.
Un comunitar plictisit isi asteapta covrigul.
Ici-colo , prin gardul viu, corectat atent de vreo cateva zile, zambesc sfiosi , din tufe, bujorii.

2 comentarii: