Drumurile mele în lume au început așa, pur și simplu, fără să-mi dau seama.
Într-o zi, o colegă de cancelarie, profesoară de fizică, soție de marinar - nu-i mai rețin numele și-mi pare rău- mi-a povestit că soțul ei,, care cutreiera , temerar, lumea, i-a sugerat să se ducă în excursii. Ea l-a ascultat și mi-a
transmis și mie un fior, care se ascundea undeva într-un colțișor de suflet încă din anii de liceu când, o costelivă domnișoara Lupescu, altfel excepțională profesoară de geografie, într-o oră ne-a povestit despre Andaluzia
Îmi dădea câte un 9,, dar , nu la foarte mare distanță și câte un 4, le proteja pe colegele mele de clasă, fostele-i eleve din gimnaziu, cărora le-aș fi tras eu câte o palmă, dar nu sunt agresivă.
Și ne-a spus:
-Fetelor, dacă veți deveni mămici și veți avea o fată, să o botezați Andaluiza: Sună atât de romantic, atât de aproape-departe!”
Se referea la Andaluzia!
Nu știu dacă acestea îi vor fi fost cuvintele, eu am simțit că în ora aceea de geografie mi s-a cuibărit în suflet ceva special . Un dor fără. sațiu, vorba poetului!
Domnișoară bătrână, elegantă fără ostentație, tobă de carte, cred că trăise vreodată o dramă în iubire.
Un dor de a vedea lumea la ea acasă!
Am reușit să văd mare parte din Europa într-un grup organizat.
Colega mea, nevasta de marinar, m-a ajutat să mă hotărăsc. în a cunoaște cât îmi permiteam economiile de profesoară, ai cărei fii nu maiaveau nevoie de ajutorul ei financiar..
Iată-mă, așadar, într-un grup mixt, nu doar ca genuri, jumătate bucureșteni, jumătatea cealaltă din Miercurea-Ciuc.
Sta să apună soarele în într-o zi de vară, când, pe Guadalquivir, mi-am amintit de tulburătoare domnișoară Zoe Lupescu.
Sclipea divin apusul, se legănau valurile, sta să apună soarele cu discul lui de aur cu tot. Croaziera pe Guadalquivir mi-a amintit de romantismul înăbușit al domnișoarei Zoe Lupescu.
Grecia!
Căldură insuportabilă, nu aveam încotro, zilele fugeau.
Peștera lui Zeus!
Cred că o poză/ două, pe vremea aceea, din 2005 cred, aveam un aparat de fotografiat greu, rusesc, am surprins câteva imagini.
Coboram, fiecare cum putea, treceam unii pe lângă alții,uscat, dealul grecesc cu meandre și pietre , căldura sufocantă, oboseala ăși spuneau cuvântul.
M-am oprit, am cules câteva floricela, , crede-mă, le șterg de praf, nu pot să mă despart de ele....
Domnu doctor ( îi știu numele) a trecut în viteză , urma fiul lui, apoi fata, doamna venea greu de tot, dealul uscat era tot mai abrupt, mi-am continuat drumul, am ajuns la autocar.
Bogdan, organizatorul excursiei, ne-a înmânat , când toți au sosit, pachețele cu mâncare pentru drum.
Până atunci, fuseserăm niște răsfățarti cu talentelele culinare grecești.
În încheiere, grecii ne-au dat pentru muuulte ore de mers cu autocarul, doar așa, cât să nu murim de foame.
Locul meu era paralel cu al familei domnului doctor.
El a descgis punguța maronie, a scos un șervețel cu care și-a curățat, cât s-a putut mâinile, apoi a așternut batista pe miniscula măsuță cu care era înzestrat fiecare scaun, a potrivit-o și a ordonat „feluril de mâncare e”: o bucată de pâine, un triunghi de brânză topită, un ardei gras, câteva măsline și o prăjiturică în crăticioara ei de hârtie gălbuie.
La gât , și-a prins al doilea șervețel.
Cu mișcări de lord, a înghițit fiecare bucățică, fiecare fărămitură, a strâns totul și , după ce a depus bulgărașul de resturi, care nici nu erau resturi, în sacul destinat gunoiul, a tras un pui de somn.
Nu știu ce mai fac domnul doctor și familia lui, ce știu este că , în câteva rânduri mi-au apărut în minte întâmplările petrecute în urmă cu mai bine de cincisprezece ani.
Învăluite într-un sentiment cald, chiar tandru.
Mi-am reamintit astăzi, din nou.
Trăim vremuri grele, grele de tot.
Nu mi-am făcut provizii, nu am putut, poate că așa sunt eu construită., să cumpăr cât se cuvine
Noroc cu o tânără colegă de meserie, vecină, care se îngrijește ca frigiderul meu să nu plângă.
Am citit că un primar nu știu de unde a primit mită în vremurile astea în care unii nu au ce să le pună copiilor pe masă, că un asistent medical a furat din spital măști și mănuși pe care le-a vândut apoi la suprapreț, , că niște vecini au hăituit-o pe vecina lor, asistenta contaminată....
Omul:
prinț, cerșetor, hoț, cult, ospitalier, credincios, abandonat, înavuțit, petrecăreț fără opreliște, cu frica lui Dumnezeu, arțăgos, politician, analfabet funcțional, cooperant, grijuliu, reclamagiu, fustangiu, sabotor pribeag, răbdător, elegant, dezinteresat, trădător, dedicat ,chibzuit, sperios, zeflemist, cosmopolit, delirant, onorabil, divorțat, abandonat, optimist,bătrân, bolnav, tânăr, în putere, egoist, generos, bogat, sărac, parvenit, cartofor, neobosit, gură- cască, limbă-spartă, strângător, zeflemist, onorabil, peticit, panicat...
Acesta este omul pe care Dumnezeu l-a creat?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.