povești pentru prieteni.
Știi cum se spune: dacă vrei să afli pulsul unui oraș, uită-te în ochii femeilor.
Să citești atent.
Cum celor mai multe turcoaice li se zăresc de sub voaluri doar ochii, ai crede că pentru toate viața are același curs adumbritSă citești atent.
„Cine este departe de ochi este departe și de inimă”, zice un proverb turcesc.
Toate prietenele mele l-au urmărit, fascinate, la televizor fără vreo întrerupere, pe Magnificul Suleiman și aproape toate au fost cel puțin o dată în Turcia,Cred că lipsa mea de interes pentru acest colț de Europă, alungit în Asia, are legătură cu ceea ce am învățat în școală la istorie, ți, mai mult ca sigur, se leagă de mesajele poemelor pe care, an de an, le-am tot fărâmițat cu elevii mei.
În paranteză fie spus, cred că unii dintre ei și le amintesc și acum.
O excursie de doar cinci zile, cu suficiente obiective în
program: o croazieră pe Marea Marmara, ~Catedrala Sfânta Sofia~, ~Moscheea Albastră~, `~Hipodromul`,Palatul Topkapi~; bazilica Cisterna, Dolmanbahce Palace și nu putea lipsi, categoric, Suleimanie Camii~.
Se vinde orice: peste, ceai, înghețată, rahat ( toata lumea știe că mama lui este Turcia), porumb copt/fiert, aur, argint, ciorapi, blugi, pepeni, alune coapte, fistic, suc, chebab, ceai- cel mai gustos din cate am gustat vreodată-, poșete, sandale, covrigi, măsline, sarailii, halva, șaluri, bluze,
șalvari, coronițe, mirodenii, brânzeturi, magneți, prosoape, agrafe, papuci,narghilele. (am cumparat una foarte frumoasă).
Se vinde și se cumpară oriunde.
Oricum.
În magazine înghesuite, ca abia ai loc să te miști un picuț.
La tarabe, pe jos, pe marginea străzii..tramvaiul trece cam la o palmă/două de multe ferestre.
Bonuri fiscale? pe ici, pe colo..Primul preț te sperie, urmează discuții, el, turcul , își lovește fruntea, nu-i vine să creadă că îndrăznești să spui alt pret...dacă intri în joc , cu greu scapi fără sa cumperi ceva.
După cum ai noroc. Îmi spunea cineva că, dacă în societate, pe stradă, femeia este în spate , acasă, se schimbă treaba: ea este șefă.
Se vede treaba că în spatele a ceea ce se mișcă neobosit , din zori ( la cinci fix, se transmite slujba) până noaptea târziu- să nu uităm că Istanbulul numără 18 milioane de locuitori- exista o administrație foarte serioasă. La miezul zilei este mare dezordine, chiar mizerie, peste tot. Dimineața, străzile sunt ca-n palmă.
Și tot așa..
Să-ți povestesc câte bogăție există în palatele văzute?numai în Dolmabahce ar fi 95 kg de aur..cîte sute de tipuri de nestemate sunt în sala trezoreriei? cât de bogat ornamentate sunt sălile palatelor, ca să arate că sultanii erau foarte puternici, când, de fapt, ei erau faliti?
Da, putem povesti multe .
Și mult.
Să nu uit- în sala armelor, din Topkapi, între atâtea săbii, iatagane dichisite cu aur și pietre prețioase, că nu le poți număra, pe un perete, se află și sabia lui Ștefan cel Mare.
O bucată de fier ascuțit.
Nu ai voie să fotografiezi, mi-ar fi plăcut să vezi diferența..
ei, și??eu mă întrebam de ce a ajuns acolo..între timp, am reușit să o ~imprumut~de la cineva , care, la randu-i , a obtinut-o păcălind strajnicia pazei).
Ce mi-a plăcut mie cel mai mult în aceasta odisee?
Ce mi-a plăcut mie cel mai mult în aceasta odisee?
Croazieră pe Marmara!
Realitate si vis, albastru si pescăruși, povești, moschei, turle, trandafiri roșii- cel mai frumos roșu pe care l-am văzut vreodată- piețe și străzi, palate și grădini, lume într-un mereu viu du-te/vino.
În clipocitul apei.
Și serile! vreo trei la număr- două , prima și ultima, într-un restaurant pe malul Mării Marmara Mii de lumini, cerul nesfarsit de albastru, uite acum îmi dau seama că nu am văzut deloc luna , zeci de pescari, lăudându-se cu prada pândită toată amiaza, muzică tristă, prea tragică, un fel de chemare a depărtării, lume de prin diverse colțuri ale Europei..În clipocitul apei.
sau
Istanbul .Un oraș înființat, cum spune altă legendă, de către regele Byzas, fiul unui semizeu- Semistros Trac, la rându-i, fiul lui Poseidon și al Kerosenei.
Istanbul,un loc despre care, cum zice oracolul de la Delphi, àr trebui să fii orb, să nu-ți dai seama cât de frumos este.A fost o experiență inedită- nicio țară nu seamănă cu alta, civilizațiile sunt, de fiecare dată altele, acum, însă, a fost chiar altfel. Am ~furat~foarte puțin dintr-o lume în care trecutul și prezentul se află așa, ca pe un covor mișcător- vrajă și realism, poveste și trai aspru, frumusețe și muncă dură,strălucire, ascunzând un trecut mult prea sângeros, aparențe, ascunzișuri, căderi, triumf, desfătări, departe, mult albastru, cu parfum exotic, trandafiri roșii, aur, în cele mai neașteptate forme și împletituri,o lume greu de înțeles.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.