marți, 16 aprilie 2019

NOTRE- DAME de Paris, ca o pasăre Phoenix?
Emmanuel Macron: "Vom reconstrui Notre-Dame, acesta este destinul nostru profund"
 Matei Vişniec
de credință, de cultură . Era o coadă uriașă în duminica aceea fierbinte de august.. Ne-a venit rândul târziu, mie și unei colege de liceu. Cum am fi putut bănui că suntem privilegiate de a ne fi aflat, fie chiar pe fugă, în acest loc sacru? Acum inima Catedralei se zvârcolește în flăcări. Notre-Dame, ce tragedie s-a abătut asupră-ți....în Săptămâna Mare.?? Lumea toată te plânge... 

 ”De ziua mondială a artei, de ziua nașterii marelui patron Leonardo da Vinci, de ziua scufundării Titanicului, în ziua morții lui Abraham Lincoln...arde Catedrala Notre Dame din Paris. Se fac cenușă 8 secole de istorie. Un loc în care în secolul al XIV-lea se definitivează construcția, un loc care a fost prădat în timpul Revoluției Franceze, o bijuterie în care a fost încoronat Napoleon Bonaparte, o catedrală care a supraviețuit celor două conflagrații mondiale sângeroase, tendințelor de distrugere ale naziștilor. Ar plânge și Victor Hugo cu tot cu acel cocoșat de la catedrală, despre care citeam în copilărie. Vorbind despre vitralii, trebuie să amintim de cele trei roze ale catedralei, care reprezintă una din marile opere de artă ale creștinătății. Roza de sud, numită și La Rose du Midi, este un dar din partea regelui Ludovic al IX-lea al Franței și este consacrată Noului Testament. La începutul Paștelui catolic... Construcția a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfințit altarul, dar construcția catedralei a durat din 1163 până în 1345. Salt în istorie până azi, 15 Aprilie 2019, când Catedrala Notre Dame din Paris este mistuită de flăcări... Nu arde doar un monument, nu arde doar un simbol al Franței, ci una dintre emblemele artei europene. Incendiul a izbucnit la ora 19:00 ora Franței...din neglijență, din dorința de a restaura, din...am rămas fără cuvinte.” „Istoria pe răzătoare” 

 ”Helali Salem Je pleure Paris , je pleure Notre Dame de Paris ,je pleure la splendeur de cet édifice qui part en fumée , je pleure la Culture et l'Histoire ...UN VRAI DRAME !!! je compatis , je suis triste !” 

 ’”ANÁΓKH” „Omul care a scris cuvântul pe zid s-a șters, acum câteva veacuri, din mijlocul oamenilor, cuvântul, la rândul lui, s-a șters și el de pe zidul bisericii, biserica însăși poate că se va șterge și ea curând de pe fața pămîntului. Asupra acestui cuvânt a fost făcută cartea de față. februarie 1831,„ Victor Hugo „....între morții mai de soi, oamenii au găsit, printre hîrcile acele hidoase, două schelete, dintre care unul îl cuprindea pe celălalt într-o ciudată îmbrățișare. Unul dintre cele două schelete, fără doar și poate al unei femei, mai avea pe el câteva zdrențe dintr-o rochie odinioară albă, iar în jurul gâtului un șirag de boabe de adrezarac cu o punguliță de mătase, deschisă și goală, împodobită cu pietre false, verzi. Obiectele acestea erau atît de lipsite de valoare, încât niciun călău nu râvnise la ele. Celălat, care îl ținea strâns îmbrățișat pe acesta, era scheletul unui bărbat, S-a observat că avea coloana vertebrală deviată, capul vârât între omoplați și un picior mai scurt decât altul.... ””Notre-Dame de Paris, volumul II, 349.

8 comentarii:

 1. https://www.facebook.com/mihaisora/photos/a.332309153491774/2206978079358196/?type=3&theater

  RăspundețiȘtergere
 2. https://www.lci.fr/police/en-direct-notre-dame-de-paris-les-familles-pinault-et-arnault-lvmh-promettent-300-millions-d-euros-pour-la-reconstruction-2118494.html

  RăspundețiȘtergere
 3. https://news.yahoo.com/live-updates-fire-at-notre-dame-cathedral-in-paris-173732973.html?.tsrc=daily_mail&uh_test=1_07

  RăspundețiȘtergere
 4. Am aflat vestea de la tine,nu am stiut !
  Din cate am inteles ar fi vb de un accident,constructia fiind in renovare de ceva timp.
  Bine ca opere de o valoare inestimabila nu au fost distruse!
  Au inceput donatii de la mai multi magnati,presedintele declara ca o vor face si mai frumoasa,dar asta desigur dureaza destul!
  Bine ca nu a fost vreun act de razbunare din partea unor teroristi pe considerente de ordin religios!
  De asata m-am temut cel mai cel cand am aflat vestea!
  Pace in lume sa fie...ca in rest, cu dragoste si intelepciune putem gasi solutii la multe probleme,necazuri si chiar boli grave!

  RăspundețiȘtergere
 5. Ti-am trimis aici un comentariu...l-ai primit?

  RăspundețiȘtergere
 6. Iata si raspunsul: https://www.youtube.com/watch?v=ghObyu0BVOQ

  RăspundețiȘtergere
 7. Mulțumesc frumos pentru link!
  L-am urmărit cu mare atenție și interes!
  p.s astăzi am descoperit comentariul.

  RăspundețiȘtergere