miercuri, 20 iulie 2011

după douăzeci de ani

Sunt una dintre miile de profesoare din România.
Să spun că mi-am făcut meseria cu pasiune și dăruire, peste  35 de ani?
Să mă laud cu notele obținute la examenul de stat/ licență/grade didactice/ concurs de intrare în oraș?
N-o voi face!
Voi spune doar că generația mea a avut parte de multe și dificile examene. Și   de concursuri, la sfârșitul cărora nu se iscau motive de distracție , prin culegerea de perle. 
Intrarea în facultate era o selecție riguroasă, pentru un loc  la oricare dintre formele învățământului superior/militar/tehnic/sanitar,  numărul concurenților,   pe un loc,   era  de,  cel puțin, 10.
Nu era perfect, ziceau unii, era foarte dificil , adăugau alții.
Nu știu dacă există școală perfectă, poate  că nordicii au găsit cheia succesului școlar!
Între amintirile mele,   din anii de liceu și de facultate, două îmi sunt foarte dragi- în clasa a X-a , ne-a vizitat școala profesorul și scriitorul, Păun Stelian. Mă uit cu nostalgie  la   cartea  primită,  Pământ sălbatic,  cu autograful  Ministrului Învățământului
 Peste câțiva ani, ca studentă, am oferit flori  unui celebru matematician și eseist, Mircea Malița,  conducător al  ministerului  care astăzi este Cenușăreasa  societății.
Da, atunci și încă mulți ani după aceea , cuvântul  școala se  putea scrie cu majusculă!

 De ceva timp, se discută peste tot soarta învățământului românesc, cu și fără argumente. Mulți își dau cu părerea, chiar dacă , în esență, nu spun nimic. Concluzia lor ar fi   că toate relele,  care par a nu se mai termina,  au legătură cu școala.
Într-un fel, au dreptate. Casa, familia, societatea, școala formează oameni.
  Profesorii nu  sunt la fel, cum  nici  toți copiii  nu sunt la fel de preocupați/inteligenți/încurajați/determinați.
Ceea ce se petrece la noi este mult prea complicat, ca să putem identifica RĂUL într-un singur punct, într-o singură latură a vieții. Răul s-a extins, a îmbolnăvit societatea . Probabil că ar fi necesară pregătirea unei  operații,  fără anestezie,  de sus până jos.
Poate!
Am ajuns într-un punct extrem de dureros.
Cu două zile în urmă, am primit pe mail o scrisoare- scrisoarea unui elev revoltat. 
Poate că mulți au citit-o, deja .
Pe un post de televiziune, aseară , s-au comentat  fragmente, în prezența  multor ziariști și oameni politici.


Scrisoarea  este următoarea-
"Generatia ratatilor! Generatia etnobotanistilor! Generatia idiotilor! Generatia facebook! - asa ne catalogheaza mass media si opinia publica din intreaga tara in zilele acestea pe toti care am dat Bacalaureatul - eu le spun doar atat - RUSINE! Rusine tuturor!
Rusine pentru ca ati ajuns sa dati vina pe o generatie crescuta de voi, aratata cu degetul acum tot de catre voi! Rusine sistemului care ne-a crescut! Rusine modelelor care ne sunt promovate de mai bine de 20 de ani incoace! Rusine noua, voua, profesorilor, elevilor, politicienilor, mass-mediei, ROMaNIEI!
Am ajuns dupa 20 de ani de spaga, de modele gen Becali, Talmacean si Bianca Dragusanu, de invatamant prost manageriat, de legi prost facute sa profite cei puternici, de facultati pe pile si pe bani din care au iesit generatii intregi de dascali care ne-au educat pe noi, cei idioti si fraieri cei care ne aflam acum in aceeasi oala, indiferent daca ne-am luat sau nu BAC-ul, am ajuns la o limita!
Nu mai suportam! Refuzam sa credem ca suntem o generatie pierduta! Suntem defapt prima generatie care va fi sacrificat cu folos, si asta deoarece ne-am saturat de ce se intampla in tara asta! Totul trebuie sa inceteze! Pentru asta vom iesi in strada si vom cere dreptate! Cerem ajutorul oamenilor corecti, ajutorul moral de care avem nevoie pentru a progresa! Toata lumea este acum socata de rezultatul Bacalaureatului si implicit de invatamantul romanesc. Ohh, dar ce surpriza! Cat de neasteptat! Ce soc! INCREDIBIL! SENZATIONAL!
Adica din acesti copii care din `99 pana acuma li s-a schimbat programa de n`spe ori, care au intrat la liceu sa dea bac din geografie si s-au trezit in a 12-a ca dau din fizica, acesti copii care au vazut zi de zi la televizor cum este incurajata prostia si incultura alaturi de baieti cu bani facuti fraudulos inconjurati de curve semi-imbracate in direct la televizor, acesti copii batuti de soarta ca s-au nascut intr-o tara ca asta, o tara in care e mai important ce chiloti are Crudu decat rezultatele sportive si intelectuale ale tarii, acesti copii nu au devenit niste genii eminesciene??? Serios??? Acesti copii nu au intelect nici macar cat Einstein??? DOAMNE! CE NERUSINARE!! Mai nemernici etnobotanisti!!! Cum puteti mai gunoaielor, mai loazelor sa nu invatati si sa intrati fara pile si copiat la facultati cand aveti atatea modele demne de urmat??? CUM E POSIBIL O ASEMENEA DEPRAVARE? Adica mai bine stati pe facebook si pe messenger decat sa urmariti modelele oferite la tv???
Adevarul e ca de 20 de ani ne asteptam sa iasa niste flori de nufar in locuri in care nu am aruncat nici macar seminte de urzica! Asta e realitatea! Va uimeste promovabilitatea de la BAC? Dar de cea de la titularizari de ce nu ziceti nimic? Ei nu-s loaze, etnobotanisti? E posibil sa iei 1.20 la titularizare si sa te mai consideri profesor? E posibil sa iei diploma frauduloasa la Spiru Haret si sa educi apoi generatii intregi? Stiati ca 25% din toti profesorii actuali au studiile facute la Spiru Haret? Sau asta nu e important pentru voi? Stiati ca suntem pe penultimul loc din Europa si la egalitate cu Congo la nivelul invatamantului? Si asta nu de acuma, de un an-doi ci de aproape doua decenii!!! Asadar, de ce va mirati? De ce sunteti indignati? aaaa... aveati impresia ca daca le oferiti parintilor si bunicilor nostrii spectacole tv ieftine si barbare, adevarate sugative de rating, sau daca le cumparati votul si ii mintiti in campanii electorale infinite, noi odraslele lor o sa fim dintr-o data altfel?
Ei bine, suntem altfel, dar nu asa cum credeti voi! Suntem diferiti! Suntem diferiti prin faptul ca stim sa spunem GATA!Gata cu adevaratele gunoaie din tara asta! Nu va mai merge! Noi avem onoare si demnitate, nu mai suntem niste slugi in fata voastra, iar daca nu vom reusi sa va schimbam, vom pleca din tara, si atunci sa ramaneti voi sa va plangeti de mila! Noi, generatia etnobotanistilor cum ne spuneti voi o sa va aratam ca avem mai mult curaj decat toate generatiile voastre de comunisti la un loc! Reprezentam adevarata forta deoarece noi suntem VIITORUL iar voi sunteti doar niste amarati care vor muri si vor fi uitati de istorie! Voi ati fost PERIOADA NEAGRA din istoria acestei tari si asa veti fi tinuti minte, iar noi, noi suntem PRIMII! PRIMII care se revolta impotriva voastra!"R.I.
p.s. tu ce zici?

25 de comentarii:

  1. MICUȚUL spune:
    Nu stiu ce se intampla dar nu pot posta comentariul. Daca cumva apare de mai multe ori va rog sa rezolvati dv.
    raspunsul meu la scrisoare este ...
    micutzul spunea...

    1. Draga copile , cred ca nimeni, cel putin oamenii cu mansarda intacta, nu dau vina pe o generatie intreaga. Asta pentru ca aproape 50 % din voi au luat bacul, asa , cu fizica anuntata in ultimul ceas. Deci ei demonstreaza ca se poate. Si daca 1/2 , asta inseamna jumatate , din voi au putut, vine intrebarea legitima VOI CEILALTI DE CE NU ?
    Cand eram in scoala nimeni, dar nimeni nu mi/a spus vreodata sa pun mana sa citesc o carte. Dimpotriva am luat bataie ca citeam prea mult si nu invatam ca lumea. Nu am fost premiant dar pot sa spun ca sunt in masura sa port o conversatie cu cel care sapa santul dar si cu cel care are sedinta la rectorat sau la Academie. Si nimeni nu m/a fortat sa il iau de model pe Guta sau pe Columbeanu. Eu in inocenta mea m-am lipit asa, de unul mai necunoscut. De Octavian Paler. Si ca militar , cu toate huiduielile care urmeaza , m-am dus la sanul lui Antonescu.
    Da, ai dreptate pentru starea actuala a educatiei suntem vinovati noi ca natiune si ei ca politicieni fara scrupule .Din dorinta noastra a parintilor ca toti copiii sa aiba facultate, am acceptat sa se intre fara examen la licee si facultati, pacaliti de un sistem mafiot pus la punct de profesori universitari ( nu toti ) care de dragul banilor au facut praf calitatea invatamantului, a profesorilor si a copiilor.
    Realizezi cam ce fel de profesori v/a avea copilul tau ? Sau ce medici te vor trata ? Sau ce arhitecti vor lucra la proiectul casei tale ? ....Doar daca nu vor fi din cei 50% care au luat bacul.
    Ai dreptate ca voi aveti ghinionul de a fi primii adusi la judecata. Dar undeva trebuia sa plesneasca. Pe unii nu/i mai satura Dumnezeu, iar altii cu diplome luate ca la balci chiar cred ca sunt destepti.
    Dar nu este o problema. Nu toata lumea trebuie sa aiba liceul si mai putini trebuie sa faca facultate. Nu trebuie dacat sa faceti ce trebuie . Adica sa invatati.
    Spor la treaba !
    20 iulie 2011, 13:06

    20 iulie 2011, 19:15

    RăspundețiȘtergere
  2. Excelent spus:
    am ajuns dupa 20 de ani de spaga, de modele gen Becali, Talmacean si Bianca Dragusanu, de invatamant prost manageriat, de legi prost facute sa profite cei puternici

    Nu pot decat sa sper sa vina si zielele acelea- ale certitudinilor- ca lucrurile merg inspre bine......Totul ar trebui schimbat, din interior. Stiti cu ce as incepe eu?Nu cu politicienii. Cu mass media.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Gina,
    Pentru prima parte a articolului, nu pot spune decât că, ai dreptate si sunt de acord cu tine. Citind cele scise despre periaoda când cuvântul școală trebuia scris cu MAJUSCULE, , am revăzut viata de profesor de limbi străine a sotiei si toate prin care a trecut prin liceu, facultate si de la DEFINITIVAT la GRADUL I . Erau alte vremuri iar „ școala nu scotea tâmpiti ” cum spuse marinarul .
    Cât despre SCRISOAREA elevului, pe care am primit-o chiar inaintea rezolvării contestatiilor, am o altă părere : este o făcătură ORDINARĂ la comanda politică a unui ORDINAR !
    La muti ani tuturor celor ce poartă numele de ILIE !
    Cu respect,
    Aliosa.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Micuțul,
    Cred că au fost ceva probleme, nu știu de ce, dar comentariul tău a intrat la ”spam„.
    Zadarnic l-am îndemnat să meargă la locul lui..așa că l-am transcris.
    Ca număr, văd că este înregistrat- o fi făcând cineva vrăji!
    p.s. Sunt de acord cu tine în privința faptului că este o mare greșeală ca toți doritorii de diplomă să o și primească, pentru pus în ramă, doar pentru că vor.
    Nu sunt vreo nostalgică a vechilor timpuri..am pătimit destule.
    Regret total că școala a ajuns de râsul lumii.
    Spuneam cuiva deunăzi: dacă doar pentru cinci ani, ar fi readuși, la catedre, profesorii ADEVĂRAȚI, siliți să se pensioneze, unii chiar în plină perioadă de succes, sigur, lucrurile ar reintra în matca lor firească.
    Mă doare că nici la discuții nu sunt invitați..
    Toți am fost foarte tineri. Am știut să învățăm meserie de la cunoscători.
    Și respectul pentru muncă , și stima pentru cel care știe carte, tot de la vârstnici se învață.
    Finalul scrisorii mi se pare penibil.

    RăspundețiȘtergere
  5. @hapi2233,
    Bine ai venit!
    Drept este că au trecut niște ani încărcați de mizerii, dar cine a dorit cu adevărat să învețe a făcut-o.
    Totdeauna au fost oameni slabi, cum , de altfel, au existat și genii. Nu împărțim noi lumea.
    Cred că educația este esențială. Toate componentele educaționale își au cota lor de vinovăție în ceea ce se întâmplă.
    Ascultam aseară cum ziariștii se apără- dacă nu-ți convine, închide, mută..Copilul nu are capacitate de selecție. Și dacă este singur, cu atât mai grav.
    Convingerea mea este că sunt niște componente sociale, de care politica nu trebuie să se atingă.
    Școala , biserica, sănătatea, cultura și alte câteva trebuie să aparțină celor care sunt în stare să le cârmuiască, altfel ..iată ce se întâmplă.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Alioșa,
    Îți mulțumesc pentru susținere! Ne simțim ceva mai bine, încurajându-ne aici, chestiunea este că scrisoarea circulă, tinerii o citesc, cei mai mulți cred că așa stau lucrurile..Mi se pare monstruos ca starea lor să fie manipulată.
    Am ascultat cum câțiva oameni ”grei„, cu titluri înalte îi plângeau pe tinerii care au obținut note de 1c și 2..Sau pe absolvenții de liceu care nu știu să scrie.
    Ce poți spune?

    RăspundețiȘtergere
  7. Învăţământului îi lipseşte disciplina. parte din profesori, parte din elevi o încalcă. şi iese ceea ce se vede şi nu doreşte nimeni.

    vreau din suflet un învăţământ curat şi dedicat numai culturii nu şi altor scopuri!

    o seară frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ma doare ca se isca atatea discutii pe seama noastra.Ma doare fiindca fac parte din cele doua generatii,am fost eleva pana la revolutie,si sunt invatatoare de la revolutie incoace .Ce s-a schimbat in toti acesti ani?Atitudinea omului fata de munca.
    S-a facut mare taraboi pe seama notelor mici,dar nimeni n-a luat atitudine cand sute ,poate mii de elevi aveau note de 9 si 10,la bac.Stateam si ma intrebam cum de ne complacem in aceasta situatie?
    A venit anul sacrificatilor?Nu sunt sacrificati.Asa se simt ei,dar daca dai timpul inapoi,asa cum bine ai spus si tu,si picai la examenul(de admitere de liceu,treapta,sau facultate) ,fiindca 1 din 10,20 sau chiar30 de tineri era mai pregatit decat tine nu era tot un esec??Singurul vinovat erau TU ca n-ai invatat destul.
    Stau sa-mi amintesc cat m-am bucurat cand am intrat la Pedagogic.A fost cea mai frumoasa vara,fiindca nu stiam ce ma asteapta mai apoi...program incarcat,practica pedagogica cat cuprinde,lacrimi de tristete si nopti nedormite sa poti face fata cerintelor scolii sau de bucurie,atunci cand,dupa ora predata profesorul metodist iti punea un 10 pe caiet,examene peste examene,grade...
    Nu am fost eleva de 10 si le-am admirat pe fetele care intr-adevar puteau sa aspire la acest "titlu",dar am stiut ce vreau de la viata.Am invatat tot ce stiu acum,fara pile,fara interventii.
    Nu cred ca trebuie sa le plangem de mila celor care nu au un tel in viata,dar nici sa nu-i aratam cu degetul,fie ei copii,dascali,parinti.

    Nu am vrut sa fac facultate,dar sistemul m-a obligat,imi pierdeam postul din cauza unui punctaj,in fata altei inv.care ar fi terminat aceeasi scoala pe care eu o terminasem cu 20 de ani inainte,numai ca atunci era liceu,iar acum s-a ridicat la grad de facultate.Acum ma numesc profesor,dar tot invatatoare ma simt.
    Multe lucruri raman in ceata,multe as mai putea zice,dar un lucru e cert,cel ce invata ramane cu o avere ce nu i-o poate lua nimeni.Asa le spun zilnic si baietilor mei,asa spun si generatiilor de copii,dar si parintilor.Nu-i obisnuiesc cu FB-uri numai de dragul calificativului,dar nici nu-i "potcovesc "atunci cand nu si-au invatat lectia.Caut prima data motivul,il ajut sa depaseasca momentul,iar restul ramane pe seama elevului.Numai cine chiar nu vrea nu invata,iar atunci trage ponoasele.

    Rostul DASCALULUI e sa-i arate calea pe care EL,MARIA-SA ELEVUL trebuie s-o urmeze.Nu toata lumea trebuie sa mearga pe acelasi drum,ci fiecare pe drumul lui.
    Trist e ca de 20 de ani s-a scos UNIFORMA scolara,dar s-a incercat si chiar s-a reusit o UNIFORMIZARE a volorilor.Din pacate s-a coborat nivelul,ca era imposibil sa-i ridici pe toti.:(

    Cu toate astea,Gina,daca ar trebui sa mai trec prin viata de la inceput,tot INVATATOARE m-as face!:)

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Gina,
    Pot afirma cu toată tăria si răspunderea ( stiu că se vor găsi multi oportunisti si pupinportocalii care mă vor injura ) că, DUPĂ DOUĂZECI de ANI , desi trebuia să FIE MAI BINE, este MULT MAI RĂU !
    Să le fie rusine că MANIPULEAZĂ elevii ? Nici vorbă ! Ei MANIPULEAZĂ si MORTII ca să mai câstige un vot in plus ( da, ai citit corect . S-au găsit MORTI trecuti pe listele de vot.)Când ai timp si vrei, treci pe : http://aliosapopovici.wordpress.com/2011/06/29/SE-INTÂMPLĂ-DOAR-LA-NOI-FOCOASE-FURATE-DOCUMENTE-CLASIFICATE-DISPĂRUTE-STUDENTI-FĂRĂ-BAC
    căci, are mare legătură cu subiectul de aici.
    Cu bine !
    Aliosa.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ottilia,
    Disciplina este o stare indusă, greșesc? Sau poate fi ”organică„, dacă educația este corectă.
    Cred că la noi este totală indisciplină.
    Și dacă întreaga societate este indisciplinată, cum să se instituie disciplină în școală?
    Cine s-o instituie?
    Cine s-o respecte?

    RăspundețiȘtergere
  11. Angi,
    Simt atâta curățenie și corectitudine în ceea ce spui! Sunt puține- foarte puține- învățătoarele care se respectă, pentru că își iubesc meseria. Menirea voastră este să-i ajutați pe copii să se descopere și să iubească școala, să vină cu plăcere să învețe.
    Dacă acest lucru simplu , dar extrem de important este strivit, avem ceea ce se observă- copii forțați să termine liceul fără să știe să citească, fără să poată vorbi și scrie corect românește.
    Nu putem da timpul înapoi..și eu tot profesoară m-aș face. Și n-aș schimba nimic din ceea ce am făcut, poate doar , m-aș implica mai mult în educarea părinților și a comunității. Cred că asta a lipsit.De aici pornesc relele. Când să se mai îndrepte?
    Vezi? de asta am mai multe incertitudini decât în urmă cu trei ani.
    O zi bună îți doresc, dragă Angi, alături de adorabilii tăi ștrengari!

    RăspundețiȘtergere
  12. @Alioșa,
    Nu pot decât să mă îngrozesc! Dacă o asemenea chestiune este manipularea conștiințelor unor tineri total nepregătiți, asta înseamnă dezumanizare.
    Ce poate fi mai rău?
    Își vor pierde identitatea?

    RăspundețiȘtergere
  13. Un sumul nefericit de factor a dus la situaţia din prezent. Profesorii arată către elevii care nu învaţă. Elevaii arată către profesorii care nu mai au chef să-şi facă meseria, cu toţii arată către statul care a trimis învăţământul românesc în metastază, statul ridică din umeri şi caută vinovaţi oriunde în altă parte, numai în curtea Ministerului Învăţământului nu. S-a intrat într-un cerc vicios din care va fi foarte greu să ieşim dacă lucrurile nu vor fi abordate cu responsabilitate - na, că m-a luat limba de lemn!

    Gânduri bune, Gina, sunt convins că elevii tăi te ascultau cu mare plăcere...

    RăspundețiȘtergere
  14. Cris,
    Am o mare bucurie- sunt, încă, elevi care mă ascultă cu plăcere!
    Și eu îi înțeleg pe ei!
    Există , spre șansa noastră, a tuturor, destui copii buni, care nu se lasă manipulați, învață, pentru că au țeluri!
    În ei voi crede totdeauna!

    RăspundețiȘtergere
  15. Chiar nu pot sa imi dau seama spre ce anume se indreapta Sistemul de invatamant din Romania. Singura directie probabila este cea in jos. Cat mai jos posibil.. Toate aceste schimbari in cadrul ministerul au dat complet peste cap un sistem si asa fragil. Mi-as dori ca macar copii mei sa poata beneficia de o educatia mai buna, daca eu unul am fost supus atator experimente de genul "teze unice" sau "schimbari de programa pentru BAC in ultimii 2 ani de liceu"

    RăspundețiȘtergere
  16. Cumva ma aliez cu Aliosa; chiar daca scrisoarea nu-i comandata, este in spiritul vrajbei intretinute de puterea actuala...
    Deci politica...

    RăspundețiȘtergere
  17. 1. Ar fi interesant de citit (si va recomand asta din suflet)interviul pe care l-a dat eleva din Cluj, una din cele care a luat bac-ul cu 10, la iesirea de la admiterea la Academia Militara de la Sibiu.
    De ce nu pot fi toti elevii ca ea?
    2. Cu riscul de a ma repeta, cred ca sistemul de invatamant din Romania inainte de anul 1989 (lasand deoparte socialismul stiintific si altele asemenea), era unul foarte, foarte bun.
    Si, sincera sa fiu, recunosc ca am fost o tocilara, o "zecista", dar recunsc ca daca nu as fi facut scoala in acele vremuri, azi nu as fi fost nimic din ceea ce sunt.
    Era o concurenta reala, profesorii stiau sa ne stimuleze dragostea de carte, spiritul de competitie, nu conta ca esti fiu de taran sau fiul directorului nu-stiu-care, daca aveai ceva in cap era OK. Conta valoarea. Si noi eram altfel decat tinerii de azi. Si nu stateam NUMAI inchisi in salile bibliotecilor, ne si distram (duminica seara in discoteca, luni la prima ora teza. Si luam 10!). Mergeam in tabere (eu mergeam in cate 3-4 pe an) unde continua si distractia, dar si competitia!
    Scuze! M-a luat valul....

    RăspundețiȘtergere
  18. desigur, toată societatea este întoarsă pe dos. efectul: scara valorilor s-a spart şi călcăm pe cioburi. pe unii ne doare, pe alţii nu când trecem peste ele.
    cea mai grea întrebare este: "cine s-o instituie?" - ai dreptate. e greu să disciplinezi, să civilizezi, să culturalizezi acolo unde cei fără de şcoală fac pe deştepţii. am destule exemple pe lângă mine, oameni care se cred cei mai grozavi şi care, de fapt, copiază pe unii şi pe alţii, ca la bac sau examenul de titulatură. păcat de oamenii adevăraţi ai naţiunii, pentru că, din fericire, mai avem şi din aceştia, dar care stau în umbra "inteligenţilor" - oportunişti şi ipocriţi de primă mână.

    sunt multe de spus, cred că fiecare dintre noi avem un pic de vină. depinde câţi recunoaştem acest lucru şi câţi încercăm să nu mai greşim încă şi încă o dată viitoare.

    o zi minunată!

    RăspundețiȘtergere
  19. @Table,
    Bine ai venit!
    Eu cred că și voi, părinții , aveți un cuvânt important de spus! Nu înțeleg de ce în adunările generale ale părinților nu luați atitudine- sunteți primii răspunzători pentru soarta copiilor voștri.
    Nu este corect să așteptați decizii rele în privința viitorului fiecărui copil.

    RăspundețiȘtergere
  20. @Daurel,
    Dacă este așa este absolut monstruos!
    Nimic nu mi se pare mai ticălos decât învrăjbirea a a două eșantioane de oameni- tineri și vârstnici..

    RăspundețiȘtergere
  21. @ELENA,
    Cred că prea multele schimbări au zdruncinat total sistemul de învățământ.
    Asta, pentru că politicul a decis, ceea ce mi se pare total greșit.
    Apoi, este vorba despre o pasivitate a tuturor componentelor actului de învățământ- profesori, elevi, părinți, comunitate.
    N-am auzit un lider sindical să se fi referit vreodată la felul total defectuos în care este organizată evaluarea elevilor. S-a încurajat nemunca , din clipa în care notele obținute la toate obiectele decid admiterea într-o etapă superioară de învățământ.
    Cum în toate sectoarele vieții există corupți, există și în învățământ.
    Grevele profesorilor au țintit , de fiecare dată, către alte puncte- salarii, mai ales, și păstrarea locurilor de muncă până la încheierea activității..
    Nu este normal ca toți profesorii cu aceeași vechime în muncă , de exemplu, să aibă salarii identice- română= educație fizică/ sau instruire practică( poate să zică cine ce va dori să spună, este un adevăr demonstrat).
    Performanțele trec neobservate..
    De ce să se păstreze un loc de muncă , o catedră, în buricul orașului de către o persoană plictisită de meserie?
    Sau care a ajuns acolo întâmplător?
    Nu vom rezolva astăzi, aici, problemele. Nici nu prea le văd rezolvarea, câtă vreme fiecare așteaptă de la altcineva..
    Am citit un interviu cu o tânără profesoară de muzică , din Sibiu, singura care a obținut nota 10 la recentul concurs.
    Este suplinitoare..
    Ce legi absurde..ea are aceeași soartă cu o alta care a obținut 2 sau 3 sau 5...

    RăspundețiȘtergere
  22. Ottilia,
    Așa este, ai dreptate!Toți avem vinovății, mai mici sau mai mari. Poate că nu este târziu să ne unim forțele! Eu cred în copii buni , inteligenți și puternici!
    O zi frumoasă îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  23. revolta? impotriva cui? pentru ce?
    cine ia in serios - daca are habar, cumva,- de o generatie sau citeva generatii care au rezistat prin cultura ????????/

    RăspundețiȘtergere
  24. Ana,
    Câte întrebări lipsite de răspunsuri, ce lume tristă suntem.

    RăspundețiȘtergere
  25. Intr-adevar nu mai avem modele, societatea este intr-o profunda involutie.
    Mi-as fi dorit sa fii trait acum vreo 40 de ani... Din pacate in urmatorii ani nu intrezaresc nicio schimbare in bine.

    P.S. Am intrat la facultatea Al.I.Cuza din Iasi la Litere sectie Limba si literatura universala si comparata cu italiana, ca limba moderna.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.