joi, 25 februarie 2010
tocmai
voiam sa scriu ceva. Sa povestesc cum nu-mi da pace o intamplare , care are legatura cu primavara . Cu fitele ei de rasfatata. M-am razgandit brusc, dupa ce i-am facut o vizita prietenei mele, stirista Gabi. Care este o supravietuitoare. Ea ne anunta, imediat dupa Dragobete, ca marea, adevarata fericire , conform spuselor specialistilor, care , Doamne, cat de multe afla, abia, scuze, doar , la 74 de ani se traieste. Ii spuneam lui Gabi ca eu cunosc niste persoane, putine la numar, ajunse, doar ele si bunul Dumnezeu stiu cum, la onorabila, venerabila, respectabila varsta amintita mai sus. Isi vorbesc in diminutive. Merg tinandu-se de mana. Sau de caruciorul pentru cumparaturi .Se asaza la coada in fata farmaciei, de indata ce primesc retetele compensate( cand se poate). Iarna nu pot prinde nici macar primii fulgi de nea in palma. De frica ghetusului. Asteapta sa se faca primavara in ianuarie, vorba cantecului, pe care l-au fredonat in tinerete, cand asezau sticlele de lapte la cozile din fata usilor inchise ale alimentarei . Cand ieseau din schimbul doi. Cum ziceam , dumnealor - doamne si domni- asteapta , optimisti, primavara. Pentru ciupercute, frunzulite de papadie, urzicute. Sa le ia direct de la sursa. Din parculet. Ca sa nu mai ciunteasca bugetelul incert. Aflat in scadere libera. Neanuntata. Daca asta inseamna fericire, adevarata fericire, parca tot mai bine ar fi sa renuntam la informarea stiintifica . Asa ca , eu ma intorc la vorbele regretatului Domn Octavian Paler- Fericirea nu inseamna sa ai ceea ce doresti, ci sa doresti ceea ce ai.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Da, sa stii ca ai (are) mare dreptate. Nefericiti cei ce umbla dupa altceva decât ceea ce au. Atât e de scurta viata ca mai bine am deschide ochii sa profitam de tot ce ne înconjoara.
RăspundețiȘtergereSalutari :). La Cluj e soare...
M.
Interesanta opinia "specialistilor". Oare cercetarile astea... savante le sunt finantate prin bunavointa domnului ministru Vladescu?! Nu de alta, dar descoperirea lor mi se pare ca se potriveste suspect de bine cu o afirmatie recenta de-a dumnealui cum ca "trebuie să le dăm oamenilor să poată să trăiască, dar atunci nu ne dezvoltăm"...
RăspundețiȘtergereIar pentru fericire, statul nu trebuie sa dea nimic. Si ce-si poate dori omul mai mult la 74 de ani (sau la orice alta varsta)decat sa fie fericit?...
In fine, mai ramane de vazut cine sunt(em) cei care "ne" dezvoltam...
Zi frumoasa, Gina!
Stii ce cred, Manon, ca , deseori, soarele este atat de puternic, incat ne orbeste. Si nu vedem prea aproape.
RăspundețiȘtergereAltfel, ce sa zic- fiecare cu ale sale, nu? Ca si fericirea este de atatea feluri..
O zi fericita!
Ruxi, am auzit' bomba ' aia. .
RăspundețiȘtergereM-a lasat cu gandu-n cap. Fara vorbe.
Daca ar fi dupa ei, cei mai multi dintre noi suntem , deja, in afara calculelor.
Adica savarsim infractiunea de a lupta pentru maine.
O zi frumoasa!
Sarut mana,
RăspundețiȘtergereVa invit maine, de la ora 11:00 la Centrul Cultural Pitesti, pentru lansarea cartii "Iubirea e pe 14 februarie", o antologie de poezii ale unor autori contemporani.
Speram ca veti veni,
Marian Dumitru (dumis)
Pe multi batrani primavara ii incanta nu numai ca e mai caldut,dar si pentru ca ,asa cum spuneai si tu,apar verdeturile gratuite.Asa e si la tara .Insa aici mai au o tristete.Dupa o viata intreaga lucrata la C.A.P. acum au asa de putini bani ca abia isi permit sa traiasca.Putere e tot mai putina,iar pamantul nu-ti da roade daca nu-l lucrezi.
RăspundețiȘtergereLa ce se gandesc oare "cei de sus",ca la noi,tineri sau batrani de rand, sigur NU.
Dumis, multumesc!
RăspundețiȘtergereCred ca da!
Angi, adesea nu mai inteleg mare lucru din politica.
RăspundețiȘtergereSunt de acord cu tine. Cred ca batranilor le este cel mai greu. Si asa batranetea , ca stare de spirit , include singuratate si triste. Si daca se adauga dispretul societatii, viata devine o povara.
Am vazut in cateva tari cum petrec persoanele de varsta a III-a .Este total diferit de ceea ce se petrece la noi.
O seara frumoasa!
am vazut intro zi doi batrani. el avea grija ca ea sa nu inghete, o incheia, lega, iubea, zambea
RăspundețiȘtergeredans si feerie.
sa doresti ceea ce ai
Angela, cred ca sub fiecare haina trista se ascunde o poveste. Sigur , a zambit vreodata si acolo soarele.
RăspundețiȘtergereAu cazut picuri de roua..
O zi senina iti doresc!
Paler...Il mai supar pe Paul Gabor cand scrie pe blogul "O. Paler". N-o stiam asta cu fericirea, dar nu ma pot abtine sa nu zic: fericirea este sa fii multumit cu ceea ce ai. Ba, sa si multumesti; ceea ce Paler n-o prea face in scrierile sale.
RăspundețiȘtergereDraga Gina,iti multumesc ca m-ai pomenit cu stirea gasita de mine.
RăspundețiȘtergereVreau sa mentionez ca nu cercetatorii romani au constata ca fericirea maxima se traieste in jurul varstei de 74 de ani, ci cercetătorii germani şi americani.
La noi cred ca nu e valabil,speranta de viata e mult mai mica.
Cum zici tu,mai bine sa fim fericiti cu ce avem.
mai ales ca vine primavara! :)
@Daurel,
RăspundețiȘtergereva admir convingerile. Este nevoie de multa intelepciune , sa poti trai fericirea din ceea ce ti s-a dat.. Chiar acolo unde multi ar zice ca nu exista.
Am citit cartile lui Octavian Paler cu placere. Chiar daca, de multe ori, nu i-am inteles si nu i-am acceptat reactiile. Mi-am zis ca oameni suntem..
Uite, In vremea intrebarilor',pagina 37, spune ' n-am vrut sa arunc cu piatra in nimeni intr-o vreme in care se plateau nenumarate polite'. Nu mult dupa aceea, reactiona altfel. Pentru ca realitatea era alta. Si pentru ca el insusi era altul.
Ma intorc cu placere la cartile lui. Cu intrebari, raspunsuri, vorbe memorabile. Si , de ce nu, la tragismul sau contemplativ.
O zi buna!
Gabi, eu am inteles ca nu cercetatorii nostri au spus asta. Am si amintit ca am vazut cum traiesc persoanele care au atins varsta de care vorbim, prin alte locuri.
RăspundețiȘtergereDa, trebuie sa avem intelepciunea sa ne hranim cu frumusetea darurilor care ne-au fost oferite, fara sa pretindem ca le meritam .
Si Gina... recitind articolul m-am adus aminte de ceva:
RăspundețiȘtergereîmi plac oamenii în vârsta care se tin de mâna. Asta arata o legatura speciala, pe care viata nu a destramat-o si i-a legat mai tare.
Manon, da, asemenea imagini rare dovedesc ca dupa navalnica iubire ramane ceva tandru- o prietenie in care fiecare da cat poate. Si primeste cat i se da.
RăspundețiȘtergereLa multi ani!
sa fii fericit cu ce ai e secretul adaptarii la viata !
RăspundețiȘtergereesti bogat nu daca ai *multe* ci sa nu-ti lipsesca multe !
Da, un secret care presupune multa intelepciune, rabdare si intelegere!
RăspundețiȘtergereIar cealalta observatie este si mai convingatoare!
Multumesc mult, windwhisperer!