sâmbătă, 11 ianuarie 2025

conștiința umană

   e ca un aisberg,doar o mică parte iese la suprafață.Cea mai mare parte rămâne ascunsă în adânc”.

349.

„În sufletul meu încă mai existau porțiuni neexplorate. Niște cotloane în care  nici timpul nu putea intra  să-și facă mendrele”, 343.
Haruki Murakami. ”Orașul și și zidurile sale incerte„,



De-a lungul a  vreo zece ani, de când l-am descoperit, citisem șapte dintre cele optsprezece cărți pe care le-a scris(câteva, în format electronic); voiam să mă opresc. Prea scoate cărțile, ca și cum ar fi  piese de  consum curent, mi-am zis așa pentru mine.
De  Crăciun, în pachetul cu daruri de la fiul meu cel mic,a reapărut  Haruki  Murakami.  Cum cealaltă carte primită  parcă nu prea m-a îndemnat la lectură, am început  să citesc”Orașul și  zidurile sale incerte”. 410 pagini, scris  mărunt.
Un fel de roman, aparent de dragoste, conceput  ca o spirală, o permanentă pendulare între ”lumea  noastră” și cealaltă parte  nevăzută a fiecăruia și a tuturor, în care  te poți retrage, pentru că, orice ai zice, te atrage ca un magnet.
  Multe simboluri și  teme ( sau subteme): viața, dragostea, bărbatul și femeia, ”orașul interior”, cu zidurile lui incerte, Umbra, lumea, cartea, cititul,  Visele, biblioteca, neînțelesul  geniu, râul, pădurea, drumul,noaptea cu ale ei tenebre, moartea ( altfel pentru  fiecare viețuitor/- oare), nu ca o permanență, ci doar ca o retragere în acel  tulburător oraș cu ziduri incerte), stafia( sau,cumva, ceva ce ar trimite cu gândul la metempsihoză),creierul uman.
 N-aș zice  că le-am reținut  pe toate.
Pe  măsură ce   am pătruns în aparentul labirint al cărții, cu  foarte puține personaje(  naratorul, aflat  ca și iubita lui la  vârsta  marilor întrebări, el-  șaptesprezece ani, ea- șaisprezece, ambii câștigători  ai unui concurs de eseuri, cu tema ” Prietenul meu„(„Ai înțeles?Noi amândoi suntem doar niște umbre”),
domnul Kovasu
( ”Ai avut norocul să întâlnești cea mai bună parteneră chiar la începutul vieții. O dată, pentru totdeauna, dacă pot spune așa.„),  
doamna Soeda, Băiatul cu submarinul  galben, paznicul Zidului, Umbra, fata de la cafenea),alte și alte  întrebări se adăugau celor  pe care eu însămi  le am în legătură cu unele dintre temele țesute în roman.
Nu voi povesti romanul, pentru că  el nu  are un final, ca să zic așa, ce vreau să spun este  că, după ultima pagină, m-am dus la Jung, să  citesc despre”Umbră”. Elevul lui Freud  zice că”umbra este o parte inacceptabilă din noi înșine, un fel de  ființă  inferioară, care dorește să facă ceea ce este interzis”.

 Rețin  pentru reflecție niște  mici fragmente.
„În realitate,  nu există nimeni care să n-aibă un secret: Secretele sunt necesare supraviețuirii în lumea asta”, pagina 27.
”Dar ce valoare are o dragoste fără statornicie? „, 46
„ unii spun că trupul este templul  sufletului, așa o fi...pe mine problema relației dintre trup și  suflet totdeauna  mă  zăpăcește”, 72.
” când îmi pun fustă,  mă simt așa, ca  o strofă frumoasă dintr-un poem”,(   deși  sunt spusele unui bărbat) 154.
” dragostea este o boală psihică grea, neacoperită de asigurarea medicală”. 189.  ( m-a distrat)
” existența omului este foarte scurtă, cât o răsuflare.Toată lucrarea lui de zi cu zi nu are mai multă  substanță decât o umbră trecătoare...noi, oamenii suntem doar o răsuflare”:  187.
”până la urmă,  viața este o serie de compromisuri”, 206.
”creierul își conștientizează el însuți starea lui fizică.„232.
„Odinioară- de exemplu, la  șaptesprezece ani= aveam timp într=o cantitate inepuizabilă, la propriu. Ca un rezervor imens, plin până la  buză. De aceea, nu aveam  nevoie să  mă gândesc la el.
Însă  acum,  lucrurile stau altfel. Ei bine, da, timpul este limitat. Și, odată cu vârsta, devine tot  mai  important să te gândești la timp/ Pentru că fiecare clipă smulge o așchie din el”, 342.
”lumea în care  mă aflam nu era un tărâm oniric”367
”realitatea este aceea pe care trebuie s-a alegem noi înșine, din mai multe opțiuni”, 390.
Dacă timpul nu există, înseamnă că el nici nu se acumulează?
-Ferește. Ceea ce  ni se pare nouă o acumulare, o perioadă, cum îi spunem , nu e decât o proiecție a prezentului,  o iluzie. Imaginează-ți că răsfoiești paginile unei cărți- pagina se schimbă, dar nu și numărul ei. 
P  pagină nouă nu are legătură cu cea  dinainte. Chiar dacă peisajul din jurul nostru  se schimbă, noi rămânem întotdeauna pe loc”. 396.
” Realitatea și adevărul sunt două lucruri distincte”, 398
”Noi plutim în gol. În jur nu e nimic de care să ne agățăm.Dar nu cădem.
Ca să înceapă căderea, trebuie ca timpul să se scurgă.
Dacă timpul s-a oprit în loc,  plutim și noi, în gol, la nesfârșit...
....inima ta este  ca pasăre în zbor... trebuie să crezi din inimă că „celălalt eu„ te așteaptă dincolo, cu brațe întinse, să te prindă și să te oprească din cădere„, 404.//

Singurul lucru pe care îl luăm cu noi este
Iubirea! 
 Iubirea pe care o  dăm!
Sunt  vorbele  marelui Anthony  Hopkins, după ce  casa  lui de miliarde i-a fost  spulberată de incendiul din LA.
  A mai rămas un gard...

Cineva zice  că  
Cunoașterea adevărată începe cu recunoașterea limitelor.
Cred că voi citi ”Umbra din noi”, Verena  Kast.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.