Primul ceai. Ceai dansant.
Mai puțini băieți decât fetele vizibil emoționate, doi acordeoniști, ambii foști colegi de clasă, plus muzicuța lui Mișu Lupașcu, student, mai apoi, la teologie.
Primul meu dans, valsul!
Trecusem cu bine admiterea în liceu, el era într-a XI-a. N-o să-i spun numele, pentru că meseria lui de toată viața se rostea în șoaptă. În toți anii care au trecut de atunci, ne-am văzut o singură dată.
În mare fugă...fiecare ducea lumină și flori la căpătâiul părinților.
În seara aceea de vară, eu am învățat cum este să plutești.Cum poți zbura fără aripi. Și nu am uitat niciodată.
Mireasă fiind, în același sat, satul meu, în poienița din fața bisericii, cel mai frumos vals- cânta orchestra lui Ciontică de la „Doina
Argeșului”, plătită cu bani serioși de tata, motiv pentru care nouă, mirilor, nu prea ne-au rămas bani să ne cumpărăm frigider și bibliotecă pentru sufragerie- l-am dansat cu ”boierul„, fratele socrului.
A fost șansa mea, pentru că altă ocazie mai bună, de a avea un partener priceput pentru dansul preferat, nu mi s-a mai arătat vreodată.
Astăzi, am făcut un fel de ordine printre haine. Pe umerașul de plastic alb, rochița mea din crêpe- de -Chine,cândva senină, cum sunt serile de august, își ține în gând amintirile.
Cineva zice că este bine să renunți la toate lucrurile pe care nu le mai folosești.La mine, pur și simplu, nu funcționează teoria asta.
Ador tăcerea pufoasă a rochiei mele de bal!
Azi lume arunca ce e vechi la gunoi!
RăspundețiȘtergereIntr-o zi langa container era un urs mare de plus...de ce l-o fi pus in duhoarea si mizeria aceea,cand putea sa-l lase undeva langa ,poate il lua vreu tiganus,vin deseori pe acolo. .Eu am cateva jucarii care desi arata jalnic dupa atati ani, nu pot,nu ma lasa inima sa le arunc!E o parte din copilaria mea in ele,sunt Simboluri care au sfintenia lor.
In alta zi am vazut ceva si mai si...tablouri de familie aruncate langa container....nu mai comentez,crede-ma ca mi s-a facut rau..imi pare rau ca nu am avut un aparat foto pe moment...as fi facut o postare pe tema asta sa-mi vars of-ul si revolta!
Lucrurile pot fi văzute din mai multe unghiuri. Ute, știi, la țară, lângă noi, continuă să se țină pe picioare ceva ce a fost o casă frumoasă, o gospodărie falnică. Preotul, adevăratul preot de țară trebuia să fie un simbol de corectitudine, cinste, hărnicie. Gospodăria proprie era întâiul mod de a le servi enoriașilor drept pildă.
RăspundețiȘtergereDar, dacă el „se petrece„, casa și tot ce a însemnat ea se pierd.
Așa se pot întâmpla lucrurile și cu alte case, rămase fără stăpân....este atât de impresionant- acolo, unde, cândva a fost viață adevărată, se așterne tăcerea. Apoi vine nimicul.
Noii proprietari, dacă nu au nimic în comun cu foștii, aruncă totul.
Vezi aici:
http://incertitudini2008.blogspot.ro/2012/04/cand-trecerea.html
Nu cred ca e vb de asa ceva...m-am gandit la ce spui tu!
ȘtergereE vb de boala modernizarii... multi arunca de toate ,pana si ceea ce reprezinta amintiri de suflet..cunosc cazuri care au aruncat carti cu sacul sau tablouri!
Cand pleci si vinzi apartamentul,anumite lucruri le iei cu tine..o fotografie nu e greu sa o duci oriunde vrei.Ori o lasi intr-un album ptr urmasii tai amintire inainte de a pleca... dincolo.
Da!uite, o să-ți fac o mărturisire: de la MAMA MEA păstrez și ultimele fire roșii din care cosea.
RăspundețiȘtergereSunt 42 de ani.
Cred ca sant lucruri pe care le pastram, asa cum pastrezi o identitate - sau paote pentru ca aceste lucrui ne definesc identitatea. Asa ca nu poti renunta la ele.
RăspundețiȘtergereNumai bine, Gina
Câtă lumină, câtă liniște aduc cu ele, amintirile!și ce caldă le este mângâierea!
RăspundețiȘtergereMulțumesc mult pentru gând și trecere, Irina!