altceva lipseste..
Ce i-ai raspunde mamei care intreaba:
~Fiul meu are 14 ani, e un baiat bun, dar cam zburdalnic.Il bat la cap
sa citeasca si-mi zice ca n-are chef.
De hatarul meu, ar accepta sa
citeasca la vara sase sapte carti, asa ca va rog sa mi le recomandati
dumneavoastra. Carti fundamentale.
Ce autori, ce titluri v-au facut pe dumneavoastra, la varsta lui, sa alegeti calea lecturii~?
Copiii de azi sunt cu harry potter si cu stapanul inelelor , ce sa le mai recomanzi carti, din vremea noastra...:
RăspundețiȘtergereaventurile lui tom sawyer si ale lui huckleberry finn - mark twain
print si cersator- mark twain
robinson crusoe – daniel defoe
peripetiile bravului soldat svejk - jaroslav hasek
singur pe lume-hector malot
coliba unchiului tom-harriet beecher stowe
20.000 de leghe sub mari – jules verne
cinci saptamani in balon –jules verne
zece negrii mititei - agatha cristie
morcoveata –jules renard
la medeleni – ionel teodoreanu
mizerabilii - victor hugo
mos goriot - honore de balzac
casa umbrelor - charles dickens
marile sperante - charles dickens
jane eyre - charlotte bronte
la rascruce de vanturi - emily bronte
romeo şi julieta, hamlet, regele lear – shakespeare.
ea Gina Daca as fi fost una dintre persoanele alese de catre autor sa raspund intrebarii de mai sus, as fi dat- cel putin - doua raspunsuri. Eu spun ca, in copilarie, adica inainte cu mult de 14 ani, nu alegi tu cartile, ele te aleg pe tine.Lista se compune singura! Tin minte primele carti citite. Au fost basmele!! Ce minunatii! Cartea lui Andersen nu mai avea coperte, ii mai disparusera si unele pagini. Citeam si povesteam pe intrecute, cu vreo doua dintre colegele si prietenele mele! Apoi ~Palatul de argint~si ~Nuielusa de alun~. Dupa ele, au navalit in lista mea, care se tot imbogatea , multe carti rusesti, pentru ca biblioteca sateasca era plina. Da, eu am citit pana la 14 ani-Ostrovski, Gaidar, Gorki, Fadeev, Tolstoi. Apoi a venit randul literaturii franceze. Veneu apoi rafinatele romane englezesti! Dar si ale noastre!Am primit in dar de la o ruda, pe la15 ani Ènigma Otiliei~. Ce rasfat!! Nu mi-au spus niciodata parintii sa citesc, as zice ca mama , vazand ca ochii imi sunt rosii de nesomn, stingea, grabita, lumina lampii cu picior, de pe masuta mea cu fata cat o jimbla. Cand eu insami am devenit mama, nu am avut prea multa bataie de cap- copiii mei au citit cu mare si multa placere. Si o fac si astazi, desi muncesc foarte mult. Da! placerea de a citi este ceva personal- nu se prea deprinde- acum o spune profesoara. Cand vin in clasa a V-a, copiii se ~arata~ diferit. Nu insist..Lista de lecturi se da! Se da , dupa priceperea profesorului. Si dupa cam este el format, ca daca ne referim la lista aceea din programa scolara, nu s-a mai schimbat de cateva decenii, cu toate ca prea putini copii, indiferent cat de insistenti sunt profesorii, nici macar nu o iau in seama..Cred ca pot sa ma laud, in felul meu- eu i-am OBLIGAT pe elevii care nu voiau sa citeasca sa o faca. Si a venit o vreme, cand multi dintre ei mi-au fost recunoscatori.Nu am pretentia sa ma numar printre oamenii MARI- cei al caror nume este scris pe vreo carte. Ce stiu este ca nu-mi va trece niciodata vreo zi ,in care sa nu citesc!
RăspundețiȘtergere~`Se bate moneda, din ce in ce , mai abitir , pe eBook-uri, in dauna cartiilor pe suport fizic, zicanu-se ca viitorul ar apartine, cartiilor digitale.
RăspundețiȘtergereEu m-as indoi, putin.
Si, nici n-as crede ca, daca Macarie ar ateriza in zilele noastre, ar pune de-o afacere electronica: o editura online, o biblioteca religioasa virtuala, populand internetul cu versete si alte scrieri temeinice, pe care le-ar varsa contra cost, pe iPad-uri si alte gadget-uri.
In confruntarea dintre cartile tiparite si cartile digitale, pe cele din urma le incriminez - pe motiv de indobitocire si obosire mentala si/sau emotionala.Pur si simplu, imi reduce experienta pt suflet.
Si hai, sa fim seriosi: te saturi de prea mult “electronic”. Mie, una, imi ajunge cat navighez aiurea, pe net. Sa mai stau si alte ore ca sa citesc carti, oh!… nu. Asta e supliciu!
Mie imi plac cartile fizice .Chiar nu cred ca vor “muri veodata”. Imi plac cartile, nu alea scumpe, editii bibliofile, ci alea la care le poti indoi un coltisor, pe care poti sublinia un pasaj interesant, pe care poti plange, pe care le poti tranti , cand “te enerveaza”, pe care le poti da imprumut si celorlalti, fara sa-ti bata inima prea tare, daca ti-a mai indoit cineva un coltisor.
Imi place mirosul cartilor, noi sau vechi. O lectura… o faci cu sufletul.~`
Imi place sa-mi daruiesc carti!
RăspundețiȘtergereIn librarie, ma simt copil!
Imi place sa citesc! Este ocupatia mea de suflet!
Cand cartea este pe gustul meu, citesc incet, traiesc un anume fel de voluptate, pe care o gust pe indelete!
Citesc si pe internet tot felul de lucruri, pe care nu le-as putea gasi altundeva, pierd timp, dar , asa cum spui, nimic nu poate inlocui farmecul lecturii intr-o carte, acea infratire nemarturisita, care se tese intre doua suflete!
Pana la 14 ani si eu ii puneam lui Teddy cate o carte in brate.Acum isi alege el cartile...cand are chef de citit.Acum e la sectiunea Shakespeare.Ii place mult Jules Verne.
RăspundețiȘtergereCu Mark e altceva.Citeste lectura obligatorie,ceeea ce-i da d-na de romana,dar si asta doar alaturi de mine.In schimb repede scrie o compunere,repede rezolva niste exercitii la mate.
Biblioteca de la Remetea ne-am facut-o noi copiii si la propriu si la figurat.Am construit alaturi de tati mobilierul(adica multe rafruri),apoi le-am umplut cu carti cumparate din banii de buzunar.Mai imprumutam si vecinilor,tinand o evidenta clara pe caiet.:))
Am lasat cartile acolo cu speranta ca ai nostri copii vor citi atunci cand vor merge la bunici.Dintre toti doar cea mai mare nepoate a mamei citeste cam pe ce pune mana(deh, e singura fata dintre nepoti).Baietii n-au timp de asa ceva in vacanta.Ei inca se joaca.:)))
La scoala ma bucura mult ora de lectura.Atunci citim .Si scolarii si eu.Asa de repede trece ora.Azi vorbeam cu cei mici(I-II) despre povestile lui Creanga.Ascultau facinati povestea cocosului sau a ursului pacalit,chiar daca aceste poveste le erau familiare.
Pupici si numai bine!
Ce-mi place REMETEA ta, cu voi, cu tot, cu voi, cu toti!
ȘtergereIi iubesc pe toti micutii tai!1 si pe DOAMNA lor!
Mamico, nu este simplu deloc sa ai baieti.. dar stii cat de mari sunt ceva mai tarzior satisfactiile??
Pupici ! Multi!!
imi amintesc... la 14 ani... reciteam Baltagul si imi place mult, Padurerea spanzuratilor si Padurea nebuna... iar din autoris trani... robinson crusoe...
RăspundețiȘtergereinsa... daca ar fi sa recomand o carte... cu mintea de acum, as recomanda, indiferent de varsta celui care doreste sa citeasca... biblia... si din bibilie... as alge parti in functie de varsta..
la 14 ani... as recomanda, istoria lui samson... istoria lui estera...
OOVI, bine ai revenit!! la o atat de generoasa discutie!!
RăspundețiȘtergereImi plac recomandarile tale! sunt nu doar interesante, au profunzime-Biblia! CINE ARE OCHI sa vada! cine are urechi..
Hai sa-ti povestesc ceva- mi-a spus o prietena, jurist, bunica unui elev aflat in clasa a VIII-a.
El ii spune ca are de citit un capitol din ~`Baltagul~`.
Buni cauta in biblioteca, nu gaseste cartea, asa ca da fuga si o cumpara..
-Mai buni, esti de groaza!!! ii reproseaza adolescentul..ti-am spus ca-mi trebuie doar un capitol..si tu vii aici cu toata cartea..
Am pierdut orice contact cu scoala din Romania, de aceea intreb: mai apar Calinescu, Sadoveanu, Eminescu, in cartile de literatura? Fie si ca lectura obligatorie? Oricum, greu de raspuns, eu insami nu stiu ce mi-as (auto)recomanda la timpul acesta! Cred ca ''Tiganiada'', de pilda, este ceva anacronic (sper ca am folosit corect cuvantul, incep sa am niste scapari de la o vreme) asa cum nu cred
RăspundețiȘtergereca Harry Potter e literatura de calitate. Grea dilema, bine ca nu mai sunt mama de copil de 14 ani! :)
Programa si manualele sunt..vraiste.
RăspundețiȘtergereCalinescu este recomandat.
De bine, de rau, se studiaza Eminescu, intrucatva si Sadoveanu..
Dar, de cand cu manualele alternative, texte dificile, precum `~Alexandru Lapusneanu~, de exemplu, se studiaza in gimnaziu..
Cat despre testarea finala, ce sa mai vorbim? se cere alcatuirea unor compuneri,9 una avand la baza un text literar, cealalta..nu mai povestesc, ca nu am ce..Oricum , se insista pe numarul de randuri. Iti dai seama?
Copilul scrie orice bazaconie, important este sa nu depaseasca spatiul..( alocat)