duminică, 16 martie 2008

Cum o fi mai bine?

Ca multi romani din tara asta, in care ziaristii , oamenii de televiziune si analistii zilelor noastre par a avea raspuns la toate intrebarile care se ivesc , sunt o persoana care citeste , asculta, observa. De aceea , ca doar este democratie , pot indrazni sa am si pareri.

De cateva zile, trei teme fac sa se vanda ziarele si sa se intalneasca in studiourile diverselor televiziuni oameni care le stiu pe toate.

Tanarul , cu numele unei flori de gradina , folosita de cine stie cati ani la prepararea agheasmei, pe care multi , tot mai multi , il bat pe umar si-i zic Costel , a castigat un mare concurs.
Omul are voce . O voce foarte frumoasa . Bun! Daca are voce , zic atotstiutorii , de ce nu are cultura? De ce nu stie cum e cu Pavarotti? Daca el nu stie , atunci sa spuna "Tanta" lui din tara , aflata in "Oastea domnului". Sau vreunul dintre cei patru copii sau o ruda , un consatean. Si de aici...discutii.
Unii spun ca este o minune( care ar dura trei zile) , altii scormonesc prin casa omului , dintr-un sat modest , cautand frigiderul de la "surprize , surprize", se intereseaza daca familia are televizor, daca are voie sa asculte muzica.
Mi se pare jalnic, neomenos cum se intra cu bocancii in sufletul acestei familii de oameni simpli, fiinte la locul lor. Ii priveste pe ei ce religie au ales, cum la fel de bine stiu ce vor face cu vietile lor.
Dar ma intreb: ce au domnii acestia costelivi de vor sa foarfece marunt, marunt situatia unui conational , care canta atat de frumos ? Pentru ca a fost descoperit si incurajat de fratii nostri de ginta latina?
O vorba veche spune ca "Fiecare cu norocul lui". Costel-eu de ce nu l-as tutui?- a plecat in tara lui Don Quijote sa munceasca , fara sa se gandeasca la" morile de vant".

A intrat in politica o domnisoara -fiica unei persoane importante ," gagicuta", cum ii spune un domn respectabil ( pana ieri-alaltaieri) , altfel , reputat ziarist. De ce s-o fi incrancenand dumnealui -ar putea sa-i fie tata, ca varsta -sa vorbeasca atat de provocator?
Cred ca problema se putea discuta elegant, cavalereste , comentandu-se imaturitatea respectivei domnisoare , in materie de cultura, gramatica , politica. De ce " gagicuta"?
Exista o carte scrisa de un mare DOMN al culturii noastre- ALEXANDRU PALEOLOGU- "Politetea ca arma". Domnul "stie-tot"ar trebui s-o citeasca, daca n-a facut-o pana acum.

O cantareata cunoscuta , o femeie care merita respect si consideratie pentru talent , dar si pentru marele ei simt al bunei-cuviinte( este fiica devotata, mama buna si deschisa, bunica tanara si frumoasa) , s-a casatorit , cu multi ani in urma , cu un barbat , de care s-a despartit.
Ma intreb cu multa nedumerire si cu tot atata dezamagire-ce? cat ? cine ? va castiga, rascolindu-se un trecut , care n-a fost deloc ascuns de catre doamna in cauza? S-a nascut un copil , a mai aparut o minune. De ce trebuie sa se umbreasca venirea lui pe lume?

Domnilor barbati , care aveti in mana pana , gazetele si posturile de televiziune, adica painea si cutitul, intorceti-va , din cand in cand , catre acele uitate lecturi ale copilariei . Acolo era loc si pentru printi, dar si pentru cersetori.
Sau meditati , daca va permite timpul pe care il dedicati fugii dupa senzational , la vorbele bardului de la Mircesti ( daca nu vi se pare prea demodat) "Rusinea-i o rugina pe-o arma de viteaz/Un vierme ce mananca albeata din obraz".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu