Nu este deloc simplu să reușești să transmiți cuiva propriile-ți sentimente în legătură cu niște lucruri concrete, folosind un limbaj prin care vrei să le arăți celorlalți nu doar cum sunt, ci cum le simți sau le-ai simțit într-un anume moment. Și, în același timp, să vrei să traduci prin vorbe fascinația, emoția, bucuria, stări care nu mai rămân( doar) ale tale, pentru că vrei să le împarți cu cel care te citește.
Cu un mic efort de imaginație, acum, ca și atunci, păstrând ochii închiși, din peisaj nu lipsesc convoiul de pirați, zvonul sirenelor, dansul tragic al depărtării în unduiri de fado.
Peste două zile, aveam să ascult câteva ore bune aceste cântece cu accente, când simple, când tragice, într-o cârciumioară ticsită de excursioniști, veniți din colțuri diferite de lume, să petreacă în compania unor împătimiți cântăreți portughezi.
O librărie!
În
bătrânul Porto, unde am zăbovit doar o noapte( cam răcoroasă) și o
dimineață însorită de luni, la vreo cinci minute de centru, după ce am
așteptat ora deschiderii, am intrat în Lello ...mi-aș dori să nu
crezi că exagerez,doar dacă vei ajunge acolo ai să-mi dai
crezare.
O librărie? cum să-ți spun? este o bijuterie arhitecturală,
un loc unde ai vrea să rămâi cât să citești o carte. Eu așa mi-am
dorit.
Îmi plac librăriile, îmi place mirosul inconfundabil de
hârtie proaspătă dată cu tuș, îmi plac luciul de copertă și acel foșnet„muzical„ de răsfoire. mângâi cu ochii sufletului spuma civilizației mondiale, dispusă pe 88 de metri.
Situată în interiorul Palacio de Mafra, la etajul al doilea, ea are o istorie care datează din 1869, întemeiată pe strada Clericii internaționali, cu numele de „Librăria Ernesto Chardron„,.După moartea la doar 45 de ani a lui Chardron, editura a fost vândută lui Mathiew Lugan, care, la rându-i a vândut-o lui Jose de Sousa Pinto Lello. În 1919, el îi va da numele pe care îl poartă astăzi...
Lello,
una dintre cele mai frumoase librării din din lume, concepută de Xavier Esteves, situată destul de aproape de centrul orașului Porto.
una dintre cele mai frumoase librării din din lume, concepută de Xavier Esteves, situată destul de aproape de centrul orașului Porto.
Porto, al doilea oraș al Portugaliei;
referințele istorice merg până în secolul V, în timpul Imperiului
Roman. Din 1996, Centrul său istoric a intrat în patrimoniul UNESCO.
Portugal, un peisaj împrăștiat între cer și pământ, hazard, istorie, complexe sentimente cuprinse între degetele timpului, asemenea unei nave plecate dintr-un port într-o neobosită călătorie, în tonalități de fado.
http://incertitudini2008.
http://incertitudini2008.
Bună seara, doamna Gina.
RăspundețiȘtergereCiar este emoţionat este să intri în librăria Lello, eu îmi imaginez doar. Aşa cum ne povestiţi şi cum se poate vedea în imagini, librăria Lello este un colţ de rai. Cred că acolo, la capătul lumii, între cer şi pământ sau adunat toate civilizaţiile lumii. Da chiar îţi vine să nu mai pleci din această librărie.
Vă mulţumesc mult, doamna Gina, că aţi împărtăşit cu noi bucuria dumneavoastră.
O seară minunată vă doresc şi-o nouă săptămână numai cu bucurii să aveţi. :)
Cum spuneam, cuvintele sunt neputincioase...
ȘtergereVăzând, câștigi în obiectivitate, dar și în visare! Devii un peregrin care contemplă o lume inexplicabilă, oricât ai încerca să o transpui în vorbe.
Zi bună, fată frumoasă!
Privesc,citesc,admir,sau admir, privesc ,citesc!
RăspundețiȘtergereUn spatiu minunat unde pierzi notiunea timpului si singura dorinta e sa poti citi...Mi-as dori sa pot experimenta si eu acest sentiment!
Pupici!
Angi, există clipe dincolo de clipe, așa că, dacă îți dorești , se va întâmpla!
RăspundețiȘtergereCu fiecare „drumeție„, învăț să simt starea tonică de viață amplă!
Gânduri bune, fată dragă!
Multumesc, Gina ! Iubitorilor de frumos le recomand sa reciteasca aceasta bijuterie ascultand-o pe Amalia Rodriguez ! Este o experienta fascinanta !
RăspundețiȘtergereȘi eu îți mulțumesc, Dan! nu doar pentru că primești și privești cuvintele mele cu ochii sufletului!
RăspundețiȘtergereMulţumesc pentru că ai împărtăşit bucuria cu noi cei care trecem pe aici!
RăspundețiȘtergereGânduri bune, doamna Elena Marin- Alexe!
RăspundețiȘtergere